GeriSağlık 20'lik diş ağrısı neden olur ve nasıl geçer? 20'lik diş ağrısı nedenleri ve iyi gelen yöntemler
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

20'lik diş ağrısı neden olur ve nasıl geçer? 20'lik diş ağrısı nedenleri ve iyi gelen yöntemler

20'lik diş ağrısı neden olur ve nasıl geçer? 20'lik diş ağrısı nedenleri ve iyi gelen yöntemler

Diş ağrıları, pek çok nedene bağlı olarak ortaya çıkabilir ve ihmal edilmemesi gerekir. Bu ağrıların en yaygını da 20'lik dişlerde görülür. Peki 20'lik diş ağrısı neden olur? Diş ağrısı nasıl geçer? İşte konuyla ilgili merak edilenler

Diş ağrıları genellikle yemek yedikten sonra şiddetlenir ve ağrının yemek yüzünden olduğu kanısına varılır. Bunun nedeni yemeklerdir. Dişte sızı ve ağrı oluşur. Bu ağrıların başında en sık rastlanılan ağrılardan biri de, 20 lik diş olarak da adlandırılan ve en son çıkan yetişkin dişleridir. Çenenin en arka kısmında yer alan azı dişleri olan 20'lik dişler genelde çene yapısına uyum sağlayamamaları nedeniyle çoğu bireyde ağrı, apse oluşumu ve rahatsızlıklara yol açar. Çene Cerrahisi Uzmanı Dr. Arten Dyrmishi konu hakkında bilgiler verdi.

20'lik diş ağrısı neden olur?

20’lik diş ağrılarında iki durum göz önünde bulundurulmalıdır. Bunların birincisi 20’lik dişin neden olduğu yansıma ağrılar, ikincisi ise dişte meydana gelen ağrıdır. 20’lik diş ağrısının, diş etinin iltihaplanmasından veya çürükten kaynaklanır.

Şiddetli ağrıya dönüşmeden önce tatlı yiyecekler yenildiği zaman hassasiyetin oluşması, soğuk uyaranlarda keskin ve anlık bir sızı ağrının oluşması şeklinde kendini hissettirir. Bu aşamalarda müdahale edilmediği sürece şiddetli ağrıya dönüşmektedir.

Baş, boyun bölgelerinde oluşan ağrıların kaynağı da bu dişler olabilmektedir. Bu durum yansıyan ağrı olarak tanımlanmaktadır. Özellikle farklı bir neden konulmuyorsa, baş ve boyun bölgesi ağrılarında ilk atılacak adım, 20’lik dişin çekimidir.

Diş ağrısı nasıl geçer ve ne iyi gelir?

Diş Hekimi Zafer Kazak, konuyla ilgili olarak şu bilgileri verdi: "Diş ağrılarının genelinde geçici müdahale için önerilebilecek bitki, karanfil yağıdır. Aktarlardan alınabilecek karanfil yağı, pamuk yardımıyla ağrıyan dişin üzerine koyulabilir, kısa sürede ağrıyı keseceği görülecektir. Ancak geçici bir çözümdür, doktorunuza gitmeyi geciktirmeyin, çünkü diş ağrıları kulak ağrısından kalp sorunlarına kadar pek çok ağrı ve hastalığın tetikçisidir."

False