GeriKişisel Bakım Liposuction tahtını bu yönteme bırakacak
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Liposuction tahtını bu yönteme bırakacak

Liposuction tahtını bu yönteme bırakacak

Yaptırmak isteyenlere etkileyici sonuçlar sunuyor.

Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Op. Dr. Orhan Murat Özdemir, yağ aldırma işleminin detaylarından bahsetti, liposuction ve vaser liposelection arasındaki farkları sıraladı.

Kabaca yağların emilmesi anlamına gelen liposuction teriminin Türkçe karşılığı yağ alma işlemidir. İngilizce’de çok değişik şekillerde ifade edilmektedir. Liposuction ile aynı anlama gelen ama hiçbir farkı olmayan işlemler ve tanımlamalar; ‘Liposhaping, Lipoline, Liposoft, Lipoplasty, Liposculpturing’dir. Bu tanımlamalar gelişmiş pazarlama tekniklerinin bir ürünüdür.

DÜNYADA EN SIK YAPILAN AMELİYATLAR ARASINDA

Amaç hastaya bu kelimelerin farklı ve güvenli işlemler olduğunu düşündürmektir. Bunun yanında Bodyshaping, Bodyconturing, Lipofilling gibi tanımlama ve operasyonlarda liposuction işleminin kombine edildiği diğer işlemlerdir. Kısaca liposuction yukarıdaki tanımlamaların temelinde yer almaktadır. Dünyada en sık yapılan ameliyatlar arasında yer almakla birlikte hakkında en çok spekülasyonların yapıldığı ve yanlış bilgilerin olduğu bir operasyondur. Yağ emme işlemi yani liposuction zayıflatma ameliyatı değil fazlalıkların alınarak düzeltildiği bir kontür düzeltme ameliyatıdır.

Liposuction tahtını bu yönteme bırakacak

HER HASTA LIPOSUCTION İÇİN UYGUN OLMAYABİLİR

Bu konudaki en büyük yanlış, zayıflatma ameliyatı olduğunun düşünülmesidir. Her hasta liposuction için uygun olmayabilir. Bunun kararını da ancak bir plastik cerrah verebilir. Liposuction; ucunda vücuda giren ince kanül bulunan negatif basınç uygulayan bir vakum sistemi sayesinde gerçekleştirilebilir. Kanüller çok ince, uçlarında delikler bulunan içleri boş borulardır. Yağ alma işlemi; uygulanacak bölgeye yakın, gizlenebilir alanlardan yapılan maksimum bir santimetrelik kesilerden yukarda bahsettiğim kanüller vasıtasıyla gerçekleştirilir ve fazla olan, konturu bozan yağ dokusu negatif basınç sistemi ile dışarıya alınır.

VASER LIPOSELECTION NEDİR?

Vaser; ultrasonik enerji teknolojisinden yararlanarak, ses dalgalarıyla yağ dokusunu parçalar ve sıvı hale dönüştürür. Bu işlem yapılırken, bağ dokuya, kan damarlarına ve sinirlere asla zarar verilmez. Özellikle acı vermemesi ve operasyon sonrası morarma yapmaması nedeniyle hastalar tarafından tercih edilen vaser liposelection, etkileyici sonuçlar sunmaktadır. Güvenilirliği sayesinde çene, boyun ve kollar gibi çok daha narin ve ince bölgelerde çalışma imkanı sunar.

Bu yöntem vücudun tüm bölgelerine uygulanabilmektedir. Bu sayesinde özellikle bazı meme küçültme operasyonlarında açık ameliyata gerek kalmayabiliyor. Daha çok erkeklerde görülen meme yağlanmasında (jinekomasti) kullanılır. Ayrıca istenmeyen yağlar karından, kollardan, sırttan, kalçadan, dizlerden, belden, boyun ve çene altından, bacaklardan etkili bir şekilde alınabiliyor.

Yapılan bilimsel araştırmalar vaser liposelection uygulanan hastalarda daha az ödem, ağrı ve morluk olduğunu göstermiştir. Ameliyattan sonra morluk ve şişlik az olduğu için iyileşme süreci daha hızlı oluyor. Daha rafine bir işlem olduğu için kişiler ameliyattan sonra günlük yaşama daha kısa sürede dönüyor. Başka bir özelliği de 'ultraselektif', yani yağlı dokuyu çok iyi tanıyor olmasıdır. Bu özelliğinden dolayı daha yumuşak ve doğal bir iyileşme sağlamaktadır. Vaser liposelection işleminin en önemli özelliği sinir, kan damarları ve bağ dokusundan oluşan çevre dokuya zarar vermemesidir.

Vücudun her bölgesine, hatta yüze bile uygulanabilen tıbbi komplikasyonu son derece nadir bir sistemdir. Ultrasonik dalgalarla yağlar sıvılaştırıldığından homojen yağ alınması mümkün hale gelir. Çok ince kanüller ile çalışıldığı için genellikle dikiş gerektirmez, dolayısıyla dikiş izi olmaz. Ancak çalışılan bölgeye göre nokta büyüklüğünde bir iz kalabilir. Dokulara ve damarlara zarar vermeyen hassas kanüller ile çalışıldığında gelişim sonrası iyileşme hızlı ve zahmetsiz olur.

Liposuction tahtını bu yönteme bırakacak

VASER LIPOSELECTION İLE LIPOSUCTION ARASINDAKİ FARKLAR

Eski teknoloji ile uygulanan liposuction ile ilgili olumsuz duyumlar almış olabilirsiniz. Daha gelişmiş ve güvenli bir yöntem olan vaser liposelection ile liposuction arasındaki farklar şu şekilde sıralanabilir:

  • Alan çok geniş olmadığı müddetçe genellikle lokal anestezi tercih edilir.
  • Vaser liposelection'da yağlar küçük kanüller kullanılarak çok hafif basınç ile çekilir. Bu nedenle çevre doku zarar görmez ve iyileşme esnasında dalga şeklinde düzensizliklerin oluşması minimize edilir.
  • Liposuction'da ise büyük kanüller kullanılır. Büyük basınç ile yağ çekildiğinden, çevre dokuya zarar veren koparıcı bir işlem yapılır ve dalgalı cilt görünümü oluşması ihtimali yüksektir.
  • Vaser liposelection'da hasta bir-üç hafta çok sıkı olmayan bir çorap veya korse giymelidir. Liposuction'da ise üç-dört hafta özel korse giymek zorunluluğu vardır.
  • Vaser liposelectionda dört ile altı haftada ödem kaybolur. Liposuction'da vücuttaki ödemin tamamen geçmesi bir kaç ayı bulur.
  • Vaser liposelection daha yumuşak ve işlevsel bir yöntem olduğu için doku ve damarlar daha iyi korunur.
  • Liposuction'da yağ çekme sırasında büyük basınçlar kullanıldığı için dokular zorlanıp, zarar görebilir, kanamalar olabilir. Sonuçta ilerleyen tıbbi ve teknolojik gelişmeler hem cerrahların hem de hastaların hayatını kolaylaştırmaktadır.

Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Op. Dr. Orhan Murat Özdemir

False