GeriDoğum Doğumun gecikmesi tehlikeli olabilir!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Doğumun gecikmesi tehlikeli olabilir!

Doğumun gecikmesi tehlikeli olabilir!

Normal doğumun gecikmesi sizin ve bebeğiniz açısından tehlikeli olabilir.

Normal doğumun gecikmesi sizin ve bebeğiniz açısından tehlikeli olabilir. Dr. Murat Emanetoğlu bu konuda neler yapmanız gerektiğini anlatıyor.

Doğumunuzun gecikip gecikmeyeceğini önceden bilemezsiniz. Hesaplanan tarih gelir ancak sizin gebeliğiniz halen devam eder. Aslında bu zaten beklenen bir durumdur. Çünkü gebeliklerin çoğu, hesaplanan doğum tarihinden birkaç hafta önce veya sonra doğumu gerçekleşir. Gebelikten artık sıkılmış, bir an önce bebeğinize kavuşmak istiyorsunuz ve üstelik sırtınız ağrıyor, ayaklarınızda şişlikler oluyordur.

Varisleriniz ve mide yanması da size rahatsızlık verir. Ayrıca uyumanız da kolay olmuyordur. Tüm bu sıkıntıların sona ermesi de doğumla olacaktır. Gebeliğiniz ilerledikçe doktorunuz sizi ve bebeğinizi daha yakından takip edecektir. Doğumun başlayıp başlamadığı rahim ağzının muayenesi ile anlaşılacaktır. Rahim ağzı genişler ve incelir. Eğer hesaplanan doğum tarihiniz bir hafta geçtiyse bebeğinizin kalp atışları kontrol edilecek ve suyunuzun miktarı ölçülecektir. Neden iki hafta bekleniyor?

Eğer daha uzun süre beklenecek olursa normal doğum yapmak zor olabilir. Bebeğiniz dışkısını yapar ve bunu solursa akciğer sorunu yaşayabilir. Doktorunuz doğum indüksiyonuna karar verirse, ilaçla rahim ağzınız yumuşatılır ve açılır. Suyunuz gelmediyse kesenizde küçük bir delik açılarak suyunuz boşaltılır. Bu işlem canınızı acıtmaz ancak ılık bir suyun boşaldığını hissedersiniz. Daha sonra verilen ilaçla birlikte rahim kasılmalarının başlaması gereklidir. İlacın dozu, kasılmaların şiddetine ve sıklığına göre ayarlanacaktır.

Neler yapmanız lazım?

Beklemek can sıkıcı olabilir ancak maalesef bu konuda pazarlık yapılamayacağını kabul edin. Kendinize zaman ayırın, uyuyabildiğiniz kadar uyuyun. Film seyredin, yürüyüşe çıkın. Doktorunuzla da yakın temasta olmayı ihmal etmeyin.

BEBEĞİM NE ZAMAN DOĞACAK?

False