Afyon’da bir hafta sonu

Maggi’nin sponsorluğunda, tıpkı tiyatrocuların turne yapması gibi Anadolu’yu geziyorum.

Haberin Devamı

Bu gezilerden kendi adıma çok memnunum ama ev halkı artık mızmızlanmaya başladı. Her ne kadar yokluğumda idare edebilecek bir düzen kurduysam da annenin yeri başka oluyor her zaman. Ne de olsa her şeyi biz kadınlar çekip çeviriyor, organize ediyoruz değil mi?
Aslında evden bu kadar sık uzaklaşmamdan annem de memnun değil. “Bu ne böyle, leyleği havada mı gördün, şarkıcı gibi şehir şehir geziyorsun” diyor. “Evinde otur, çocuklarınla ilgilen” deyip gözlerini soldan sağa, sağdan sola oynatmaya başladı. Bense, “Ama anne” deyip Anadolu turneme tam gaz devam ediyorum.
Bugün size henüz gitmediğim Afyon’u, Maggi firmasındaki yol arkadaşım Melike’nin gözüyle anlatmaya çalışacağım.
Melike Afyonlu ama İstanbul’da yaşıyor. Hafta sonu için Afyon’a gittiğinde anneannesi ve yengesi öğle yemeği için etli pide yaparlarmış.
Akşam yemeği için tavuk sulu pirinç çorbası veya düğün çorbası gibi ezgili çorbalardan hazırlarlarmış. Yanınaysa zeytinyağlı lahana dolması ve bütümet yaparlarmış.
Bütümet yoksa kebap ya da nohutlu patlıcan musakka mönünün olmazsa olmazları arasındaymış.
Melike’nin anlattığına göre bamya çorbası da soda niyetine, yani hazmettirici olarak içiliyormuş. Çünkü daha sırada tatlı olarak güllaç ya da kaymalı ekmek kadayıfı varmış.
Yazıma burada son verirken “arkası yarın” diyor ve sizi biraz daha meraklandırmak istiyorum.

Haberin Devamı

PORTAKALLI TAS KEBAP

Sotelik ya da tas kebaplık et, normal kuşbaşı etin yarısı büyüklüğünde olur. Sotelik eti orta boy bir tencereye aktarıp üzerine zeytinyağını (tereyağı da kullanabilirsiniz) koyun, orta ısılı ateşin üzerine oturtun.
Tahta bir kaşıkla sık sık karıştırarak etlerin rengi kahverengiye dönünceye kadar, 7-8 dakika kavurun.
Üzerine arpacık soğanları ya da yarım ay şeklinde doğradığınız kuru soğanları ekleyip soyulmuş sarmısakları katın. Rendelenmiş portakal kabuğunu ilave edin.
Karıştırarak 5 dakika daha kavurduktan sonra tuz ve karabiberi serpin.
Üzerine, yaklaşık 10 su bardağı sıcak suyu ve portakal suyunu aktarıp orta ısılı ateşte, tencerenin kapağı kapalı vaziyette, etler iyice yumuşayıncaya kadar pişirin.
Tarçın, yenibahar, kırmızı pul biberi ilave edip yemeği etler iyice yumuşayıncaya kadar pişirin.
Ocaktan alıp ve özellikle pilavla birlikte sıcak sıcak servise sunun.

Haberin Devamı

Malzeme listesi

- 1 kg kuşbaşı dana eti (sotelik ya da tas kebaplık)
- Yarım su bardağı zeytinyağı ya da 50 gr tereyağı
- 15-20 adet arpacık soğan ya da 2 adet orta boy kuru soğan
- 10 diş sarmısak
- 1 adet portakalın kabuğunun rendesi
- 2 çay kaşığı tuz, karabiber
- 1 su bardağı portakal suyu
- 10 su bardağı sıcak su
- 1 çay kaşığı tarçın, yenibahar
- 1 çay kaşığı kırmızı toz biber

Yazarın Tüm Yazıları