GeriBebek Sağlığı Bebeklerde ideal boy kilo endeksi kaç olmalıdır ve nasıl hesaplanır? Bebeklerde boy kilo hesaplama
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Bebeklerde ideal boy kilo endeksi kaç olmalıdır ve nasıl hesaplanır? Bebeklerde boy kilo hesaplama

Bebeklerde ideal boy kilo endeksi kaç olmalıdır ve nasıl hesaplanır? Bebeklerde boy kilo hesaplama

Persentil, bebeğinizin büyümesinin kendi yaşıtlarına göre nasıl ilerlediğini görmenizi sağlayan bir çeşit araçtır. Bebeğinizin aylık kontrollerine gittiğiniz zaman doktorunuzun onun kilosunu, boyunu ve baş çevresini ölçtüğünü, bu bebek gelişimi verilerini sağlık karnesinde yer alan tablolara ve bilgisayara noktalar koyarak işaretlediğini de görebilirsiniz. Bebeklerde ideal boy kilo endeksi kaç olmalıdır ve nasıl hesaplanır sizler için derledik.

Bebeğin gelişiminin takip edilmesinin amacı ise, bebeğinizin genel gelişimini takip edebilmek için büyüme verilerini Gelişim tablosu ve Persentil tablosu üzerinde değerlendirmektir.

Bebeklerde İdeal Boy Kilo Endeksi Kaç Olmalıdır ve Nasıl Hesaplanır?

Persentil tabloları, bebeğinizin fiziksel gelişimi ile ilgili doktorunuza ve size genel bir bilgi sağlamayı amaçlamak için kullanılan bir araçtır. Persentil, bebeğinizin gelişiminin ve büyümesinin kendi yaşıtlarına göre nasıl ilerlediğini daha net görmenizi sağlayan bir araçtır. Persentil Hesaplama Aracımız sayesinde sizler de kolay bir şekilde bebeğinizin gelişimini kolaylıkla takip edebilirsiniz.

Persentil tablolarında ise, 3 ve 97 persentil arasında kalan tüm değerler normal olarak kabul edilir. 50 persentil ise, standart değerdir ve ortalama olarak da çocuğun ölçüsünü gösterir. 97 persentil en kilolu, uzun ve normal çocuğu gösterir. Örneğin, 3 aylık bir kız bebeğinin ağırlığı ise, 35 persentile denk geliyorsa, kilosu o yaştaki diğer kız çocuklarının %35’inden daha fazla, %65’inden ise, az demektir. Çocuklarda kilo ve boy endeksinin en önemli amacının, bebeğinizin zaman içindeki büyümesinin farklı bir modelini ortaya çıkarmaktır.

Bebeğinizin persentil değerlerini farklı yaşlarda da hesaplamak ise, tutarlı bir büyüme eğrisi çizip çizmediğini görmek ve tüm bu değerleri de anlık durumlarından çok daha önemlidir. Mesela bebeğinizin ağırlığı 5 persentile denk geliyorsa (yani kilosu o yaştaki çocukların %5’inden fazlası, %95’inden daha az ise), kilosu da genel olarak hep 5 persentile denk geliyorsa bebeğiniz normal olarak büyümesine devam ediyor anlamına gelir. Ama daha önceden 50 persentile denk gelen ağırlığı ise, 5 persentilde ilerliyorsa, bebeğinizin büyümesi için bir sorun olduğu anlamına gelebilir.

Bebeklerde Boy Kilo Hesaplama

Persentil tablosunda, bulunan 10’dan 90’a kadar persentil aralıkları vardır. Tabloda bulunan %50 oranı ise, ortalama standart değeri gösterir. ile %90 ise, sınır değer olarak da kabul edilir. Cinsiyetine, kilosu, yaşına ve boyuna en yakın sayıların bulunduğu bebek, satır ve çocuğun persentil değerini de ifade eder. Bebeğinizin yaşına, kilosuna ve boyuna göre normal bir seyirde gidip gitmediğini, persentil hesaplama aracını kullanarak rahatlıkla hesaplayabilirsiniz.

Yaşını, kilosunu ve boyunu otomatik bir şekilde persentil hesaplama uygulamasına girerek, bebeğinizin yaşına, boy kilo endeksine ve cinsiyetine göre ideal boy kiloya sahip olup olmadığını da kolaylıkla öğrenebilirsiniz. Her ay bebeğinizin kilo, boy ve baş çevresi değerlerini ölçerek kaydedebilirsiniz.

Bebeğinizin yaşına göre boy ve kilo değerlerini aylık olarak düzenli bir şekilde ölçerek gelişiminin nasıl ilerlediğini rahatlıkla takip edebilirsiniz. Aynı zamanda persentil tablosuna göre bebeğinizin ya da çocuğunuzun persentil değerlerinin normalin altında, normal ya da üstünde oluşunu takip edebilirsiniz. Bunun sonucunda çıkan sonucu da doktorunuza danışabilirsiniz.

Büyüme ve gelişme geriliği, bebeğin yaş ve cinsiyetine uygun bir şekilde büyüme gösterememesi şeklinde tanımlanır. Yaşıtlarına göre çok daha yavaş büyüyen ya da persentil tablosuna göre değerinin gerisinde olan bebek ve çocuklarda büyüme ve gelişme geriliği gözlemlenebilir. Bu durumda da mutlaka çocuk doktorunuza danışmanız gerekir. Persentil takibini ise çocuğunuz okul çağına gelene kadar düzenli olarak her ay yapmak, çocuğunuzun gelişimi bakımından çok büyük önem taşır.

False