Al basması...

Klasik. Uzun veya değil, ağır ya da hafif. Yeni anne doğum sonrası hüzünlü oluyor.

Haberin Devamı

Normal algıdaki insanlar yani o sıralarda yeni doğum yapmış olmayanlar veya hiç doğurmamış olan kadınlar ve çoğunlukla erkekler bunu anlamakta zorlanıyorlar. Ama kabul edelim yaşanıyor bu durum çoğu zamanla.
Ayrıca: Bu hüzün basması olayının maddi durum veya sosyal standartla ek olarak evdeki yardımcı sayısı, destek olan anne, baba eş, dost çokluğuyla da ilgisi yok. Yine Anadolu’mun kadını olayı görmezden gelip o güçlü kuvvetli ruhuyla beş tane de çocuk doğursa yanından tırıs tırıs geçirip şu bunalma hallerini gönderiyor geldiği yere hatta dile bir getirmiyor. Ancak çok zor ve derin depresyonun adını da “al basması” şeklinde çok güzel motifleyip yaşıyor.
şimdi bendeniz yani son 2,5 yılını aralıksız iki kere hamile iki kere de yeni doğum yapmış anne olarak geçiren bendeniz, geçen hafta üzerimdeki al mı mor mu rengini bilemediğim ruhani baskı, sürekli uyuma hali -ki yıllardır sabah 6 oldu mu ayaktayımdır- hiç alışık olmadığım ve bana yabancı olan algı bozukluğu ve Bill Gates gibi tavana bakarak düşünme hallerini fark edince dedim ki “bastılar bana”
Düzelmem lazımdı. Toparlanmam lazımdı. Çocuklar iyi hoş, her şey yolunda ancak kafamın üzerinde benle birlikte gezen hüzün bulutundan kurtulmam lazımdı. Yşte kurtuluş burada başlıyor. Bunu fark edip “dur” deyince insan kendine geliyor. Olay ilerlemeden pıt diye iyileşme yoluna giriyor.
Doktorum tüm hamilelik süresince uğraştı benimle. “Üst üste çok zor zorlandığın anda haberim olacak. Hamilelik zaten kadını çok değiştiren bir durum. Bu şekilde üst üste olunca çoğu insan kaldıramıyor” Bu sözleri hatırlayınca kendime geldim “Zor bir iş yaptın ama bitti haydi Pınar ayağa kalk” dedim.
Bizim anneler ise destek oldular, onların tavsiyelerini dinledim. Bakın beni neler iyileştirdi. Yşte doğum sonrası hüznünden kurtulma tavsiyelerim. Yani bir nevi “Al Basma Reçetesi”

Haberin Devamı

1-Bitter Çikolata
2- Peş peşe izlenecek heyecanlı diziler
3- Spor yapmak, koşarken, yürürken düşünmek
4- Yemek yapmak, reçel, pasta gibi daha önce yapmadığın şeyleri denemek
5- Eğer ev kalabalıksa herkesi geldiği yere kibarca göndererek hakimiyeti ele almak
6- Yeni anneyi rahatlatmaya çalışan yeni babayı da yanına alarak gezmek hatta içki içmek. Unutmayın bira mayalı bir içecek ve hem anneyi rahatlatıyor hem de bazı bünyede süt yapıyor, doktorların süt arttırmak için malt içeren içecekleri önerdiklerini hatırlatırım. (Tabii ki çok değil, anneler limiti bilir. Yçin derken gidin sarhoş olun demiyorum.)
7- Ve tabii ki romantizm...
8- Ve pek tabii ayakkabı alışverişi...
Bir kadını iyileştirmek konusunda 8. madde yukarıdaki 7 taneyi ezer geçer bunu bilir bunu söylerim.

Kulağınıza iyi bakın

Haberin Devamı

Kulağınız kaşınıyor, ağrıyor, akıyor ve şişiyor. Üstelik işitmede de bir azalma var. Dış kulak yolu iltihabıyla karşı karşıya olabilirsiniz. Kulak Burun Boğaz, Baş ve Boyun Cerrahı Dr. Cem Erdurak, dış kulak yolu iltihabını anlattı.

