Alçın’dan şok benzetme: Hastalıklı yapıyı kazıyacağız

CHP Ankara yapılanmasında son aylarda olana bitene akıl sır ermiyor. Eski İl Başkanı Tarık Şengül’ün olaylı istifasının ardından yerine atanan Zeki Alçın’ın partinin “kopuk parçalarını” bir araya getirip getiremeyeceği merak konusuydu.

Beş gün önce Büyükşehir Belediye Meclisi Ekim Ayı Meclisi CHP Grup Toplantısı’na katıldı Alçın. CHP’li belediye başkanları ve meclis üyeleriyle ilk toplu temasıydı.

Alçın’ın katıldığı toplantıda ilk sözü Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar aldı. Yaşar, “Sayın Başkan gidiş iyi değil. Gerek iktidar, gerekse muhalefet olduğumuz ilçelerde partililer bölünmüş durumda. Buna çözüm bulup, barış getirin. Biz yönetiminizin barış getireceğini umuyoruz ancak olan tabloda eski yeni ayrımı ve ötekileştirme var” diyerek CHP’nin Ankara’daki yapılanmasının bir özetini yaptı.

“HASTALIKLI YAPI” ÇİLEDEN ÇIKARDI

Ardından Meclis Üyesi İsa Hayırlı hem il hem de bazı ilçelerde kongre için imza toplandığını belirterek, Alçın’a “Parti içi demokrasinin yürümesi için kongrelerin yapılması gerekmez mi?” sorusunu yöneltti. Kıyamet de bundan sonra koptu.

Alçın’ın üst perdeden yüksek sesle yaptığı, “Kongre yok, tüzük kurultayının ertelenmesini önerdim. Bu partide hastalıklı bir yapı var. Biz 20 yıldır bu yapının dışındaydık. Bu yapıyı kökten kazıyacağız. Kongre sonrasında olacak” demesi CHP’li meclis üyelerini çileden çıkardı.
Meclis Üyesi Durmuş Akkaya, “Seçilmiş 81 il başkanından nasıl olur da ‘hastalıklı yapı’ diyerek bahsedersin” çıkışında bulundu.

TOPLANTIYI TERKETTİLER

Alçın da buna karşılık, “81 il başkanı Deniz Baykal gelsin derken, bir günde ‘Kılıçdaroğlu’ dediler. Bu yapı değişecek” demesine tepki Yenimahalle Belediye Başkanı Yaşar’dan geldi. Yaşar, “Süreci yanlış biliyorsunuz. Biz o sürecin içindeydik, başkalarından duyduklarınızla olayı yorumluyorsunuz” dedi.
Alçın bu kez eleştirilerinin yönünü değiştirerek, “Ben bu yapının genelinden bahsediyorum. Sadece il değil, genel merkezde de bu hastalıklı yapının uzantıları var. Benim neler çektiğimi siz bilmiyorsunuz” demesi üzerine, CHP’li bir başka meclis üyesi, “Sen idare makamındasın, orası şikayet makamı değil” karşılığını verdi.

Alçın’ın “Bu yapıyı kazıyacağız” ısrarının ardından CHP’li meclis üyelerinin büyük çoğunluğu toplantıyı terk edip, Büyükşehir Belediye Meclisi toplantısına gitti.

DÜŞÜNDÜRÜCÜ YORUM

Grup toplantısında olanlar aslında CHP’nin Türkiye’de yaşadığı sıkıntının aynası. CHP’li bir meclis üyesi ile yaşanan tartışmayla ilgili sohbetimizdeki “Parti yapısı dört dörtlük olmayabilir. Eksikler de olabilir. Ancak bir il başkanının sert bir üslupla, amir havasında ve dışlayıcı şekilde bunu dile getirmesi kabul edilemez. İl başkanlığı makamı diktatörlük değildir” sözleri de bir hayli düşündürücü.
2014 yerel seçimlerine iki buçuk yıldan az süre kalmışken, CHP’nin Ankara yapılanmasında durumlar bir hayli karışık. Yakın zamanda büyük kopuşlar yaşanabilir.

Kazan kaynıyor, söylemedi demeyin...
Yazarın Tüm Yazıları