GeriSağlık Covid kaç günde geçer? Koronavirüsün yeni varyantı BA.5 belirtileri neler? İşte Covid-19 hastalık süreci
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Covid kaç günde geçer? Koronavirüsün yeni varyantı BA.5 belirtileri neler? İşte Covid-19 hastalık süreci

Covid kaç günde geçer? Koronavirüsün yeni varyantı BA.5 belirtileri neler? İşte Covid-19 hastalık süreci

Covid 19 vakalarının artmasıyla hastalıkla ilgili bazı bilgiler de merak ediliyor. Uzmanlar vaka sayılarının artışa geçmesiyle yeni varyant BA 5'e karşı da uyarıyor. Peki Covid kaç günde geçer? Koronavirüsün yeni varyant BA.5 belirtileri neler? Covid-19 hastalık süresiyle ilgili detaylar...

Koronavirüs vaka sayıları yeniden yükselişe geçti. 2 yıldan fazla bir süredir Covid 19 salgını ile mücadele ediliyor. Yapılan araştırmalara göre BA.5 varyantında, tat ve koku duyularını kaybetme veya nefes darlığı yaşama olasılıkları daha düşük olduğu belirtildi. Uzmanlar BA.5 varyantının son derece bulaşıcı olduğu konusunda da uyarıyor.

BA.5 VARYANTI BELİRTİLERİ NELER?

Covid-19 vakalarının artışa geçmesi ile uzmanlar BA 5'e karşı uyarıyor. İşte BA 5 varyantının belirtileri;

- Yüksek ateş
- Yorgunluk ve halsizlik,
- Öksürük ve nefes darlığı,
- Burun akıntısı veya burun tıkanıklığı
- Baş ve kas ağrıları
- Boğaz ağrısı
- Nadiren olarak tat ve koku kaybı.

Uzmanlar BA.4 ya da BA.5 ile enfekte olan kişilerin Delta veya koronavirüsün diğer varyantları ile enfekte olanlara kıyasla tat ve koku duyularını kaybetme veya nefes darlığı yaşama olasılıklarının daha düşük olduğunu belirtiyor.

COVID KAÇ GÜNDE GEÇER? GÜN GÜN KORONAVİRÜS BELİRTİLERİ

Hastalığın seyri kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Koronavirüs pozitif olan hastalarda şikayetler başlamadan 24 saat önce ve sonraki 48 saatlik süreçte bulaşıcılığı oldukça yüksektir.

Kuluçka sürecinde sars-CoV-2 vücutta ilk hücrelerini istila edip etki alanını genişletir. İstila edilen her hücre binlerce kopya saldıkça, virüs organizmada daha çok ilerler. Virüsün varlığının tespit edilemediği bu sessiz evrim dönemi kuluçka olarak bilinir.

Hastalığın 4. ve 14. günlerinde virüs üst solunum yollarında, yani burun, ağız ve boğazda ilerlerken, sonunda ona karşı saldırı başlatan bağışıklık sistemiyle karşılaşır.

15. gün ve sonrasında ise covid ile ilk temastan yaklaşık iki hafta sonra, bağışıklık sistemi genellikle "savaşı kazanır". Aşılar buna yardımcı olur, çünkü vücudun savunma mekanizmasının patojenle temas etmeden önce bile onunla savaşmak için "eğitilmesini" sağlar.

Bazı durumlarda ise, virüs akciğer gibi hayati organlara ulaşmayı başararak ciddi iltihabi durumlara yol açar. Bu durumlar genellikle acil müdahale gerekir ve ölüm riski yükselir.

Bununla birlikte, iyileşen hastalar için bile semptomların aylarca, hatta yıllarca sürdüğü uzun süreli Covid riski var.

Bu durum hala belirsiz olsa da, ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC), koronavirüslü kişilerin yüzde 13,3'ünün semptomlarının bir ay veya daha uzun süre devam ettiğini tahmin ediyor.

Ayrıca CDC'ye göre, hastaneye gitmesi gereken Covid hastalarının yüzde 30'undan fazlası altı ay sonra hala yorgunluk ve nefes alma sorunlarından kaygı ve eklem ağrısına kadar çeşitli rahatsızlıklar yaşıyor.

 

 

 

False