GeriÇocuk Sağlığı Çocuklarda basur (hemeroid) neden olur, belirtileri nelerdir ve nasıl geçer? Çocuklarda hemeroide ne iyi gelir
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Çocuklarda basur (hemeroid) neden olur, belirtileri nelerdir ve nasıl geçer? Çocuklarda hemeroide ne iyi gelir

Çocuklarda basur (hemeroid) neden olur, belirtileri nelerdir ve nasıl geçer? Çocuklarda hemeroide ne iyi gelir

Halk dilinde basur ya da mayasıl şeklinde de bilinen hemoroid insanın hayat kalitesini önemli ölçüde düşüren acılı ve ağrılı bir hastalıktır. Yetişkinlerde daha çok görülen basur şikayetleri ise, genellikle kabızlıkla birlikte meydana gelir. Çocuklarda basur (hemeroid) neden olur, belirtileri nelerdir ve nasıl geçer sizler için derledik.

Bağırsak sisteminin sonlandığı bölümde ise, her insanda bulunan yastıkçıkların, örselenme, baskı gibi nedenlerle sarkması, şişmesi ve kanamaya daha elverişli bir hale gelmesidir. Tedavi edilmediği zaman ise daha sancılı hale gelebilir.

 Çocuklarda Basur (hemeroid) Neden Olur?

 Mayasıl, hemoroid şeklinde de bilinen basur, bağırsak sisteminin sonlandığı yerde, her insanda bulunan yastıkçıkların baskı ve örselenme gibi değişik nedenlerle sarkması, şişmesi ve kanamaya elverişli hale gelmesi sonucunda oluşur. İş ve sosyal hayatı çok yoğun olan ve ortaya yaş diliminde bulunan pek çok kişide görülebilen basur, insanın yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen bir hastalıktır.

 İshal ve kabızlık, düşük posalı diyet alışkanlıkları, hamilelik, azalmış bağırsak hareketleri, yanlış tuvalet alışkanlıkları, genetik, şişmanlık ve yaşlılık bu rahatsızlığın başlıca nedenleridir. Evde yapılabilen bazı doğal yöntemler ise, basur ağrısını azaltılabilir ya da önleyebilir. Bunun için kullanılabilecek olan bazı bitkisel kürler de vardır. Sık sık yaşanan ishal ve kabızlık, düşük posalı diyet alışkanlıkları, yanlış tuvalet alışkanlıkları, hamilelik, şişmanlık, azalan bağırsak hareketleri, genetik ve yaşlılık bu rahatsızlığın nedenleridir. Hastalar, dışkılama sırasında kanama, dışkılama sırasında ele gelen bir kitle, ağrı, anal kaşıntı, hassas kitleler ile hekimlere başvurması gerekir. Bebeklerde basur rahatsızlığının oluşmasının nedenlerin başında, makat bölgesinde bulunan dokularda ve kan damarında görülen sık gerilmeler gelir.

 Çocuklarda Hemeroide Ne İyi Gelir?

 Bebeklerde basur tedavisinin ilk adımı ise, toplardamarlar topaklarına yol açan bu sorunun altında yatan sorunun iyileştirilmesidir. Yani bebekte kabızlık bulunuyorsa ve gaitası olması gerektiğinden fazla sertse, sıvı alımının artırımı, lifli beslenme ve ılık su oturma banyoları önerilir. Kronik durumlarda ise, uzmanlar tarafından bebekler için çok fazla önerilmese de gaitanın yumuşaması için, lavman ya da müshil olarak dışkı yumuşatıcı ilaçlar da verilebilir. Çünkü daha yumuşak bir kıvamda olan dışkı, zorlanmanın yol açtığı hemoroid üzerindeki baskıyı önemli ölçüde azaltır.

 Kabızlık gibi durumlar tedavi edildikten sonra meydana gelen iltihaplar genellikle birkaç güç içinde kendiliğinden geçer. Hastanın yaşam tarzı ve bu sorunun altında yatan nedene göre yapılan tedavi yöntemi ile ile birlikte, bebeklerin hemoroid kaynaklı olarak gelişen semptomların hafifletilmesi için çeşitli kremlerin uygulanması gerekir. Bebekler için güvenli olarak da kabul edilen, aloe vera, beyaz balmumu e vitamini ya da çinko oksit gibi katkı maddelerini de içeren hemoroid ilaçları, fitil, merhem ya da krem de şeklinde uygulanabilir.

 Bebeklerde Basur Tedavi Edilmezse Ne Olur?

 Çocuklarda ve bebeklerde basurun ilk belirtilerine karşı çok daha dikkatli olunması gerekir. Çünkü hemoroidler çok rahatsız edici ve ağrılı olduğu için bebeğin günlük aktivitelerini önemli ölçüde engelleyebilir. Anne sütü alan bebekler ise, bu durumdan ne kadar daha az etkilense de ağlamalar ve ağrı nedeni ile daha az emmelerine neden olur. Bu durum da yetersiz beslenmelerinden kaynaklanarak hem fiziksel hem de zihinsel gelişimlerin de önemli ölçüde gecikmesine neden olabilir. Kabızlık, genellikle bebeklerin daha fizyolojik gelişimlerinin tam olarak gelişmemesinden de kaynaklanır. Bebekler geliştikçe de boşaltım sistemlerinin de düzene girmesi ile hızlı bir şekilde iyileşir. Ama nadir de olsa kabızlık, alt kalın bağırsaklarda meydana gelen bir sorundur.

 

False