Alerjiniz trafik kazası yaptırmasın

Mevsim itibariyle sadece kırsal alanlar değil, kentler de polen zengini. Alerjik nezle, astım, sinüzit hastalıklarını tetikleyen polen alerjisi trafik kazalarına da neden olabilir.

Haberin Devamı

Ege Tıp Fakültesi Alerji ve Klinik İmmünoloji Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Kokuludağ, “Alerjik nezlesi olanlar için otomobil kullanmak, gerekli önlemler alınmazsa ölümcül olabilir” diyor. Kokuludağ’ın verdiği bilgiye göre, alerji trafik güvenliğini birkaç yoldan
tehdit eder:
Alerjik nezle burunda kaşıntı, arka arkaya defalarca hapşırma, bol miktarda su kıvamında burun akıntısı veya burun tıkanıklığıyla seyrediliyor. Şiddetli bir hapşırma sırasında vücudun sarsılmasıyla birlikte gözlerin kapanması nedeniyle sürücünün yol ile bağlantısı kesilir. Saatte 60 kilometre hızla gidiliyorsa, bir saniye içinde araç yaklaşık 16 metre kontrolsüz olarak yol alır. Bu özellikle yoğun bir trafikte tehlikeli. Hapşırma arka arkaya olursa tehlikenin boyutu artar. Hapşırma sırasında oluşan vücuttaki sarsılma direksiyon kontrolünün bozulmasına
katkıda bulunur.

GÖRMEYİ BOZAR

Haberin Devamı

Alerjik nezle şikayetlerine genellikle göz şikayetleri de katılır ve gözlerde kaşıntı, kızarıklık, sulanma, bazen de şişme olabilir. Bu göz şikayetleri hastanın görmesini bozarak sürüş güvenliğini bozar.
Alerjik nezle hastanın hayat kalitesini düşürür. Günlük işini yapmasını engeller, diğer insanlarla ilişkilerini olumsuz etkiler. Hastanın günlük yaşantısını kısıtlanmasına neden olur. Gece oluşan şikayetler hastanın uyku düzeninin bozulmasına yol açar. Bu hastanın konsantrasyonunu bozar, performansını düşürür. Bu durum da otomobil kullanmayı olumsuz etkiler.

BAZI İLAÇLAR SERSEMLETİR

Diğer bir olumsuz etkiyse tedavide kullanılan antihistaminik adı verilen ilaçlar tarafından oluşturulur. Bunlar  sersemliğe yol açabilir, araç kullanmak gibi dikkat gereken işlerde problemlere yol açabilir. Son yıllarda geliştirilen antihistaminiklerin bu etkisi en aza indirildi. Ancak ne yazık ki sersemliğe yol açan eski tip antihistaminikler reçetesiz olarak hâlâ çok sık kullanılıyor. Bu ilaçlarla trafik kazaları arasındaki ilişki birçok kez ortaya kondu. Ölümle sonuçlanan trafik kazalarında sürücülerin, özel uçak kazalarında pilotların kanında eski tip antihistaminikler saptandı. Eski tip antihistaminiklerin tek tableti bile alkolden daha fazla sürüş performansını bozduğu araştırmalarda ortaya kondu. Bu ilaçların pilotlar tarafından kullanımına izin verilmiyor.
Soğuk algınlığında kullanılan bazı ilaçların içinde de sersemliğe yol açan antihistaminik maddelerin olabileceği unutulmamalı.

Haberin Devamı

İLAÇ VE LATEKS ALERJİNİZ VAR MI?

Trafik kazalarında alerjik hastaları bekleyen bir diğer tehlike ilaç alerjisi. Trafik kazası sonucu bilinci kapalı olan hastaya müdahale eden hekim hastanın geçmişte yaşadığı bir ilaç alerjisinden haberdar olamayacağından, hastada alerjik etki yaratacak bir ilacı kullanabilir. Bu tehlikeli sonuç doğurabilir. Bu nedenle ilaç alerjisi olan kişiler, alerjik oldukları ilaçların bir listesini kimliğinin yanında olacak şekilde cüzdanında taşımalı. Son yıllarda önemi anlaşılan lateks alerjisi de benzer risk oluşturuyor. Lateks alerjisi için de bilgi kartı taşımalı.

Yazarın Tüm Yazıları