GeriÇocuk Sağlığı Çocuklarda sık göz kırpma nedenleri nelerdir ve nasıl tedavi edilir?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Çocuklarda sık göz kırpma nedenleri nelerdir ve nasıl tedavi edilir?

Çocuklarda sık göz kırpma nedenleri nelerdir ve nasıl tedavi edilir?

Göz kapaklarının açılıp kapanmasına göz kırpması denir. Göz kırpmasının iki farklı amacı vardır. Bunlardan birincisi kırpma sırasında göz küresi gözyaşıyla nemlenir ve bu sayede gözün kuruması da engellenmiş olur. İkincisi ise, gözü gelebilecek tahriş edici ve yabancı cisim maddelerden korur. Çocuklarda sık göz kırpma nedenleri nelerdir ve nasıl tedavi edilir sizler için derledik.

 

Yetişkinlerde, dakikada ortalama olarak 10-12 defa, çocuklar ise, 2-3 kez göz kırpar.

Çocuklarda Sık Göz Kırpma Nedenleri Nelerdir ve Nasıl Tedavi Edilir?

Görme duyusu gelişimi, genellikle insanlarda, doğumla başlayarak 8-10 yaşa kadar hızlıca tamamlanır. Bu süreçte ise meydana gelen ve görme duyusunun gelişimini önemli ölçüde etkileyecek olan herhangi bir sorun, bir daha hiçbir zaman geri dönüşü olmayan görme sorunlarına neden olabilir. Kırma kusurları, göz travmaları, konjenital katarakt, şaşılık, glokom ve göz tümörleri gibi pek çok hastalığın çocuklarda kalıcı görme sorunlarına neden olabilir.

Çocukluk dönemindeki kişilerin gözlerini çok fazla defa kırpmaları, çok önemlidir. Çünkü çocuğun görme ile ilgili bir sorun olduğunun en önemli ve ilk belirtisi de olabilir.

Çocuklarda hipermetropi adı verilen, yakını ve uzağı bulanık görme göz kusuru da gizli bir şekilde devam eder. Gözde kayma yani şaşılık meydana gelmesi, genellikle aile tarafından çok çabuk bir şekilde fark edilir. Ama hipermetropi sorunu olan çocuklarda kayma bulunmuyorsa çok çabuk göz yorulması olur.

Televizyon seyretme, yakında bir şeylere bakma, okuma, meşgul olma gibi durumlarda, gözün uyum gücü yetersiz kaldığından, sık göz kırpma meydana gelir. Sık göz kırpma, çocukluk çağında sıkça görülen göz sorunlarının ilk belirtisi ve gizli hipermetropi adı verilen göz rahatsızlığının en önemli belirtilerinden birisidir.

Gözü sık kırpma sorunu, ilerleyen yaşlarda ise, iki nedenden kaynaklı olarak ortaya çıkabilir. Bunlardan birisi ise, gözde kurumadır. Gözyaşı bir katman şeklinde gözün önünde bulunan kornea tabakasını katlar. Ama bu yetersiz kaldığında, gözün kendi kendini yıkama fonksiyonu da önemli ölçüde azaldığı için, bunu arttırmanın tek yolu sık göz kırpmaktır. Sık göz kırpmanın başlaması, aslında göz kuruluğunun ilk belirtileri arasında yer alır. Eğer gözde batma ve yanma da bulunuyorsa, o zaman gözyaşı eksikliği yani kuru göz adı verilen rahatsızlık nedeni ile de tedavi edilmesi gerekir.

Sık Göz Kırpma Tedavisi

Hipermetropinin erken teşhis ve tedavi edilmesi, özellikle de çocuklarda çok önemlidir. Çocukların göz numaraları saptanarak, her iki göz arasında önemli ölçüde bir derece farkı bulunuyorsa, zayıf olan göz, egzersizlerle olabildiğince çalıştırılmalıdır. Aynı zamanda, her çocuğun bir sorunu olsa da olmasa da en geç 2 yaşında kesinlikle bir göz doktoru tarafından muayene edilmesi gerekir. Ama ailede bilinen bir göz hastalığı bulunuyorsa, anne ve babada ise, çok yüksek bir gözlük derecesi varsa, rutin muayenelerin daha da erken dönemlerde yapılması gerekir.

Çocuklarda rastlanılan sık göz kırpıştırma nedenleri ise, gözlerde enfeksiyon, alerji, görme kusurları, göz kuruluğu, yabancı cisim kaçması gibi göz sorunundan kaynaklanabilir. Bunun yanında taklit, okul, yeni doğmuş kardeş, arkadaş, aile içi problemler gibi psikolojik nedenli de olabilir.

Hipermetropi tedavisi yapılırken gözlük, kontakt lazer ve lens yönteminden yararlanılır. Bu defa görüntü arkadan öne doğru toplanmaya çalışıldığı için kenarları ince, ortası ise kalın mercek olarak kullanılıyor. Çocuklarda tek gözde meydana gelen sık kırpıştırma ile gözde batma, kızarıklık ve ovuşturma isteği ile göz içinde yabancı cisim nedeniyle ortaya çıkabilir. Biomikropskopik muayenede bulunan yabancı cisim saptanarak genel ya da lokal anestezi altında çıkarılır ve daha sonra da ilaç tedavisi uygulanır.

 

False