Ali Amca methetti, gidip yedik

Elazığ’da yaşarken sık sık gittiğimiz Ankara Pastanesi’ndeki dondurmacı Ali Amca Maraşlıydı.

Bize her dondurma uzattığında "Bu eften püften dondurmalara kanmayın, siz bir de Maraş dondurmasını tadın da görün" derdi. Çocuk aklımıza Maraş dondurması öyle bir kazınmıştı ki annemler ne zaman Maraş’a gitmekten bahsetse, "Biz de sizinle gelelim, Maraş dondurması yiyelim" derdik. Babam bir iş için Adıyaman’a gitmeye niyetlendiğinde hepimiz havalara uçtuk. Çünkü oradan da Maraş’a geçilecekti. Beklenen gün gelip de Maraş’a gidildiğindeyse sorulacak soru belliydi: "En meşhur dondurmacıya nasıl gideriz?"

Hemen çok şişman bir adamın çalıştığı pastaneyi tarif ettiler. Pastaneye gittiğimizde orada, sandalyede oturan ve hiç kıpırdamadan duran o çok şişman adama bakakaldık. Sonra ayağa kalkıp uzun demir çubuğunu derin dondurma kabında şöyle bir çevirdi ve o meşhur külah çevirme numarasını yaptı. Biz çocuk aklımızla bu işin sırrını o kadar merak ettik ki, etrafımızda kim var kim yok, soru yağmuruna tuttuk. Dondurmanın, karın üstüne konulan bakır siniyle başlayan yapımını uzun uzadıya anlattılar. Dükkandan çıktığımızda hem nefis bir dondurma ziyafeti çekmiş, hem de Maraş dondurmasının yapımını öğrenmiş mutlu çocuklardık.

Kabaklı sebze türlüsü

6 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

25 dakika


Kerevizin sap ve yapraklarını iyice yıkayıp ince ince doğrayın. Kerevizi soyup her birini ince yarım halkalar halinde dilimleyin. Karnabaharın kökünü kesip küçük çiçek buketleri halinde parçaladıktan sonra yıkayın. Pazı yapraklarını yıkayıp iri iri dilimleyin. Kabakların saplarını kesip dışlarını kazıdıktan sonra parmak şeklinde doğrayın. Patatesi soyup yıkadıktan sonra tavla zarı formunda doğrayın. Kereviz çok çabuk kararan bir sebze olduğu için, içine limon suyu eklenmiş bol suyun içinde bekletilebilir.

Kuru soğanları soyup her birini dört eşit parçaya bölün. Zeytinyağını geniş bir tencereye (çelik tencere kullanılmasını öneririm) aktarın. Karnabahar ve soğan dilimlerini tencerenin dibine yerleştirin. Üzerine kereviz dilimlerini dizip kabak ve patatesleri yayın. Limon suyu ve unu derin bir kaba koyup tel çırpıcı ya da çatal yardımıyla iyice çırpın. Tuz ve karabiberi serpip su (et ya da tavuk suyu kullanmanızı öneririm) ekleyerek malzemeleri iyice karıştırın. Hazırladığınız sosu sebzelerin üzerine gezdirip tencereyi kısık ateşin üzerine oturtun. Ayıkladığınız sarmısakları, doğranmış kereviz saplarını ve yapraklarını üzerine serpiştirip tencerenin kapağı kapalı vaziyette kısık ateşte, kerevizler iyice yumuşayıncaya kadar, en az 35-40 dakika pişirin. Yemeği ocaktan alıp henüz sıcak haldeyken servis tabağına yerleştirin. Üzerini incecik kıydığınız dereotuyla süsleyip servise sunun.

Malzeme listesi

á 1 adet orta boy kereviz

(Yeşil yapraklarıyla kullanılacak.)

á 1 adet küçük boy karnabahar

á 1 adet orta boy patates

á 7-8 adet pazı yaprağı

á 2 adet orta boy yeşil kabak

á 1 adet orta boy kuru soğan

á Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan zeytinyağı

á 7-8 diş sarmısak

Sosu için:

á 1 adet limonun suyu

á 2 çay kaşığı dolusu un

á 1 çay kaşığı tuz, karabiber

á 5 su bardağı su

(Et ya da tavuk suyu kullanmanızı öneririm.)

lmalı irmikli puding

Malzeme listesi

á 4 adet orta boy tatlı elma

á 2 çay kaşığı tarçın

á 4 yemek kaşığı toz şeker

á 2 yemek kaşığı ceviz içi

á 2 yemek kaşığı çekirdeksiz kuru üzüm

İrmikli puding için;

á 4 su bardağı süt

á 1 su bardağı toz şeker

á 4 yemek kaşığı irmik

á 1 paket vanilya

Yapılışı:

Elmaları soyup tavla zarı formunda doğrayarak teflon tavaya koyun. Üzerine toz şeker ve tarçını serpiştirip orta ısılı ateşte, tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak 5-6 dakika pişirin. Elmalar çok sulu olabilir, bu yüzden suyunu iyice çektirinceye kadar pişirmeniz gerekir. Pişirdiğiniz elmayı ocaktan alıp çekilmiş ceviz içi ve kuru üzümü ilave ettikten sonra karıştırın ve soğuması için bir kenarda bekletin.

Süt ve toz şekeri orta boy bir tencereye aktarın. İrmik ve vanilyayı ekleyip orta ısılı ateşte, tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak, katılaşıp muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin. İrmikli pudingi kaynamaya başlar başlamaz ocaktan alın. Tek kişilik muhallebi kaselerini suyla çalkalayın. Kaselerin dibine birer yemek kaşığı kadar elmalı karışım koyup üzerlerine kaşığın ucuyla bastırın. Üzerlerine hafifçe ılık hale gelen irmikli pudingi paylaştırın. Pudingleri buzdolabında en az 4-5 saat bekletip çıkarın. Bıçağın ucuyla kenarlarından kaldırıp sallayarak servis tabağına ters çevirin. İsterseniz üzerlerine vişne suyu ya da çilek suyu gezdirip servise sunun.

6 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

15 dakika
Yazarın Tüm Yazıları