GeriNasıl Yapılır? Orkide nasıl bakılır? Evde orkide sulama, çoğaltılması, saksı değişimi ve bakımının püf noktaları
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Orkide nasıl bakılır? Evde orkide sulama, çoğaltılması, saksı değişimi ve bakımının püf noktaları

Orkide nasıl bakılır? Evde orkide sulama, çoğaltılması, saksı değişimi ve bakımının püf noktaları

Orkideler, hem rengi hem de güzelliğiyle bulunduğu mekana canlılık katıyor. Ancak orkide bakımı biraz zahmetli olabilir. Görünüşleriyle dikkat çeken orkideler, doğru yöntemler ugulandığında sağlıklı bir şekilde gelişip çoğaltılabilir. Peki orkide nasıl bakılır? Evde orkide sulama, çoğaltılması, saksı değişimi ve bakımının püf noktaları

Kokusu ve güzel görüntüsüyle dikkat çeken orkideler, en fazla tercih edilen çiçeklerden ve zarafeti temsil ediyor. Bu güzel çiçeğe evde de bakmak mümkün.Belli detaylara dikkat edildiğinde evde kolayca yetiştirilebilir. Peki orkide nasıl bakılır? İşte evde orkide sulama, çoğaltılması, saksı değişimi ve bakımının püf noktaları

Orkide nasıl bakılır?

Orkideler aydınlık ortamları sever ama doğrudan güneş ışığı almayacak ideal bir yere koymanızda fayda var. Çünkü, direk güneş ışığı çiçeğinizin yanmasına neden olabilir. Bitkinizin yapraklarını kontrol edin ve rengi size ne yapmanız gerektiğini gösterecektir. Sağlıklı olan bir bitkinin yaprakları orta derecede yeşilken, daha fazla ışığa ihtiyacı olan bir orkidenin yaprakları da koyu yeşildir. Ayrıca, yumuşak, sarı veya kenarlarında kuruma ve siyahlık varsa çok fazla güneş ışığına maruz kaldığı için yandığının işareti olabilir.

Orkidelerin kökü kolayca çürüyebilir. Bunu önlemenin en iyi yolu, çürümüş parçaları kesmek ve ilaçlamak. Çiçeklenme zamanı sona erdiğinde, orkidenizi yeni bir saksıya alabilirsiniz. Böylece, saksıdan kaynaklanan kök çürümesi riskini de engellemiş olursunuz. Ayrıca her sulamadan sonra yaprakları silerek kurulayın. Saksıyı hafifçe kaldırarak da suyun birikmesini de önleyebilirsiniz.

Orkide nasıl sulanır?

Orkide bakımında sulama önemli bir detay. Orkidenizi haftada 1 defa sulama gayret edin. Fakat, mevsimine göre bu zamanı da ayarlamayı unutmayın. Sabah saatlerinde sulamanız da verim almanızı sağlayabilir.

Sulama süresini ayarlarken toprağın nemini göz önünde bulundurun. Orkidenin toprağı kuruysa daha kısa zaman aralığında da sulayabilirsiniz. Ayrıca orkidenizi ortam sıcaklığı ile aynı ısıda olan su ile sulayın ve saksının altına su kalmamasına özen gösterin.

Orkide saksı değişimi

Orkide bakımında diğer bir önemli nokta; doğru saksı tercihi. Bu noktada bazı detaylara dikkat edilmesi gerekiyor. Orkide yetiştirmek için 10 santimetre ve üzeri yükseklikte olan saksıları tercih etmenizde fayda var. Ancak kökleri büyük olsa da çok büyük saksıya geçmemeye dikkat edin. Ayrıca, bitkiniz geliştikçe saksısını değiştirmeyi ihmal etmeyin.

Orkide nasıl çoğaltılır?

Orkie çiçeklerinin yavrularına keiki denir ve kolayca çoğaltılırlar. Keikiler genellikle ilkbaharda oluşur. Oluştuktan sonra keiki köklerini dikkatlice ayırmak gereklidir. Kesilen keikinin iki adet yaprağı ve bir kökü olmalı. Eğer keikinin hiç yaprağı yoksa çoğaltma işlemi başarısız olabilir.

 

 

 

 

 

 

False