GeriSağlık Aedes sivrisinek ısırığı bulaşıcı mı, nasıl geçer? Aedes sivrisinek ısırığı belirtileri
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Aedes sivrisinek ısırığı bulaşıcı mı, nasıl geçer? Aedes sivrisinek ısırığı belirtileri

Aedes sivrisinek ısırığı bulaşıcı mı, nasıl geçer? Aedes sivrisinek ısırığı belirtileri

Son günlerde Aedes sivrisinek ısırığı gündemdeki haberler arasında yer alıyor. Aedes aegypti, sarı humma sivrisineği, dang humması, chikungunya, Zika humması, Mayaro ve sarı humma virüsleri ve diğer hastalıkların yayılmasına neden olan bu sivrisinek türünün İstanbul'da artış yaşanması paniğe neden oldu. Peki, Aedes sivrisinek ısırığı bulaşıcı mı, nasıl geçer? İşte, Aedes sivrisinek ısırığı belirtileri...

Özellikle zika virüsü bulaştıran “Aedes” ısırığı belirtileri merak ediliyor. Bu sivrisinekler özellikle gündüzleri ısırmaktadır. Bulaşma 2500 metreye kadar olan yerleşim birimlerinde gözlenebiliyor. Afrika'ya özgü olan sivrisinek türü, günümüzde dünyanın tüm tropikal, subtropikal ve ılıman bölgelerinde görülmektedir.

Aedes sivrisinek ısırığı bulaşıcı mı, nasıl geçer Aedes sivrisinek ısırığı belirtileri

Aedes sivrisinek ısırığı belirtileri nelerdir?

Sarıhumma virüsü ile enfekte olan kişilerin birçoğu hiçbir belirti vermeyebilir veya hafif belirtiler gösterebilir. Belirti oluşanlar için kuluçka süresi 3-6 gündür. Hastalığın ilk belirtileri ani ateş, titreme, şiddetli baş ağrısı, sırt ağrısı, genel vücut ağrıları, bulantı, kusma, yorgunluk ve halsizliktir. Hastaların çoğu ilk dönemden sonra iyileşme göstermektedir. İyileşen hastalarda halsizlik ve yorgunluk birkaç ay sürebilir Bu hastaların yaklaşık %15’inde daha şiddetli bir faza geçiş olur. Bu ikinci dönemde yeniden ateş yükselmesi, sarılık, karın ağrısı, kusma ve kanama belirtileri görülür. Sonunda şok ve çoklu organ yetmezliği gelişir. Bu hastaların yarısı ilk belirtilerin başlamasından 10-14 gün sonra kaybedilirler.

Aedes sivrisinek ısırığı nasıl bulaşır?

Sarıhumma virüsü Aedes veya Haemagogus türü sivrisinekler aracılığıyla bulaşır. Bu sivrisinekler özellikle gündüzleri ısırmaktadır. Bulaşma 2500 metreye kadar olan yerleşim birimlerinde gözlenebilir. Sarıhumma insanları ve maymunları enfekte etmektedir. Sivrisinekler virüsü enfekte insan veya hayvan kanı emerek elde eder ve daha sonra virüsü diğer insan veya hayvanlara bulaştırabilir. Sarı humma virüsü ile enfekte olan insanlar, viremik dönem olarak adlandırılan, ateş başlangıcından kısa bir süre önce ve başladıktan 5 gün sonrasına kadar ısıran sivrisinekleri enfekte ederler.

Vahşi yaşamın hüküm sürdüğü yerler ve ormanlık bölgelerde, maymunlar enfeksiyonun başlıca deposudur ve enfeksiyonun maymundan maymuna bulaşması sinekler aracılığıyla olur. Sivrisinekler, ormanlık alana giren insanları hem de maymunları enfekte eder ve böylece lokal salgınlara neden olurlar.

Aedes sivrisinek ısırığı bulaşıcı mı, nasıl geçer Aedes sivrisinek ısırığı belirtileri

Aedes sivrisinek ısırığı nasıl geçer?

Aedes sivrisinek ısırığını geçirmek için evde uygulanabilecek herhangi bir tedavi yoktur. Ancak aşağıda belirtilen durumlara dikkat ederek, sivrisinek ısırığına karşı korunabilmeniz mümkün.

Sarıhumma virüsü taşıyan sivrisinekler en çok şafaktan alacakaranlığa kadar aktiftir, ancak geceleri de ısırabilirler.

Koruyucu giysi giyin. Sivrisineklerin istila ettiği bölgelere girerken uzun kollu gömlek, uzun pantolon, çorap ve ayakkabı giyin.

Sivrisinek kovucu kullanın. Permetrin kıyafetlerinize, ayakkabılarınıza, kamp malzemelerinize ve cibinliklerinize uygulanabilir. İçinde zaten permetrin bulunan giysiler de satın alabilirsiniz. Cildiniz için en az %10 DEET konsantrasyonu içeren bir kovucu kullanın.

Sivrisinek habitatını azaltın. Dang virüsü taşıyan sivrisinekler tipik olarak evlerin içinde ve çevresinde yaşar ve kullanılmış otomobil lastikleri gibi şeylerde toplanabilen durgun sularda ürer. Yumurtalarını bıraktıkları habitatları ortadan kaldırarak sivrisinek popülasyonlarının azalmasına yardımcı olabilirsiniz. En az haftada bir kez, dikim kapları, hayvan tabakları ve çiçek vazoları gibi durgun su tutan kapları boşaltın ve temizleyin. Temizlikler arasında ayakta duran su kaplarını kapalı tutun.

 

False