ALPHA BLONDY İLE REGGAE RÜZGARI

Fransız müziğinin tüm renkleri 17 Kasım - 8 Aralık tarihleri arasında Babylon'da dinleyicilerle buluşuyor. İstanbul Fransız Kültür Merkezi ve Babylon işbirliğiyle gerçekleşen "XXF - Very Very French" müzik festivalinde bu sezon da birbirinden güçlü ve yaratıcı Fransız sanatçılar bir araya geliyor.

Haberin Devamı

Festival kapsamında Alpha Blondy, Brodinski, Guts, Fanfarai, Jean Tonique, La Caravane Passe ve Aaron Babylon’da sahne alıyor.

Bu özel festival kapsamında ilk olarak bu akşam Reggae’nin renkli ismi Alpha Blondy Babylon Bomonti’de sahnede olacak. Alpha Blondy’nin konseri öncesi ve sonrasında Ahmet Uluğ DJ setinin başına geçip müzikseverleri hem geceye hazırlayacak, hem de konserin enerjisini kendi setiyle devam ettirecek.

Alpha Blondy ile konseri öncesi bir araya geldik, kısa bir söyleşi gerçekleştirdik. Tüm detaylarıyla sanatçının müzikal dünyasına ve hayatına bir pencere açtık, detaylar için buyurun:

Haberin Devamı

Alpha Blondy’i müzikal anlamda en çok kimler etkilemektedir?

Bob Marley ve birçok Afrikalı müzisyenlerden ilham aldığımı söyleyebilirim.

Sizin hakkınızda araştırma yaptığım araştırmadan gördüğüm kadarıyla hayatta bulunduğunuz konumda ve yaptıklarınızla çok mutlu bir birey olduğunuzu belirtmişsiniz. Şunu da yapsam diye aklınızda kalan, içinizde uhde kalan bir şey var mıdır?

Tanrı benim kaderimin sahibidir ve onun benim hayatıma verdiği yönden ötürü çok mutluyum. Tanrının bana şimdiye kadar verdiklerine şükrediyorum, hayatımda yapamadıklarım içinse bütün bunların imkânının yine Tanrının elinde olduğuna inanıyorum.

Reggae müziği 3 kelime ile anlatmak isteseniz neler olurdu bunlar?

Sosyal adalet, özgürlük ve ruhanilik.

Şu ana kadar yayınladığınız 17 albümünüz var. Bunca albümden sonra, yeni bir şarkıya başladığınızda nasıl hissediyorsunuz?

Yeni bir şarkıyı yazmaya başladığım zaman, tek dikkat ettiğim durum önceden yaptığım hiç bir işe benzememesidir. En çok buna önem gösteririm.

Hayatınızda büyükannenizin önemi büyükmüş, size o yetiştirmiş. Sizin hakkınızda araştırma yaparken kariyerinizde bunun öneminden bahsettiğinize de rastladım. Bu durum nasıl bir katkı sağladı bugünkü kariyerinizi düşününce?

Haberin Devamı

Büyükannemin beni büyütmesi Tanrıya daha da güçlü bir şekilde inanmamı, insanlığa saygı duymamı sağladı. Büyükannem her zaman “eğer Tanrı'nın yarattıklarına saygı duymuyorsan, Tanrı'ya nasıl saygı duyabilirsin?” derdi. Hayata bakışımı ona borçluyum. Hem kariyerimi hem de bir birey olarak varoluşumu en baştan beri büyükannemin öğretileri etkilemiştir.

İlham kaynağınız nedir, müziğinizi nasıl üretiyorsunuz?

Bana göre ilham kaynağım Tanrıdan geliyor, çünkü beni yaratan kişi o. Böyle düşününce sahip olduğum bilgi ve ilham kaynağının bana beni yaratandan enerji tarafından gönderildiğine inanıyorum.

Pink Floyd’un ‘Wish You Were Here’ cover parçanızı nasıl seçtiğinizi merak ediyorum, mutlaka bir hikayesi vardır.

Haberin Devamı

Pink Floyd’un “Wish You Were Here” şarkısıyla ilgili hikaye ben ilk defa New York’a geldiğimde başladı. Bana barınmak için yer sağlayan hanımefendi koyu bir Pink Floyd hayranıydı. Soğuk bir kış dönemiydi, Pink Floyd’un o zamanlar yeni çıkan albümü ‘Welcome To The Machine’in yeni çıktığı zamanlardı, sözünü ettiğim bu hanımefendi de bu albümü yeni almıştı. O dönemin saf ve güzel hatıraları bana Afrika’da geride bıraktığım yakınlarımı ve arkadaşlarımı hatırlatır. O yüzden bu şarkıyı seçmiştim.

Reggae müziğin şu anki durumu hakkında ne düşünüyorsun? Sizce eski günlere kıyasla yeteri kadar içerik üretiliyor mu? Son olarak gençlerin Reggae’ye olan ilgisini nasıl buluyorsunuz?

Haberin Devamı

Bence Reggae herhangi bir jenerasyona ait değil, genci yaşlısı herkesi kapsar bir müzik türüdür. Çünkü Reggae gündelik problemlere değinir, bunu yaparken de ruhani yanıyla insanlara umut verir. Yeni üretim konusuna gelince, Reggae statik değildir, zaman içinde Reggae sanatçıları yeni türler geliştirerek Ragga ve Dance Hall gibi yeni tarzlar yaratmıştır, bu da türün çoğalması demektir ki sevindirici bir durumdur.

Elinizde bir mucize olsa dünyada neyi değiştirmek isterdiniz?

Eğer elimde bir mucize imkanı olsa, dünyada savaşların olmasına engel olmak isterdim.

Yazarın Tüm Yazıları