AIG Batmayacak Kadar “Büyükmüş”

AIG’nin batmayacak kadar büyük olması ve aslında batmaya karşın bir çok da mal varlığının bulunduğu zaten bilinen bir gerçekti.

Aynı şekilde Lehman da batmayacak kadar mal varlığına sahipti ama bu şirketlerin batma veya batmama durumlarını belirleyen tek bir faktör vardı, o da likidite. Daha doğrusu FED vergi ödeyen halkın parasıyla bu bankaları kurtarıp kurtarmama konusunda bu iki kurumu önce diğer bankalara sundu. Diğer bankalar Lehman’ı kasten almazken akıllarında FED’in sınırlı likiditeyle AIG’yi kurtaracağını biliyorlardı. Bu nedenle hafta sonu Lehman’a talep göstermeyerek önce Lehaman’ı ortadan kaldırdılar. Ardından dn FED AIG’yi kurtarmak zorunda kaldı ve bu arada da önceden Lehman’a burun kıvıran bankalardan Barclays ne olduysa Lehman’ın bazı birimlerini satın aldı. Aslında bütün bu tantana ve kaosun tek i nedeni vardı o da Lehman’ı bir başka kuruma vermek ve birleştirmek ve bu da oldu.
 
Dahası da şu: Son üç seanstan bugüne hangi banka batacak sırada hangi banka var derken, Euro / Dolar paritesi yatay seyre devam etti. Peki şimdi kendimize şu soruyu soralım. Madem bu bankalar zarar etti bu paralar nereye gitti? Eğer bu zararlar emlak kredisine dayalı menkul kıymetlerden geliyorsa ve bu menkul kıymetler de hane halkının satın aldığı evlerin kredilerini ödememelerinde kaynaklandıysa o zaman bu paralar insanların cebinde olması gerekiyor. Ama bir bakıyorsunuz ki insanlarda da bu para yok. O zaman nerde bu para? Bu para ABD’nin bugüne kadar yapmış olduğu ithalatlar ve yüksek petrol fiyatlarıyla birlikte doğu ülkelerine kaydı. Yani eğer ileride FED likidite isterse bunu ancak para basarak elde etmesi gerekir. Ya da faizleri yükseltmesi gerekiyor. Birinci opsiyon Dolar’ın gerilemesine, ikinci opsiyonsa Dolar’ın yükselmesine neden olur. Ben bu ikisinin ortasında bir şey yapılacağını düşünüyorum. Bu da Dolar’ın kazançlarını bir kısmını geri verdikten sora nispeten yavaş bir seyirde hareket edeceğini tahmin ediyorum. Bu durumda önümüzdeki günlerde 1.46’kar doğru bir harekete başlayabilir. Tabi bu arada 1.3890’ın kırılmaması gerekiyor. Dün Bernanke faizlerin sonradan düşebileceğini söyledi bu da Euro olumlu.
 
Altın Dow Jones’la Birlikte Yükselebilir
 
Petrol fiyatlarının dünkü düşüşüne rağmen altın fiyatları olası bir faiz indirimine karşın güçlü kalmaya devam etti. Faiz indirimi beklentilerinin iyice arttığı bir anda bir ara 790 Dolar’a kadar yaklaşmış olsa da faiz indiriminin olmaması altının yeninden gün içinde gerilemesine neden oldu. O halde altın fiyatları bugünlerde Dow Jones ve faizlere göre hareket etmeyi seviyor. Eğer petrol fiyatlarının ve Dow Jones endeksinin yükselmesin bekliyorsak ki benim beklentim bu yönde ve Bernanke’nin faiz indirimi kapısını açık bırakmasını göz önünde bulundurursak, o zaman altının önümüzdeki günlerde yeninden 840’lere doğru hareketleneceğini bekleyebiliriz. Sonuç olarak eğer altın alıyorsanız Dow Jones’a bakın.
 
Petrolde Yeni Aralık 75 - 120
 
Dün Dow Jones endeksinin finansal piyasalardaki ateşin biraz sönmesiyle birlikte yükseldiğini gördük. Yani finansal piyasalarda yaşanan likidite krizi ne kadar az olursa petrolün düşme ihtimali de o kadar az olur. Bunun neni azalan ekonomik faaliyetlerin talebi keseceği elbette. Bu nedenle olması gerekenden biraz çabuk ve fazla olan gerilemenin düzeltmesi ilk etapta petrolün 102 Dolar’a kadar tırmanmasına neden olabilir ancak daha sonra ekonomik faaliyetlerdeki yavaşlamaların görülmeye devam etmesi durumunda satışlar yeninden gelir diyorum. Suudi Arabistan’ın petrol arzını kısacağını söylemesi de ayrıca petrol fiyatlarının tırmanmasına neden olabilir. Ancak her durumda petrol fiyatları önümüzdeki dönemde 120’nin üzerine çıkamaz ve sonrasında da dip olarak 75 seviyesini kabul eder.
 
Kısa vadede bugün yükselişler olabilir.
Yazarın Tüm Yazıları