GeriBebek Sağlığı Bebekler ne zaman görmeye başlar? İşte bebeklerde ay ay görme gelişimi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Bebekler ne zaman görmeye başlar? İşte bebeklerde ay ay görme gelişimi

Bebekler ne zaman görmeye başlar? İşte bebeklerde ay ay görme gelişimi

Bebeklerine heyecanla kucağına alan anne babalar, onların gelişimini de merakla ve ilgiyle takip ederler. Bu bağlamda bebeklerde görme duyusu ve zamanı da araştırılan konulardan biri. Peki bebekler ne zaman görmeye başlar? İşte ay ay görme gelişimi...

Doğumdan sonra ilk ışıkla beraber görme başlar. Anne karnındayken bebeklerin ışığı ayırt ettikleri bilinir ama bu gerçek anlamda görme değildir. Peki, bebekler ne zaman görür? İşte bebeklerde görme zamanı ile ilgili detaylar.

BEBEKLER NE ZAMAN GÖRMEYE BAŞLAR?

Bebeklerin dünyaya geldikten sonra ilk birkaç saat içinde annenin yüzüne, gözlerine ve sesine karşı duyarlılığı oluşur.

Parlak renkli ve hareketli objelere ve özellikle de insan yüzüne tepki verirler. Bebekler 15-25 cm uzaklıktaki objeleri görebilirler. Ayrıca yeşil ve kırmızı da en iyi gördükleri renklerdir.

Bebekler 3. haftadan sonra annenin yüzünü inceleyip ve izlerler. Özellikle alın ve saçların kesiştiği çizgi, kaşlar ve gözlere bakarlar. Bu süreçte annenin yüzünü diğer yüzlerden ayırt edemezler. Bu beceri 2. aydan sonra gelişir.

Göz bebekleri ışığa duyarlı olan bebekler parlak ışıkta gözlerini kapatabilir ve dik tutuldukları zaman gözlerini açabilir, yatar pozisyonda gözlerini kısık bakar. Bebeklerde net olarak görme yetisi 2. ve 4. aylar arasında gelişir.

BEBEKLERDE AY AY GÖRME GELİŞİMİ

Bebeklerin görme gelişimi her çocukta farklı olabilir.

0-2 ay: Bu dönemde bebekler 25-50 cm mesafeden ışığı, mavi renk hariç canlı ve tek renkli (mavi hariç), parlak ve büyük cisimleri görür, ışığa bakar. 0-2 ay arasında anneyi de fark eden bebekler, çevredeki cisimleri daha iyi görür.

2-3 ay: Bebekler bu süreçte yatay olarak ışık, canlı, renkli, parlak ve büyük nesneleri izlemeye başlar. Daha sonra da bunları dikey eksende yapmaya başlar. Dairesel olarak dönen cisimleri izleme de gelişir.

3-6 ay: Canlı renkli, parlak, büyük nesnelerin yerini de algılar ve tutmaya çalışır.

6-10 ay: Görme gelişimi ilerleyen bebekler bu dönemde küçük cisimleri biraz daha uzaktan görebilirler. Daha önceden gördüğü nesneleri tanırlar.

10-18 ay: 3-6 metre arasındaki cisimleri görebilirler ve kişileri de tanımaya başlarlar.

18 ay: Oyuncakları detay olarak tanırlar, resimli kitaplardaki resimleri de net bir şekilde görebilirler.

2 yaş: Artık cisimlerin en küçük ayrıntısını görebilir, farklılık ve benzerlikleri de ayırt edebilirler.

3 yaş: Bu dönemde bebeklerin görme yetisi erişkinlerin yüzde 80'inine ulaşır.

False