GeriSağlık KULAK ÇINLAMASI 8 SORU 8 YANIT || Depresyon ve anksiyete 'Kulak çınlaması' ile doğru orantılı! Deprem sonrası kulak çınlaması nasıl olur, belirtileri nelerdir? Uzmanı yanıtladı...
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

KULAK ÇINLAMASI 8 SORU 8 YANIT || Depresyon ve anksiyete 'Kulak çınlaması' ile doğru orantılı! Deprem sonrası kulak çınlaması nasıl olur, belirtileri nelerdir? Uzmanı yanıtladı...

KULAK ÇINLAMASI 8 SORU 8 YANIT || Depresyon ve anksiyete 'Kulak çınlaması' ile doğru orantılı! Deprem sonrası kulak çınlaması nasıl olur, belirtileri nelerdir? Uzmanı yanıtladı...

Son zamanlarda en çok gözlemlenen sorunlardan biri olan kulak çınlaması, Kahramanmaraş ve 11 ili etkileyen deprem bölgesi illerinde sıklıkla rastlanıyor. Başlangıçta pek fazla üzerine düşülmese de uzmanlar kulak çınlaması şikayetlerinin ileri dönemlerde tehlikeli hale gelebileceğini vurguluyor. KBB Bölümü Uzman Dr. Dastan Temirbekov, kulak çınlaması (tinnitus) şikayeti olan hastaların en az yarısında beraberinde depresyon, anksiyete, panik atak ve benzeri duygu durum bozuklukları görüldüğünün altını çizerek, eşzamanlı olarak bu hastaların psikiyatri hekimleri tarafından da gözlemlenmesi gerekebileceğini belirtiyor. Peki, deprem sonrası kulak çınlaması nasıl olur, belirtileri nelerdir? Uzman Dr. Dastan Temirbekov 8 soru 8 yanıtta kulak çınlaması şikayetleri ile ilgili bilgiler verdi.

Rahatsızlık verici bir durum olan kulak çınlaması, kişiler tarafından kulaklarda duyulan çınlama uğultu, fısıltı, ötme şeklinde tarif ediliyor. Bu durumun devam etmesi ise, duygu durumu bozukluklularına kadar ilerleyebiliyor. Yapılan tetkikler sonrasında çınlamayı açıklayacak problem saptanıyor ve tedavi süreciyle birlikte sorun çözümleniyor. Özellikle deprem sonrası ortaya çıkan şikayetlerden biri olan kulak çınlaması belirtileri, tedavisi ve tedavi sonrası yapılması gerekenlerle ilgili KBB Uzmanı Dr. Dastan Temirbekov ile söyleşi gerçekleştirdik. İşte merak edilen sorular ve yanıtları...

KULAK ÇINLAMASI 8 SORU 8 YANIT || Depresyon ve anksiyete Kulak çınlaması ile doğru orantılı Deprem sonrası kulak çınlaması nasıl olur, belirtileri nelerdir Uzmanı yanıtladı...

Kulak çınlaması belirtileri nelerdir?

Kulak çınlaması, kulaklarda duyulan çınlama uğultu, fısıltı, ötme şeklinde tarif edilen seslerdir. Bu sesler bazen sinir bozucu hale gelip hastanın duygu durumunu olumsuz etkileyebilir.

- Bazı durumlarda, kulakta çınlamayla birlikte baş dönmesi veya denge kaybı,

- Baş ağrısı, kulak ağrısı veya yüz ağrısı gibi diğer semptomlar,

- Sessiz bir ortamda daha belirgin çınlama,

- Ses anksiyete veya depresyon gibi duygusal faktörler ,

- Bazı ilaçların yan etkisi şeklinde olabilir.

Çınlama bir süre var olduktan sonra kesilebilir veya daha yüksek bir ses ile hastayı son derece rahatsız edecek bir seviyeye gelebilir. Bazı hastalarda ses sadece sessiz ortamlarda var iken, bazı hastalarda gülük hayatını etkileyecek düzeyde rahatsızlık hissi verebilir.

Kulak çınlaması için hangi bölüme gidilir?

Kulak Çınlaması için Kulak Burun Boğaz Bölümü hekimine gitmek ilk etapta doğru seçim olacaktır .

KULAK ÇINLAMASI 8 SORU 8 YANIT || Depresyon ve anksiyete Kulak çınlaması ile doğru orantılı Deprem sonrası kulak çınlaması nasıl olur, belirtileri nelerdir Uzmanı yanıtladı...

Kulak çınlaması (Tinnitus) tanısı nasıl konulur?

İlk önce yapılması gereken ayrıntılı bir öykü alınıp, muayene ve yapılan tetkiklerle birlikte çınlamaya neden olabilecek hastalıkların olup olmadığı araştırılmış olur. Tanı koymak için yapılabilecek birçok tetkik bataryası bulunmaktadır. Örneğin; işitme testi, orta kulak basınç testi bunlarla birlikte iç kulak tüylü hücre fonksiyonunu ölçen otoakustik emisyon, kokleografi, ABR testi ve denge testi, BT ve manyetik rezonans görüntüleme (MRG) gibi tetkikler yapılabilir. Ancak hekiminiz öykü ve muayene bulgularınıza dayanarak sizin için en uygun tetkikler planlayacaktır. Yapılan tetkikler sonrasında çınlamayı açıklayacak problem saptanır ise tedavisi de başlanır. Bu şekilde çınlamanın (tinnitusun) azalması veyahut kaybolması da söz konusu olabilir.

