GeriBebek Sağlığı Bebeklerde uyku (gece) terörü nedir, neden olur ve ne zaman başlar? Bebeklerde gece terörü nasıl önlenir ve tedavi edilir
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Bebeklerde uyku (gece) terörü nedir, neden olur ve ne zaman başlar? Bebeklerde gece terörü nasıl önlenir ve tedavi edilir

Bebeklerde uyku (gece) terörü nedir, neden olur ve ne zaman başlar? Bebeklerde gece terörü nasıl önlenir ve tedavi edilir

Bebeklerde en önemli durumlarda birisi de uyku düzenidir. Bebeklerin sağlığı için düzenli uyumaları gerekmektedir. Bu anlamda bazı bebeklerde görülen uyku terörü hastalığı uyku bozukluğu problemi olmaktadır. Bu hastalık ebeveynleri hem korkutmakta hem de endişelendirmektedir. Peki, bebeklerde uyku (gece) terörü nedir, neden olur ve ne zaman başlar? Bebeklerde gece terörü nasıl önlenir ve tedavi edilir? Sizlere bebeklerde görülen uyku terörü hastalığı hakkında merak edilenleri detaylıca derledik.

Uyku terörü veya gece terörü olarak adlandırılan bu hastalık 3 ile 7 yaş arasındaki çocuklarda sıklıkla rastlanılmaktadır. Bir uyku bozukluğu olan bu hastalık genellikle 12 yaşına kadar devam edebilmektedir.

Bebeklerde Uyku (Gece) Terörü Nedir?

Uyku terörü çocukların derin uykuya daldıktan sonra yaklaşık 2 veya 3 saat içerisinde uykusundan çığlık, korku veya ağlama gibi durumlar ile beraber uyanmasına verilen isimdir. Gece terörü olarak da bilinen bu hastalık bir uyku bozukluğudur. Tıbbi olarak ise uyurgezerlik gibi parasomniler grubunda değerlendirilmektedir.

Parasomnilen gece uyku esnasında uyku içinde veya uyanıkken ortaya çıkan fiziksel olaylara denilmektedir. Bu gibi şeyler uykunun farklı evresinde farklı sürelerde ortaya çıkmaktadır. Bebeklerde görülen uyku terörü hastalığı da hem bebekleri hem de anne ve babaları korkutmaktadır. Bunun için bir uzman doktordan yardım alınması oldukça önemlidir.

Bebeklerde Gece Terörü Neden Olur?

Bebeklerin ve çocukların günlük yaşamı çok farklı uyaranlar ile doludur. Yetişkinlerin günlük hayatlarında karşılaştığı pek çok şey bir çocuk için korkutucu, tedirgin edici veya sevindirici olabilmektedir. Bebeklerin merkezi sinir sistemi hala gelişme döneminde olduğu için karşılaştığı bu uyarılar sinir sisteminin aşırı uyarılmasına neden olmaktadır. Bu durum da uyku terörünün başlıca nedeni olmaktadır. Bunlar dışında gece terörünün diğer nedenleri ise şunlar olabilir:

- Stres

- Uykusuzluk

- Aşırı yorgunluk

- Zayıf uyku kalitesi

- Yeni uyku ortamı

- Hastalık hali

Bebeklerde Gece Terörü Ne Zaman Başlar?

Gece terörü yetişkinlerde daha sık rastlanmaktadır. Bebeklerde çok fazla görülmese de bazı bebeklerde gece terörü rahatsızlığı olabilir. Gece terörünün en sık görüldüğü yaşlar 3 ile 4 yaş arası dönemdir. Bazı uzmanlara göre ise bu rahatsızlık 12 yaşına kadar sürebilmektedir. Çocuklar gençlik yaşlarına eriştiği zaman gece terörleri de sona ermektedir.

Bebeklerde Gece Terörü Nasıl Önlenir?

Gece terörünün önlenebileceği hakkında net bir bilgi bulunmamaktadır. Fakat bu anlamda ebeveynlerin bazı noktalara dikkat etmesi gerekmektedir. Özellikle bebeklerin ve çocukların sağlıklı bir uyku düzeninin olması çok önemlidir. Sağlıklı uyku düzeninin temelinde uyku rutinleri yatmaktadır. Uyku rutinleri ise iki farklı bölümden oluşmaktadır. Bunlardan birincisi uykuya hazırlayan yatıştırıcı faaliyetlerde bulunmaktır. İkincisi ise çocuğun her gün aynı saatte uyumasını sağlamaktır.

Çocuklarda uyku önce yapılan bazı rutinlerin aynı saatte yapılması gerekir. Örneğin diş fırçalama veya kitap okuma gibi faaliyetler yer alıyor ise bunların aynı saatte ve düzenli yapılması gerekir. Ayrıca bebekleri ve çocukları rahatlatarak uykuya hazırlamak da çok önemlidir.

Bebeklerde Gece Terörü Tedavi Edilir mi?

Bebeklerin gece terörü nöbetleri sırasında uyandırmaya çalışmamak gerekmektedir. Daha sonra çocukların tekrar uyumasına da izin verilmelidir. Bununla birlikte çocukların ve bebeklerin yanında biri kalmalı ve onların güvende oldukları hissettirilmelidir. Bebeklerde gece teröründe gecenin başında programlanmış uyanma tekniği denenmektedir. Her durumda anne ve babaların doktorlar ile konuşması gerekmektedir. Fakat çoğu zaman bebeklerde ve çocuklarda görülen bu durumun tedavisi gerekli bulunmamaktadır.

Bu durum çocukların uyku düzenlerini çok fazla etkiler ise, nöbetler 30 dakikadan fazla devam ediyor ise mutlaka bir çocuk doktoruna danışmakta yarar vardır. Bu anlamda doktorlar ebeveynleri neler yapması gerektiği ile ilgili bilgilendirmeler yapmaktadır.

 

False