GeriDekorasyon Sahne Evimiz Olsun!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Sahne Evimiz Olsun!

Sahne Evimiz Olsun!

İçimiz kıpır kıpır olsun ve bu güzel sıcaklığı evimize de yansıtalım beraberce.

Çocuk odaları göz alıcı. Şöyle bir sahne hayal edelim bu sefer. Sahne evimiz olsun.

Evinizin her alanını tıpkı bir evcilik oyunu oynarmış gibi karı-koca olarak başlayıp döşediniz, her detayı kendi zevkinize ve ihtiyaçlarınıza cevap şekilde çözümlediniz. Ama bir oda kaldı ki ne rengine, ne de mobilya modeline şimdiden karar veremiyorsunuz. Evet, bildiniz bebek odanız! 

Oyuncular da ailemizin bireyleri. Sabah erken bir saatte yataktan kalmışsınız, evde konuşmalar çocuk veya bebek sesleri ve bir koşuşturma. Daha yüzünüzü bile yıkamadan dizinizi bir yere vuruyorsunuz. Aman Allahım nedir bu? Gözünüzün ucuyla bir de bakmışsınız ki çocuğunuz için ortadan kaldırdığınız sivri kenarlı sehpanız.

Tamam biraz daha dikkat derken ayağınıza bir şeyler batıyor. İşte bu tam bir kabus. O da ne? Yanlışlıkla yerde unutulan bir oyuncak. Artık uyanık davranmanın zamanı geldi ama sinirleriniz de iyice gerildi. Şöyle bir duş alayım diyorsunuz ama duşun tam ortasında bebeğinizin küveti duruyor. Sanırım çok da hayal etmesi zor bir sahne değil, değil mi? İnsan bir yerden sonra ben nerede yanlış yaptım diye sorgulamaya başlıyor?

Çocuk Eşyaları Yer Kaplar

Çocuk ve bebeklerin eşyaları büyüklerden daha fazla yer kaplayabiliyor maalesef ve onlarsız da olmuyor. İşte tam bu sırada evdeki dekorasyon ve dekorasyona ait pratik çözümler büyük önem kazanıyor. Çünkü bizler artık hayatı çok hızlı yaşıyoruz ve bu hızın içinde kendimiz için kolaylıklar yaratmamız büyük önem taşıyor. Yani kısacası kendimiz için düzenlediğimiz evimizin, değişim sürecine girme vakti geldi.

Ah nerede o güzel evim derken
Her şey yerli yerindeyken
Evet geldi geliyor, hazırlanın derken
Eeee sabah oldu erken
Bebeğimiz kucağımızda dururken
Evimiz gitti elden

Pratik Kullanımlı Eşyalar Seçin

Elbette sivri kenarlı sehpamız evin en orta yerinde duramaz veya bebeğin küveti için banyoda yer ayarlamanız gerekmektedir. Ancak eviniz çok büyük olmayabilir. Öncelikle alışveriş sırasında alacağınız eşyaların kullanım açısından pratik olup olmadıklarını incelemeniz gerekmektedir. Ayrıca artık çocuk ve bebek eşyalarının çoğu katlanabilen veya saklama kolaylığı olan şekilli materyallerden oluşuyor. Yine evdeki var olan eşyalar da bir takım güvenlik önlemleri alınarak sivri uçlu sehpalar yerine yuvarlak köşeli sehpalara dönüşebiliyor. Ayrıca çekmecelerin içini boşaltmak yerine küçük kilitler takarak onları daha güvenli nesneler haline getirebiliriz.

Araştırmacı Çocuklar

Ancak unutmayalım ki çocuklarda özellikle erken çocukluk döneminde ortaya çıkan bu çekmece veya dolap karıştırma isteği onların içindeki araştırmacı özelliğin bir sonucudur. Bu özelliği ne kadar durdurursak çocuklarımız o kadar başkalarının liderliğini kabul eder, sorgulayıcı ve araştırmacı kişilik özelliklerini geliştirmezler. Anne ve babalar olarak bizler, onların bu özelliğini destekleyici alanlar bırakmalı ancak tehlikeli bölgelerde belirli ve sınırlı sayıda yasaklar koymalıyız.

Zorlayıcı Çocuk Eşyaları

Evdeki dekorasyonda bizim için zorlayıcı olan bebek ve çocuk eşyaları nelerdir? Öncelikle bu evinizin büyüklüğüne veya çocuk sayısına göre farklılık gösterebilir. Bebeklik döneminde eğer eviniz küçükse bebek küveti veya mama sandalyesi bir yer sorunu yaratabilir. Bu sebeple bu eşyaları seçerken özellikle katlanabilir olanlarını tercih etmenizde yarar var. Zamanla büyüyen bebeğinizin kıyafetleri veya oyuncaklarını da saklamak için size problem çıkarabilir. Bu eşyaları saklamak istiyorsanız artık bir takım vakumlu kıyafet torbaları veya benzeri saklama eşyalarından yardım alabilir ya da saklamayı düşünmediklerinizi dernekler ve sivil toplum örgütleri aracılığı ile gerekli kuruluşlara ulaştırabilirsiniz. Bebek ve çocuk oyuncakları için de benzeri konu ve kolaylıklar söz konusu. Ancak şu küçük detayı sakın atlamayalım.

Eski Eşyaların Önemi

Çocuklar yaşları ilerledikçe eski eşyalarını görmek ve bebekleri ile ilgili detayları öğrenmek isterler. Böylece ben nasıldım, geçmişte neler yapardım, şimdi neler yapabiliyorum? Sorularına cevap bularak daha özgüvenli bireyler olabilirler. Bunun için eski oyuncak ve kıyafetlerden bazılarını saklamalı ve hatta ikinci bir çocuğunuz olsa dahi bazı oyuncak ve kıyafetlerin yalnız ve özellikle bir kişiye ait olduğu bilgisini ve duygusunu vermelisiniz.

