GeriBebek Sağlığı Bebeklerde inek sütü alerjisi neden olur, nasıl anlaşılır ve belirtileri nelerdir? Testi nasıl yapılır
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Bebeklerde inek sütü alerjisi neden olur, nasıl anlaşılır ve belirtileri nelerdir? Testi nasıl yapılır

Bebeklerde inek sütü alerjisi neden olur, nasıl anlaşılır ve belirtileri nelerdir? Testi nasıl yapılır

İnek sütü alerjisi, süt ya da sütten elde edilen gıdalar tüketildiği zaman bağışıklık sisteminin normal olmayan bir şekilde cevap vermesi durumudur. Normal şartlarda ise, bağışıklık sistemi bu gıdalara karşı çeşitli reaksiyon göstermezken, inek süt alerjisi olan kişilerde oldukça güçlü bir yanıt görülür. Belirtiler ise, orta ya da ağır bir şekilde seyredebilir. Bebeklerde inek sütü alerjisi neden olur, nasıl anlaşılır ve belirtileri nelerdir sizler için derledik.

İnek sütü alerjisi, çocuklarda en sık görülen alerji türleri arasında yer alır. Süt alerjisi; koyun, inek, keçi gibi hayvansal ürünlerin içerdiği proteinlere karşı vücudun tepki vermesidir.

 Bebeklerde İnek Sütü Alerjisi Neden Olur?

 İnek sütünde yer alan proteinlere karşı immünolojik mekanizmalarla bulunan reaksiyonlara inek sütü protein alerjisi (İSPA) adı verilir. İnek sütünde ise, insanlarda antikor yapımına yol açabilecek en az 20 protein bileşeni vardır. İnek sütü alerjisinin belirtileri içinde kusma, nefes darlığı, ciltte döküntü yer alır. Çocuklarda en sık rastlanan gıda alerjisi çeşidi ise, inek sütü alerjisidir. 1 yaşın altında olan bebeklerin yaklaşık olarak %7'sinde inek sütü alerjisi olduğu tahmin ediliyor.

 İnek sütü alerjisi özellikle de ilk 3 yaşta çok sık görülen bir besin alerjisidir. İnek sütü alerjisi ise, kendini egzama, kanlı kaka, kurdeşen, mukuslu kaka, kabızlık, kusma gibi belirtilerle gösterir. Belirtisi olan bir çocukta ise, erken teşhis konulması çok önemlidir. Teşhis sonrasında ise, süt içeren gıdalara karşı bir diyet uygulanması ve inek sütü alerjisi ile ilgili her alanda çok dikkatli olmak gerekir.

 İnek sütü alerjisinin başlıca oluşma nedeni ise, sütün içinde bulunan iki proteinin bağışıklık sistemi tarafından yabancı bir madde şeklinde algılanarak, onlara karşı bir reaksiyon göstermesidir. Bu proteinler ise; kazein ve whey proteinleri olarak bilinir. Whey proteini ise sütün sıvı kısmında yer alır. Aynı zamanda, süt kesildikten sonra sıvı kısımda kalır. Kazein ise, sütün katı kısmında yer alır, süt kesildikten sonra da topaklanan katı bir kısımda bulunur. Bebeklerde inek sütü alerjisi ise; bu sorunlardan sadece birine karşı gelişebileceği gibi, aynı zamanda her iki proteine karşı da alerji gelişebilir. Günümüzde bu proteinlerin sadece süt ve süt ürünlerinde değil; aynı zamanda işlenmiş gıdalarda ve bazı hamur işinde de bulunduğunun unutulmaması gerekir.

 Bebeklerde İnek Sütü Alerjisi Nasıl Anlaşılır ve Belirtileri Nelerdir?

 İnek sütü alerjisinin belirtileri bebekten bebeğe göre değişir. İnek sütü alerjisinin belirtileri, süt ya da sütten yapılmış gıdaları tükettikten hemen sonra ortaya çıkabilir. Gıdayı tükettikten bir süre sonra da ortaya çıkabilir. Süt ya da süt mamulü tüketiminden hemen sonra gözlemlenen belirtilerden bazıları ise şunlardır;

Hırıltılı nefes alıp verme ve solunumda yaşanan sıkıntılar

Boğazda, ağızda ya da dilde meydana gelen kızarıklık ve şişlik

Ağız ya da dudağın etrafında oluşan karıncalanmalar ve kaşıntılar

Kusma

Nefes darlığı ya da öksürük

Kusma

Süt ya da sütten yapılan gıdaları tükettikten sonra ortaya çıkabilecek belli başlı belirtiler ise şunlardır;

Karın ağrısı,

Sulu dışkı, dışkıda kan, ishal

Burun akıntısı

Kolik

Tansiyon düşmesi

Gözlerde sulanma

İnek sütü alerjisi bazı zamanlarsa anafilaksi ismi verilen ciddi bir alerjik reaksiyona yol açabilir. Süt ya da sütten yapılmış olan gıdanın tüketiminden hemen sonra ortaya çıkan bu durum; yüzün kızarması (al basması), solunum sıkıntısı, tansiyonun düşmesi ile karakterize olmuştur. Bu reaksiyonun sonucunda ise solunum yolu daralarak hava girişi önemli ölçüde engellenebilir. Acil bir müdahale gerektirir.

False