GeriÇocuk Sağlığı Çocuklarda balgamlı öksürük neden olur ve nasıl geçer? Çocuklarda balgamlı öksürüğe ne iyi gelir
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Çocuklarda balgamlı öksürük neden olur ve nasıl geçer? Çocuklarda balgamlı öksürüğe ne iyi gelir

Çocuklarda balgamlı öksürük neden olur ve nasıl geçer? Çocuklarda balgamlı öksürüğe ne iyi gelir

Çocuklarda öksürük ve yoğun balgam oluşumu aileleri zor durumda bırakmaktadır. Öksürük durumunun sıklık ile görülmesi, çocukların rahat nefes alabilme ve hayat standartlarında düşüş yaşanmasına neden olmaktadır. Çocuklarda balgamlı öksürük neden olur ve nasıl geçer? Çocuklarda balgamlı öksürüğe ne iyi gelir detayları ile derledik.

Çocukların gelişim süreçlerinde belirli dönemlerde farklılık göstermektedir. Bunların arasında akciğer gelişimi ve solunum yollarında oluşan enfeksiyonlar, çocukların yoğun balgam ve öksürük yaşamalarına neden olmaktadır. Bu gibi durumlarda vakit geçirmeden sağlık kuruluşlarından destek alınması çocukların sağlığı için önemli bir yere sahiptir.

 Balgamlı Öksürük Nedir?

 Akciğerde oluşan herhangi bir hasar, aşırı balgam üretimine neden olmaktadır. En çok çocuklar görülen balgamlı öksürük, erken müdahale ile ilaç gibi tedavi süreçleri mevcuttur. Genellikle soğuk algınlığı ve grip gibi durumlarda yaygın olarak görülmektedir. Öksürüğün uzun süre gitmesi durumunda daha riskli hastalıkların habercisi ihtimaline karşı, zaman kaybetmeden uzman hekimlerden destek alınması gerekmektedir.

 Çocuklarda Balgamlı Öksürük Neden Olur Ve Nasıl Geçer?

 Çocuklarda balgamlı öksürük en çok görülen rahatsızlıkların arasında yer almaktadır. Çocukların hareketli olması, belirli mikroplara maruz kalmasına bağlı olarak balgamlı öksürüklere maruz kalmaktadırlar. Balgamlı öksürük aslında vücudun sunmuş olduğu bir savunma mekanizmasıdır. Çocukların koşması ve terlemesi, daha sonra ise soğuk içecekler kullanması, balgamlı öksürük oluşumunun neden olmaktadır. Yabancı madde ve mikropların solunum yollarında oluşturduğu tabakanın temizlenmesi için istemli ve istemsiz şekilde balgamlı öksürük oluşmaktadır. Tabi ki bu durum sadece mikrobun oluşturmasının dışında akciğerde oluşan hasarlarda da balgamlı öksürük oluşmaktadır. Balgamlı öksürüğe iyi gelen bazı besinlerden bahsedecek olursak;

Düzenli pekmez tüketimi çocuklarda balgamlı öksürük oluşumunu engeller ve azaltmasına yardımcı olmaktadır.

Çay popülasyonun içinde bulunan ayva çayı ve ekinezya çayı, öksürük ile mücadele konusunda önemli bir yere sahiptir.

Kuşburnu tüketimi öksürüğün yanı sıra birçok hastalık için önemlidir.

Süt ile balın karıştırılarak sabahları tüketilmesi, hem zinde bir günün oluşumuna hem de balgamla öksürük oluşumunun önüne geçmektedir.

Kış ayların vazgeçilmesi haline gelen ıhlamur ve zencefil, grip ve nezle gibi hastalıklara bağlı olarak balgamlı öksürük için önemlidir.

Pastil tüketilmeli, fakat pastil orijinal ve organik olması gerekmektedir.

İnsan vücudunun en önemli kaynakları arasında yer alan su tüketimi, en az günde 2 litre olmak şartıyla tüketilmesine önem gösterilmelidir.

Zerdeçal balgamlı öksürük için tam bir savaşlı özelliği taşımaktadır.

Çocuklarda Balgamlı Öksürüğe Ne İyi Gelir? 

Bulunan ortamın aralıklar ile havalandırılması, temiz hava oluşumunu sağlanması

Odalar da nemlendiricilerin kullanılması

Kış aylarında akciğerin hasar görmemesi için, aşırı soğuk havalardan kaçınılmalı ve özellikle çocukların soğuk su ve içecek tüketiminden uzak tutulmalı

Ailenin tütünlü maddelerden uzak durması, çocukların yanında kesinlikle tüketilmemesi gerekmektedir. Tütün içeren maddeler, öksürük kaynağın ilk nedeni olarak kaşımıza çıkmaktadır.

Belirli aralıklar ile çocuklara burun temizliği ile ilgili bilgi verilmesi ve yönlendirilmesi

Buhar cihazlarının gece uyku sırasında kullanılmasını sağlamak

Aşırı parfüm kullanımından uzak durmak, koku düzeyi yüksek olan ortamlarda bulunmamak

Balgamlı öksürük eğer 2 hafta gibi dönemlerden uzun sürmüş ise, vakit kaybetmeden sağlık kuruluşlarından yardım istenmelidir. Balgamlı öksürük tedavisinde, uzman doktorlar aracılığıyla gerekli muayene ve tetkiklerin yapılmasından sonra ilaç tedavisi gibi yöntemler uygulanmaktadır. Öksürük başka hastalıkların habercisi olma ihtimaline karşı, tüm testlerin yapılması son derece önemlidir.

 Düzenli beslenmek ve bol miktarda C vitamini tüketimi, öksürük oluşumuna engelleyecek çocukların daha sağlık oyun oynamaları sağlamaktadır. Günde 3 öğün beslenme ve süt bal tüketimine önem verilmesi, ailelere düşen önemli görevlerin arasında yer almaktadır.

 

 

 

False