Aileme bakınca kimseye güvenemiyorum

Sevgili Güzin Abla; ben 17 yaşında, lisede okuyan bir gencim.

Sana iki defa yazmış olmama rağmen cevap alamadım, umudumu yitirmek üzereyim. Sana yazmamın nedeni insanlara güvenememem. Neden güvenemiyorum biliyor musun? İki yıl önce erkek kardeşimi küçük kuzenimle uygunsuz bir durumda gördüm. Bu beni çok yıktı. Geçen yıl ise ağabeyimin yine yakın bir akrabamla ilişkisini öğrendim. Ondan böyle bir şey beklemezdim. Çünkü o kişi halamın küçük kızıydı.

Daha büyük acıyı, yine ağabeyimin internette, kamera aracılığıyla seks yaptığını öğrenince yaşadım. Karşı taraftaki kızlara, beklentilerine karşılık bir tür şantaj yaptığını da gördüm. İnsan bu kadar mı düşer ablacığım?

Ama en büyük yıkımı, babamın annemi aldattığını öğrenince yaşadım. Dağlar kadar güvendiğim babam nasıl yapardı bunu? İnanın o zamandan beri ona karşı sevgim ve güvenim kalmadı.

Annem ise ikiyüzlülüğüyle beni çok üzüyor. Örneğin yakınlarımızın yanında bir komşumuzu yerden yere vuruyor; ama yine aynı komşumuzla, o yakınlarımızın da arkasından konuşuyor. Benim de en basit olayda kalbimi kırıyor, çok üzüyor, hem de bunları yabancıların yanında yapıyor. Onların yanında beni küçük düşürüyor, bağırıyor.

Öğrenciler zil çalsa da eve dönsek, diye düşünürler, ben ise okul bitmese de eve gitmesem diyorum. Evde çok mutsuzum. Arkadaşlarım beni hep çok neşeli biri olarak tanıyor; oysa evde tam tersi... Kimse beni dinlemiyor, ne zaman bir şeyler anlatsam "Sen sus, konuşma" diyorlar. Bıktım abla, artık bunaldım. Allah’ın izni ile birkaç yıl sonra evleneceğim; peki bütün bu yaşadıklarımdan sonra nasıl güveneceğim insanlara? 

RUMUZ: GÜVENEMİYORUM

Canım oğlum; yazdıklarını okudukça "Bu nasıl bir aile" demekten kendimi alamadım. Elbette insanın güven duygusu, insan sevgisi ve ruh güzelliği kazanması aile kaynaklıdır. Özellikle de baba insanın hayata güven duymasına, anne ise sevgiyi öğrenmesine yardımcıdır.

Bu yaşadıklarından sonra elbette kendini güvensiz bir ortamda hissedersin. Ağabeyin, kardeşin, baban, hatta annen çok yanlış yoldalar. Ancak sonuçta bu onların sorunu... Sen hatalı olduklarını, ahlak dışı davrandıklarını görebiliyor, böyle değerlendirebiliyorsan, onlardan farklısın demektir. Önemli olan bu ortama rağmen ayağını yere sıkı basman, kendi dünyanda kendi kişiliğine güvenmen...

Bunlar, hemen her yerde ve sıklıkla görülen davranışlar değil. Umarım eşin de senin gibi dürüst ve güvenilir bir insan olur da sana bu yaşadıklarını unutturur.

O bana dost gözüyle bakıyor ama benim duygularım farklı

Sevgili Güzin Abla, ben senin sadece bir efsane olduğunu sanıyordum, ama internette gezinirken mektuplarını okudum ve sana bir şey danışmak istedim. Ne de olsa yılların tecrübesi var sende. Bir arkadaşım var; bana en sevdiği arkadaşı olduğumu söylüyor. Resmen "Sen benim dostumsun" diyor. Oysa benim duygularım daha farklı. Ben ona sadece bir dost gözüyle bakamıyorum. Ne yapacağım?

RUMUZ: KAYSERİ’DEN H.

Hayatta çözümü en zor konulardan biri işte bu... Karşındaki seni arkadaş olarak kabul etmişse, sana bacı ya da kardeş demişse, bu duyguları değiştirmek çok zordur. Özellikle bir erkek, karşısındakini kardeş gözüyle görmüşse, "kadın" gözüyle görmesi imkansız gibidir. Elbette bunun istisnaları var. Ama bu anlattıkların, yakınlık duyduğun insanın sana başka şekilde yönelmesinin pek mümkün olmadığını gösteriyor.

Ortaokul öğretmenimi arıyorum

Sevgili Güzin Abla, ben Almanya’da yaşıyorum. Sizden ricam ortaokuldayken Türkçe öğretmenim olan Ertan Yılmaz’ı bulmama yardım etmeniz... Kendisi 1983-1986 yıllarında İzmir-Değirmendere Ortaokulu’nda görevliydi. Lise yıllarında kendisini ziyaret etmiştim. Sonra tayini çıkmış, okuldan ayrılmış. Bu yüzden bir daha kendisine ulaşamadım. Ardından da Almanya’ya geldim.

Ortaokul yıllarında çok sorunum vardı ve öğretmenim bana çok yardımcı oldu. Onun sayesinde okuma azmim oluştu ve bugünkü kariyerime ulaştım. Ona o kadar teşekkür borçluyum ki anlatamam. Bizlerin adam gibi adam olmamızı sağlayan bu öğretmenlere ne yapılsa azdır. Kendisini beş yıldır arıyorum, fakat ulaşamıyorum. Onu bulup ellerinden doyasıya öpmek, teşekkürlerimi iletmek isterim. n mc.celik@web.de


Benim için de öğretmenler en değerli varlıklarımızdır. Ne mutlu sana ki bu duygulara sahipsin, vefa borcunu unutmamışsın. Umarım bu değerli öğretmenine kavuşursun.

Çok masum görünüyordu geceyi beraber geçirdik

Yardımseverliğinizden dolayı size teşekkür ederim. Ben İstanbul’da yaşıyorum. Antalya’ya tatile gittiğimde, arkadaşımın aracılığı ile biriyle tanıştım. O kadar masum görünüyordu ki ona inanmamak mümkün değildi. Önce konuştuk, birbirimizi tanıdık. Daha sonra ben oraya onu görmek için kuzenimin düğününü bahane ederek tekrar gittim. Geleceğimi biliyordu.

İlk gün her şey çok güzeldi. Nasıl olduğunu anlamadan sabah kalktığımda beraberdik ve o benim için ilkti. O günden sonra bir daha benimle konuşmadı. Günler boyunca peşinden gittim. Aradım... Ama uzun süreli bir ilişkisi olduğunu öğrendim. Ayrıca her gün başka bir kızla oluyormuş. İstanbul’a döndüm, aklım hálá orada. Ama o benimle görüşmüyor. Bu karanlığıma ışık tutarsanız çok sevinirim.

RUMUZ: KARANLIĞIM


Ah sevgili kızım, bir masum görünüşe mi aldandın? Bütün amacı seninle beraber olmakmış. Onu da başarmış ve seninle işi bitmiş. Hatta ona sorarsan "Benimle hemen yatağa giren kıza güvenilir mi" bile diyebilir, seni suçlayabilir rahatlıkla.

Ama asıl böyle uzun süreli ilişkisine rağmen hem seninle hem de her gün başka kızlarla olan birine güvenilir mi? Artık aklını takma ona... Ne yapalım, ölüm yok ya ucunda... Bir anlamda bu sana ders olmuş, bir daha ilk tanıdığın insana, masum görünümlü bile olsa inanmazsın.
Yazarın Tüm Yazıları