Çalışma Masası ve Kitap Dolabı

Yine çocuklar büyüdükçe kaçınılmaz olarak bir çalışma masası ve kitap dolabı ihtiyacı olacaktır. Her ne kadar bizler okul çağı gelen çocuğumuzun kendi odasında ve tek başına ders çalışmasını tercih etsek de çoğu çocuk okul yıllarının özellikle ilk 3 senesinde bir büyüğünün yanında oturmasını veya evin başka bir bölümünde çalışmayı tercih edebilir. Bu sebepten buna da hazırlıklı olmak için bebek veya çocuğumuzun odasında mutlaka bir koltuk olmalı ve hatta mümkünse bu koltuk biz anne ve babaların rahat edebileceği gibi olmalıdır.

Sivri Kenarlı Eşyalara Elveda

Çocuk bebek odasından çıkıp salona gelelim. Salonda sivri kenarlı koltuk ve sehpalara elveda dememizin zamanı geldi galiba. Ayrıca kapaklı olmayan cd ve dvd kutuları veya kolaylıkla kırılabilen biblolar da bir süreliğine kullanılamayacak artık. Tabi eğer çocuğa sürekli “hayır” Demek veya yasaklar koymak istiyorsanız o başka. Ancak bunun da ileride kırık bir biblodan çok daha büyük bir sorun olabileceğini unutmamanız gerekiyor. Çocuk odasında çok önemli bir konu ve yine sık sık sorulan soruların en başında gelenlerinden biri.

Renkler nasıl olmalı?

Bildiğiniz gibi renkler, hayatımıza parlaklık katmakla kalmayıp, duygularımızı da etkilerler, bizi sakinleştirirler ve iyi hissetmemizde rol oynarlar. Çocuk odası renkleri canlı ve sıcak olmalıdır; renkler ne kadar neşeliyse o kadar iyidir. Fakat bu bütün duvarların çok parlak renklerde boyanması gerektiği anlamına gelmez. Çok fazla parlak renk bir kaos yaratır. Diğer taraftan, ahenkle düzenlenmiş bir oda çocuğun düzen anlayışına olumlu etki yapar ve çocuğun erken yaşlarda şekil ve renk duygusunu geliştirmesine yardımcı olur.

Renklerin Dili

Kırmızı, turuncu ve sarı gibi sıcak renklerin uyarıcı etkisi varken; yeşil, mavi ve menekşe gibi soğuk renklerin sakinleştirici etkisi olduğu bilimsel olarak da kanıtlanmıştır. Kontrast renkleri görmek bebeğin derinlik algısının gelişiminde rol oynar. Kontrast renklerden kasıt yalnızca siyah ve beyaz değildir elbet, kırmızı, yeşil, mavi ve sarı da düşünülmelidir. Önemli olan hangi renk seçilirse seçilsin, bebeğin yattığı yerden görülebilir olması, yani bebeğin perspektifinden renklerin görünür olmasıdır.

Yeşil

Yeşil, çocukların birbirleriyle arkadaşça ve yardımsever bir şekilde iletişim kurabilecekleri samimi bir ortam yaratır. Ayrıca yeşil, arkadaşlarla yaşanabilecek zor durumlarda kendine güveni vurgular. Yeşil, özellikle eğiticilik rolü bakımından da hakim bir renktir.

Turuncu

İlk olarak turuncunun, sessiz ve utangaç bir çocuğun kabuğunu kırması için en uygun renk olduğunu söylemeliyiz. Bu rengin samimiyeti vurgulayan doğası, çocuklar arasındaki etkileşimi arttırır ve pasif bir çocuğun daha katılımcı olmasına yardımcı olur. Açık turuncu, çocukların mizah duygusunu harekete geçirir. Şeftali rengi ise, gerçek dostluğu vurgular.

Siyah

Siyahla büyüyen çocukların normlara başkaldırdığı görülmüştür. Kararlarını vermeyi seven, inatçı ve hırslı çocuklar siyah rengi tercih ederler.

Sarı

Sarı, algı odaklanması ve sözcüklerle rakamların hatırlanması için zihni harekete geçirir. Dikkat çeker ve eyleme geçmeden önce düşünmeyi hatırlatır. Öğrenme sürecinde olumlu bir hava yaratması ve iletişimi ilerleten etkisi açısından çocukların oyun alanlarının ve ders çalışma odalarının aydınlatılması için sarı renk tercih edilmelidir. Limon sarısı, aile bireyleriyle eğlenceli aktivitelere yöneltirken başkalarına karşı düşünceli olmayı vurgular. Altın sarısı, çocukların bir işi zevk duyarak yapmalarına ve sonuçlandırmalarına yardımcı olur. Parlak sarı, Özellikle küçük yaştaki çocukların hoşuna gider ve olumsuz koşullarla duygusal anlamda baş edebilmeleri için onlara yardımcı olur.

Dudaklardaki iki kelimeyle başlar her şey
Yaşamın içindedir her şey
Okun tatlı acısını karnında hisseder
Bakışıyla aşkımı tazeler
Ne zamanki beni gerçekten sever
İşte o zaman iki kelimeyi söyler
Seni seviyorum

Sevgiyle kalın ve unutmayın, her yeni dekorasyon arayışı evinizi olduğu kadar, sizi ve ailenizi de yenilerek yaşamdan daha çok keyif almanızı sağlayacaktır.

Mimar Selim Yuhay

False