Dış kulak yolu iltihabı (eksternal otit), dış kulak yolunu kaplayan derinin iltihabıdır. Dış kulak yolu, anatomik olarak derinin üzerinde yer alan kıllar ve salgı bezleriyle kaplıdır. Bu kıllar dışarıdan gelecek toz, kir ve buna benzer yabancı partiküllerin tutulmasını sağlar. Salgı bezlerinden salgılanan ve serumen adı verilen kıvamlı, koyu sarı renkli, kendine özgü kokusu olan salgı (koruyucu mum) ise bu partiküllerin zara kadar gitmesini engeller. Bu sayede kulağın bakteri, mantar gibi mikroplarla hastalanmasını önler.
NASIL OLUşUR
Sık duş alma, havuz ve denizde kulağa su kaçması sonucu serumen adlı koruyucu mum tabakası kaybolur. Kulaktaki su çıkarılmak istenirken kullanılan kulak çubukları dış kulak yolunun travmatize olmasına neden olur. Bunun  sonucu dış kulak yolu enfekte olur.
BELYRTYLER
Kulak kaşıntısı.
Kulak ağrısı: Özellikle dış kulak yolunun önündeki kıkırdak çıkıntıya basıldığında ve yemek yerken çiğneme sırasında şiddetli ağrı olur. Kulak kepçesi çekildiğinde ağrı olmaz ancak dış kulak yolu girişine dokununca şiddetli ağrı olur. Bebekler ağırı duydukları kulağına ellerini götürürler ve ağlarlar.
Kulak akıntısı: Dış kulak yolunda sarı-yeşil renkli, kokulu ve içinde beyaz pul pul saçlardaki kepeklenmeye benzer tarzda minik deri parçaları olur.
Yşitme azlığı: Dış kulak yolunun akıntı ve deri parçalarıyla dolması işitme azlığına sebep olur. Bu işitme azlığı geçicidir, enfeksiyon tedavi edilince düzelir.
Dış kulak yolu girişinde şişlik.
NE YAPMALIYIZ
Ylk olarak yakınlarda hemen ulaşılabilecek bir kulak burun boğaz uzmanı varsa ona başvurmalısınız. Doktor yoksa, dış kulak yolundaki akıntı sadece pamukla hafifçe dokunularak temizlenmelidir. Su ile temas ettirilmemelidir. Ağrı kesici olarak bebekler ve çocuklarda parasetamol kullanılmalı, kulak damlası doktor vermeden kullanılmamalıdır. En kısa sürede kulak burun boğaz uzmanına başvurulmalıdır.
TEDAVY
Tedavide dış kulak yolundaki ödemi azaltacak antibiyotik içeren damlalar kullanılır. Kulak burun boğaz uzmanı tarafından verilen bu damlalar, bebekler ve çocuklarda da kullanılır. şiddetli enfeksiyonlarda ödemi azaltmak amacıyla doktorlar tarafından enfeksiyonlu bölgeye pamuk yerleştirilir.
Ve tedavide kullanılan damlalar birkaç gün pamukların üzerine damlatılır. Tedavi süresince kulak suyla temas etmemelidir.
NASIL KORUNABYLYRYZ
Banyo, havuz ve denizden çıkıldıktan sonra dış kulak yolu ıslak bırakılmamalıdır. Bunun için suyla temas sonrası dış kulak yolu küçük bir parça pamukla sıvazlar tarzda silinmelidir. Bebekler ve çocuklar banyo yaptırılırken dış kulak yoluna uygun tıkaçlar kullanılmalıdır. Kulak kirleri banyo sonrası sadece pamukla dışarıdan silinmelidir. Kulak çubukları kullanılmamalıdır.
Aşırı miktarda kulak kiri olan kişiler, kulak burun boğaz uzmanına başvurmalıdır. Ve doktorunun vereceği tavsiyeye göre hareket etmelidir.

Mükemmel bir eğlence!

Haberin Devamı

“İki Babalık” adlı bu aile komedisinde Robin Williams ve John Travolta başrolde... Yki arkadaşın hayatları, beklenmedik bir şekilde yedi yaşındaki ikizlerin bakımını üstlenmeleriyle allak bullak olur. Ne yapacakları hakkında hiçbir fikirleri olmayan iki bekar adam tüm enerjilerini ikizlerin bakımına harcarlar ve belalar ardı ardına gelir. Ailece keyifle izleyebileceğiniz bir film... Tiglon

Minik kutudaki büyük sır

Yngiliz yazar Kate Saunders’ın Goethe’nin “Wilhelm Meister’s Apprenticeship” romanından ilham alarak yazdığı ve dünya çapında minik okurlardan büyük ilgi gören romanı Minik Sır raflarda. Kitap, küçük okurlarını, çok yakından tanıdıkları ama daha önce hiç bir arada görmedikleri, paralel dünyalar, felaket öyküleri ve şeytani entrikalarla dolu fantastik bir serüvene davet ediyor.
Yş Bankası Kültür Yayınları

Haberin Devamı

Hürriyet Çocuk Kulübü Gazetesi’nde bu hafta...

Hürriyet Çocuk Kulübü Gazetesi’nde bu hafta, dünyayı sallayan kız Atiye, 1800’lü yılardan günümüze ulaşan 6 bin tane oyuncağa ev sahipliği yapan Oyuncak Müzesi, 1870’li yıllarda Yngiltere’de oynanmaya başlanan heyecanlı bir takım oyunu sutopu, En Yyi 10 sayfamızda açık havada yapılan, en eğlenceli 10 yaz sporu var. Sakın kaçırmayın!

Optimum yaz okulu

Ystanbul Optimum Outlet ve Eğlence Merkezi’nde organize edilen Optimum Çocuk Kulübü Etkinlikleri, temmuz ve ağustos aylarında “Yaz Okulu” ile tüm çocukları dolu dolu sanata davet ediyor. Çocuklarınızın çok eğleneceği yaz okulu üstelik ücretsiz.
Bilgi için: 0 216 664 14 14

Sarkis Su Yçinde Suluboya

Haberin Devamı

Akbank Çağdaş Sanat Atölyesi’nin temmuz ayında çocuklara özel bir etkinliği var: “Sarkis Su Yçinde Suluboya”. 6-12 yaş arası çocukların katılabileceği etkinlikte çocuklar eğitmen gözetiminde Sarkis’in su içinde suluboya tekniğini öğrenecekler ve çok eğlenecekler.
Ayrıntılı bilgi için: www.akbanksanat.com

Yazarın Tüm Yazıları