GeriSağlık Bademin faydaları nelerdir? Badem nelere iyi geliyor?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Bademin faydaları nelerdir? Badem nelere iyi geliyor?

Bademin faydaları nelerdir? Badem nelere iyi geliyor?

İçeriğinde tekli doymamış yağ asitleri, lif, antioksidanlar ve magnezyum, kalsiyum gibi mineraller bulunan badem, tam bir sağlık dostu. Günde bir avuç tüketmek pek çok fayda sağlıyor. Peki bademin sağlık açısından yararları nelerdir? Nelere iyi gelir? Satın alırken nelere dikkat edilmeli?

Kilo kontrolünü sağlamada ve kötü kolesterolü düşürmede önemli etkileri olan bademin her gün 25 gram yani yaklaşık 20 adet tüketilmesini tavsiye eden Beslenme ve Diyet Uzmanı Nur Ecem Baydı Ozman, faydalarını şöyle sıraladı:

- Cildi koruyor: Güneşten gelen ultraviyole ışınlar ile oksidatif stres cilde hasar verip erken yaşlanmaya neden olurken, bademde bulunan E vitamini antioksidan içeriği ile serbest radikallerle savaşarak cildi koruyor.

- Kalp hastalığı riskini azaltıyor: Kanda kötü kolesterol (LDL) seviyesinin yüksek olması kalp-damar hastalıkları riski ile ilişkilendiriliyor. Her gün yaklaşık 20 adet badem, kötü kolesterolü belirgin şekilde düşürüyor, bu da kişilerin kalp hastalığı riskini azaltıyor.

- Zayıflamaya yardımcı oluyor: Badem karbonhidrattan fakir, yağ ve posadan zengin olması nedeniyle tok tutma özelliğine sahip. Yağ ve posa içeriği ile kan şekerini dengede tutmak, tokluk sağlamak ve kabızlığı önlemek gibi etkileriyle kilo kontrolüne yardımcı oluyor.

- Kan şekerini düzenliyor: Badem karbonhidrattan fakir posadan ve yağdan zengin olması sebebi ile tokluk süresini uzatıyor. Ayrıca meyve gibi karbonhidrat içeren yiyeceklerin yanında badem tüketilmesi kan şekerindeki ani dalgalanmaları önlüyor.

- Kan basıncını düşürüyor: Yapılan çalışmalar magnezyum eksikliğinde kan basıncının yükseldiğini ortaya koyuyor. Yüksek kan basıncı ise kronik hipertansiyona neden olabildiği gibi, kalp krizi ve inmeye de yol açabiliyor. Badem içeriğindeki magnezyum ile magnezyum eksikliğinin giderilmesine yardımcı olurken, bu risklere karşı koruyor. Ancak kan basıncını yükseltmemesi için tuz ile kavrulmamış çiğ olanlarının tercih edilmesi gerekir.

Çiğ ve tuzsuz olarak tercih edilmeli

İç Hastalıkları ve Metabolizma Uzmanı Dr. Ayça Kaya da badem satın alırken ve tüketimiyle ilgili dikkat edilmesi gerekenleri şöyle anlattı:

• Bademi satın alırken dikkat; çiğ, kavrulmamış ve tuzsuz olarak satın alın.

• Mümkünse kabuklu ve kabuğu kolay kırılabilir olanları tercih edin.

• Bir defada 15’den fazla yemeyin. Küçük bir kaseye sayarak koyun. İş yerinizde çekmecenizde ve çantanızda 15’lik küçük paketler şeklinde de bulundurabilirsiniz.

• Ara öğünlerde özellikle tercih etmeye çalışın. Az yağlı süt ve ayranla birlikte mükemmel bir birliktelik oluşturuyor.

• Meyveleri tek başına yemektense bademle birlikte yediğinizde glisemik indeksi düşürmüş olursunuz bu da sizin daha tok kalmanızı sağlar.

• Yiyecek bir şey bulamadığınızda da 50 tane bademi bir öğün olarak da tüketebilirsiniz.

 

 

 

 

 

 

False