Alışverişte kürk çılgınlığı yeniden gündemde

Son aylarda yaşanan kürk çılgınlığı, kürkün nasıl elde edildiğinin insanlara bir kez daha hatırlatılması gereğini doğuruyor.

Haberin Devamı

Güzin Abla, son aylarda vitrinler yeniden kürklerle donatıldı. Bu kürk çılgınlığı, kürkün nasıl elde edildiğinin insanlara bir kez daha hatırlatılması gereğini doğuruyor.

Her yıl maalesef milyonlarca hayvan, kürkü için öldürülmekte. Bu kürklerin sadece vahşi hayvanlardan elde edilmez. Kürkü için öldürülen kedi ve köpeğin sayısı, yılda iki milyondan fazla.
Kır kurdu, vaşak, kunduz, su samuru, tilki, mink yani vizon, rakun, tavşan, astragan, çinçilla, fok, kedi ve köpek; kürkü için öldürülen hayvanların başında yer alıyor.

Kürk endüstrisi kurbanı bu hayvanlar, besin almadan ve su verilmeden çok pis koşullarda, kafeslerde üst üste istiflenerek yaşatılır; her tür vahşi ve kötü uygulamaya maruz bırakılır ve itlaf zamanına kadar olabildiğince güçsüz hale getirilir. Hayvanların kürküne zarar gelmemesi tek kriter olduğundan, av için genelde ayak ve ağız kapanları kullanılır.
Kedi, köpek gibi hayvanlar da özellikle Çin, Kuzey Çin ve Doğu Asya’da kürk çiftliklerinde üretilir. Ya da çeşitli yollardan toplanarak belirli merkezlere getirtilir.
 
Kedi, köpek kürkü, ucuza mal olduğu için ucuz eşya satan mağazalarda, aksesuvarlarda kullanılmaktadır. Çiftliklerdeki hayvanlar, buralarda en kötü koşullarda barındırılır ve yine en ucuz yani eziyetli şekilde öldürülür. Hastalanan hayvanlar ölüme terk edilir. Zaten hayvanları, bu yaşam sayılamayacak sürecin sonunda, vahşi bir ölüm beklemektedir.
Ölüm şekilleri işkenceden farksızdır. Hayvanlar, egzoz gazıyla zehirlenir. Bu gaz çoğu zaman öldürmez, gazdan bayılan hayvanların çoğu kürklerinin yüzülmesi esnasında bilinçlerini kaybetmezler. Daha büyük hayvanlar ise anüslerinden içeri sokulan bir çubuk aracılığıyla elektrik verilerek öldürülür.
Bir diğer teknik ise kasları çalışmaz hale getirip solunumu durduran, bu sırada dayanılmaz ağrılı kramplara sebep olan strikninle öldürmedir. Bunun haricinde, basınç odaları, boyun kırma, başlarını sert zemine çarpma, metal çubuklarla dövme diğer öldürme yollarıdır.

Haberin Devamı

Neticede, hangi metot kullanılırsa kullanılsın, bu hayvanların kürkleri, üzerlerinden canlı iken yüzülür, hayvanlar, tarif edilemeyecek acılar içinde saatlerce kıvranarak can verir. Bu bilgiler, beni kendi insanlığımdan utandırıyor. Sözde şık görünmek, statü göstergesi için hangi insan evladı, başka bir canlının bu kadar acı çekmesiyle elde edilen kürkü giyer ve bütün bunlara aldırmaz görünür?
Ayrıca; Yslamiyet’e göre de; kürkü için vahşice, işkence ile hayvan öldürmek, kürkünü canlıyken yüzmek, zulümdür, haram sayılır. Unutulmamalıdır ki, kürk sadece orijinal sahibinin üzerinde güzel görünür! Kürk gerçeği ile ilgili daha fazla bilgi edinmek isteyenler; www.kurkehayir.gen.tr adlı “Kürke Hayır Platformu”nun web sitesini
ziyaret edebilirler.

Haberin Devamı

Av. Deniz Tavşancıl Kalafatoğlu /Ystanbul Barosu Hayvan Hakları Komisyonu Bşk. Yrd.

Yazarın Tüm Yazıları