Alkole dikkat

Bu yıl da ramazanı ve Ramazan Bayramı’nı geride bıraktık. Müslüman bir ülke olduğumuzdan, pek çok kişi ramazanda ve bayram süresince alkol almamayı tercih ediyor.

Hatta ramazanı sadece "alkolsüz geçen bir ay" olarak algılayanlar bile var. "Herkesin inancı kendine" anlayışına katıldığımız için burada tüm bunları tartışacak değiliz. Din alimi olmadığımızdan, böyle konular hakkında yorum yapmak haddimize de değil zaten.

Yine de çevremdeki bir sürü insanın "dinlenme ayı"nın geçmesini, akşamları "iki tek atabilmek" için sabırsızlandığını söylemeden edemeyeceğim. Bana kalırsa, nefse dur diyebilmek ve alkol gibi zararlı bir alışkanlıktan bir ay süreyle bile olsa uzak durabilmek iyi. Aslında bu bir aylık mola alkolik olup da ramazanda içmeyenlere "isteyince yapılabiliyormuş"u göstermesi açısından da çok önemli. Ama bir de ramazandan sonra öncesinde içmediği kadar içip hasret giderenler var.

Babamın bir arkadaşı "İçmediğim günleri, ardından içtiğim rakı daha tatlı geldiği için seviyorum" derdi. "Derdi" dememin nedenini hepiniz anlamışsınızdır eminim. Tahmin ettiğiniz üzere bu pek sevilen "baba arkadaşı" erken denilebilecek yaşta sirozdan vefat etti.

Ramazandan sonraki bir ayı, kıtlıktan çıkmışçasına içki içerek geçiren pek çok insan var ve bu insanlar "nasıl olsa bir ay içmedim, karaciğerim toparlandı, şimdi istediğim kadar içebilirim" düşüncesindeler. Halbuki çok yanılıyorlar. Çünkü karaciğer denen organ saatte ancak ve ancak bir buçuk tek rakıyı yakabilir ve bu miktardan çok gönderilen her damla alkol karaciğeri yormaya başlar.

Bünyeye, sağlık durumuna bağlı olarak her insanın kaldırabileceği alkol miktarı farklıdır elbette ama çok genel bir anlatımla kadınlar bir haftada büyüğün yarısını, erkekler ise bir büyüğü aştıklarında karaciğere fazla yüklenmiş olurlar.

Diyeceğimiz o ki, "nasıl olsa ramazanda içmeyip karaciğeri toparlıyoruz, şimdi istediğim kadar içebilirim" düşüncesi çok ama çok yanlıştır. Doğru olan, arada sırada karaciğeri dinlendirmeye devam ederek sosyal içicilik sınırlarını, yani bir akşamda iki kadehi aşmamaktır.

Meyaneli irmik çorbası

6 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

20 dakika


Malzeme listesi

3 yemek kaşığı irmik

1 yemek kaşığı tereyağı

veya 3 yemek kaşığı zeytinyağı

5 su bardağı et veya tavuk suyu

Meyane için;

1 su bardağı süt

2 adet yumurtanın sarısı

1 çay kaşığı tuz, karabiber

Öncelikle, tereyağını bir tencereye koyarak kızdırın. İrmiği ekleyip, tahta kaşıkla sürekli karıştırarak 4-5 dakika kavurun. Ocaktan indirip et ya da tavuk suyunu yavaş yavaş ilave ederek karıştırın.

Ateşin üzerine tekrar alıp karıştırarak kaynayıncaya kadar pişirin. Diğer tarafta, meyane için, bir kasade, süt, yumurta sarısı, tuz ve karabiberi iyice çırpıp kaynayan çorbadan bir kepçe kadar ekleyerek ılıtın. Ilıttığınız meyaneyi çorbaya ekleyip 4-5 dakika daha pişirerek ocaktan alın. Servise sunmadan önce, bir çay bardağı rendelenmiş taze kaşarı serpiştirerek servise sunun.

Kıymalı havuçlu lazanya

6 kişilik

Hazırlama süresi 30 dakika

Pişirme süresi

30 dakika


Malzeme listesi

1 paket lazanya (bir çeşit İtalyan makarnası)

İç harcı için;

200 gr. orta yağlı kıyma

1 adet orta boy kuru soğan

1 adet orta boy havuç

3 yemek kaşığı zeytinyağı

1 çay kaşığı tuz, karabiber

Beşamel sos için;

6 su bardağı süt

3 yemek kaşığı un

1 yemek kaşığı bitkisel margarin

2 çay kaşığı tuz, karabiber

Üzeri için,

1 su bardağı rendelenmiş taze kaşar peyniri

İç harcını hazırlamak için; kıyma ve incecik doğradığınız soğanı orta boy bir tencereye aktarıp üzerine zeytinyağını ekledikten sonra, orta ısılı ateşte tahta kaşıkla sürekli karıştırarak 7-8 dakika kadar kavurun. Rendelenmiş havucu da ilave edip tuz ve karabiberi de serpiştirdikten sonra, sürekli karıştırarak 5 dakika daha kavurun ve ocaktan alın.

Diğer taraftan, beşamel sosu hazırlamak için; süt, un ve margarini orta boy bir tencerede, orta ısılı ateşte, sürekli karıştırarak katılaşıp kaynayıncaya kadar pişirin.

Tuz ve karabiberini serpiştirip ocaktan alın. Hazırladığınız beşamel sostan 5 yemek kaşığı kadar alıp orta boy ve kenarları yüksek bir fırın kabına yayın. Üzerine bir sıra haşlanmamış kuru lazanya dizip kıymalı havuçlu harcın yarısını üzerine kaşıkla düzgün bir şekilde yayın.

Tekrar beşamel sos yayıp bir sıra daha lazanya dizin. Kalan kıymalı harcı da yayıp kaşıkla düzeltin. Kalan lazanyayı da dizip üzerine beşamel sos yaydıktan sonra, rendelenmiş kaşar peyniri serpiştirin. Lazanyayı 175 dereceye ayarlı fırında 30-35 dakika kadar pişirip çıkarın. Sıcak haldeyken dilimleyerek servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları