GeriBebek Sağlığı Yeni doğan bebeğe mama ne zaman ve ne kadar verilir? Yeni doğan bebekte mamaya ne zaman başlanır
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Yeni doğan bebeğe mama ne zaman ve ne kadar verilir? Yeni doğan bebekte mamaya ne zaman başlanır

Yeni doğan bebeğe mama ne zaman ve ne kadar verilir? Yeni doğan bebekte mamaya ne zaman başlanır

Bebeğiniz, ilk 6 ay boyunca ihtiyacı olan tüm besinleri anne sütü ile karşılar. Yenidoğan bebek emzirmesinde ise, bebek sık sık annesini emmek isteyebilir. Bebeğiniz azar azar emdiği için, daha sık bazen de her saat başı acıkır. Yeni doğan bebeğe mama ne zaman ve ne kadar verilir sizler için derledik.

Emzirirken de bebeğinizi doğru emzirme pozisyonunda tutmanız gerekir. Yeterli miktarda sıvı almak ve dinlenmek anne sütünün daha çabuk gelmesini sağlayan en önemli faktörlerdendir.

Yeni Doğan Bebeğe Mama Ne Zaman ve Ne Kadar Verilir?

Bebeğinizin gelişimine bağlı olarak anne sütünün yanında ya da anne sütünden sonra mamayla bebeğinizi beslemeniz gerekebilir. Bebeğinizi biberonla beslediğiniz zamanlar, birbirinizi tanımak ve yakınlaşmak için en uygun zamanlardır. Bu sayede bebeğinizin babası ve diğer aile fertleri de bebeğinizin beslenme sürecine katkıda bulunabilir.

Bebeğiniz için 6. aydan sonra ek gıdalara geçiş dönemine başlayabilirsiniz. Bununla birlikte bebeğinizin beslenme planı da biraz değişiklik gösterir. Bebek hala anne sütünün içindeki değerlere ihtiyaç duyar. Bu nedenle de bebeğin 1 yaşına kadar en temel öğünü anne sütüdür.

Anne sütü yokluğu ya da eksikliği durumunda ise doktorunuzun tavsiyesi ile bebeğinize ayına uygun bir devam sütü vererek ihtiyacı olan besinleri de almasını sağlayabilirsiniz. Bebeğiniz büyüdükçe vücudunun ihtiyacı olan besin miktarı da artar. Eğer bebeğiniz devam sütü ile besleniyorsa onun farklılaşan ihtiyaçlarına uygun olarak sizin de devam sütü miktarınızda önemli bir değişiklik yapmanız gerekir. Ama bebeğiniz hızlı bir şekilde büyüdüğü için beslenme ölçüsünü belirlemek de biraz kafa karıştırıcı olabilir.

Yeni Doğan Bebekte Mamaya Ne Zaman Başlanır?

Yenidoğan bebek, hayatın ilk günlerinde doğumuyla birlikte gelen fazla sıvıyı önemli ölçüde kaybeder ve eve geldiğinde doğum kilosunun biraz daha altında olur. Ama bunda endişelenecek bir durum yoktur. Çoğu bebek, 10 gün ile 2 hafta arasında eski doğum kilosuna ulaşır.

Doğumdan hemen sonra veya bir süre sonra sütünüzün kesilmesi, gelmemesi ya da emzirirken kullanılmaması gereken bazı ilaçları kullanmanın çok önemli olduğu durumlarda bebeğine anne sütü vermeniz pek mümkün olamayabilir. Anne sütü, alamayan bebeğinizi ise anne sütüne en yakın olan bebek mamaları ile beslemeniz gerekir. Bebeğiniz doğduktan sonra vereceğiniz ilk mama miktarı ise, 30 cc/ml'dir. Bebeğin büyümesine bağlı bir şekilde mama miktarlarını da artırabilirsiniz.

Yenidoğan bebeklerin midesi başlangıçta oldukça az miktarda gıda tutabilir. Beslemenin başına 30 ya da 60 ml başlangıçta genellikle yeterli olur. Aynı zamanda 1 ya da 2 aylık bebek için de daha farklı miktarlar da söz konusu olabilir. Örneğin; bebeğiniz 2 aylık olana kadar günde 710 ila 945 ml'ye ve 24 saatlik bir zaman dilimi içinde ise yaklaşık olarak 6-7 kez beslenmeye ihtiyaç duyar.

Yenidoğan Bebeklerde Mama ile Beslenme

Bebeklerin beslenmesinde 6 aydan önce ek gıdaya geçilmez. Bebeğin anne sütü alamadığı durumlarda ise, mecburen verilen devam sütü anne sütünün yerine geçer. Ama anne sütünüz olmadığı için hemen vazgeçmemeniz gerekir. Sütünüz sağdıkça gelir. Bunun için de mamayı hemen çözüm olarak görmemelisiniz.

Her bebek benzersiz ve özeldir. Bu nedenle de beslemeden beslemeye, günden güne bebeğim besin alım miktarı da değişir. Hiçbir zaman fazladan bebek mamasını zorla vermemeli ya da onu daha fazla mama ister gibi dudaklarını yalar bir durumda bırakmamanız gerekir. Sık sık kusan bir bebek için daha sık ve daha küçük miktarlarda beslemeler çok daha iyi olabilir.

 

False