Tabi ki çınlamanın sebebine göre tedavi değişebilir. Örneğin; dış kulak yolundaki bir buşonun/yabancı cismin varlığından kaynaklanan bir tinnitus ise buşonun/yabancı cismin çıkarılması yeterli olacaktır. Veyahut herhangi bir hastalığın tedavisi için kullanılmakta olan ilaçlarında birçoğunda yan etki olarak tinnitus ( çınlama) gözlenebilir. İlacın değiştirilmesi veya bırakılması çınlamanın (Tinnitusun) da oradan kalkmasında da rol oynayabilir.

Kulak çınlaması belirtileri hangi hastalık teşhisleri ile sonlanır?

En basit olarak kulak kirinin bir belirtisi olabileceği gibi, orta kulak ve dış kulak dahil birçok kulak kaynaklı ve hipertansiyon, diyabet(şeker hastalığı), gibi sistemik hastalık belirtisi de olabilir. Bu nedenle kulak çınlaması olan birey öncelikle KBB doktoruna müracaat etmeli, ve gereğinde başka branş hekimine yönlendirmesi gerekebilir.

KULAK ÇINLAMASI 8 SORU 8 YANIT || Depresyon ve anksiyete Kulak çınlaması ile doğru orantılı Deprem sonrası kulak çınlaması nasıl olur, belirtileri nelerdir Uzmanı yanıtladı...



Kulak çınlaması için ne zaman uzmana danışılmalıdır?

Vücudumuzda bazen küçük bozukluklar gelişebilir. Ve vücudumuz bunu zamanla onarır. Saniyeler, dakikalar, saatler sürebilir. Bunda sakınca yoktur. Ama bazen günler, haftalar ve bununla beraber semptomlar gelişmeye başladıysa hemen bir KBB uzmanınıza danışmakta fayda vardır.

Çınlama kişiye zarar verir mi?

Çınlama bir hastalık değil semptomdur. O yüzden kişiye doğrudan zararı olmamakla birlikte, çınlamayı oluşturan sebep zarar verici olabilir. Detaylı anemnezle ve doğru teşhisle, tedaviye gidilmelidir.

KULAK ÇINLAMASI 8 SORU 8 YANIT || Depresyon ve anksiyete Kulak çınlaması ile doğru orantılı Deprem sonrası kulak çınlaması nasıl olur, belirtileri nelerdir Uzmanı yanıtladı...

Tedavisi nasıl yapılır?

Bu soruyu 2 alt başlıkta ele alabiliriz.

1. Sebebi belirlenebilmiş hastalıklar: Tinnitusa sebep olan hastalık tedavi edilir.

2. Sebebi belirlenememiş kulak çınlaması ( idiopatik tinnitus): Tedavisi asıl zor olan olgular bu kategoridedir. Günümüze kadar bitki tedavisi, akupunktur, homeopati, masaj, fizik tedavi, hipnoz, cerrahi tedavi gibi birçok tedavi yöntemleri denenmiştir. Bu yöntemlerin her birinin başarı oranı Bilimsel literatürde çelişki arz etmektedir ve idiopatik tinnitus tedavisinde herkes tarafından kabul görülen yeterince etkili bir tedavi yöntemi henüz geliştirilememiştir. İdiopatik tinnitus hastaların büyük çoğunluğunda beraberinde işitme kaybı da yaşanmaktadır. Bu hastalara işitmesinin rehabilitasyonu amaçlı uygulanan işitme cihazları tavsiye edilmektedir. İşitme cihazının bir modu olan tinnitus maskeleme özelliği kullanılarak hastanın çınlamasını bertaraf ederek hem yaşam kalitesini arttırmayı, hem de bununla beraber psikolojik ve duygu durumunu düzeltmek amaçlanmaktadır.
Bunanla birlikte kabul edilebilir başarı oranları sergileyebilen telkin ve alıştırma süreçlerine dayandırılan terapi yöntemleri bulunmaktadır.

Dikkat edilmesi gereken bir diğer konu ise tinnitus şikayeti olan hastaların en az yarısında beraberinde depresyon, anksiyete, panik atak ve benzeri duygu durum bozuklukları görülmektedir. O hastalar eş zamanlı olarak psikiyatri hekimleri tarafından tedavi edildiğinde kulak çınlamasının azaldığını veya kaybolduğunu görmekteyiz. Ne var ki psikiyatrik hastalıklarda reçetelenen bazı ilaçların yan etkisi olarak da çınlama gelişebileceği göz önünde bulundurulması gerekir. Karar verme ve hastalığı yönetme zorluğu burada başlıyor. Dolayısıyla tedavi kararında size yardımcı KBB ve psikiyatri hekiminin ortak çalışması daha doğru olacaktır.

Tedavi sonrası yapılması gerekenler nelerdir?

Tedavi sonrası genel sağlıklı yaşam ve kulak sağlığı kuralları çerçevesinde ilerlemektedir. Sağlıklı beslenme meselesi kulak sağlığında da geçerlidir. Bununla birlikte hipertansiyon, diyabet (şeker), sigara.. vb. gibi mikrodamarları kötü etkileyen faktörlerin dışlanmasına ihtiyaç vardır. Ayrıca fazla gürültü, ototoksik ilaçlar ve radyasyon gibi iç kulağı direk olarak etkileyen olumsuz etmenlerden kaçınılması gerekmektedir.

False