Ada kültüründe yemek

Gezdiğim birçok adada, gittiğim anakaralardaki yemek çeşitliliğini ve geleneksel yemek bolluğunu gördüm.

Dört tarafları denizle çevrili olan adalar bağlı oldukları ülkeleri kale gibi korumuşlar. Ama bu adalar tarih boyu birçok işgale maruz kalmış. Özellikle, Ege ve Akdeniz adaları, Cenevizliler, Araplar ve Türkler tarafından çok işgal edilmiş olduklarından, bu izleri görmemeniz mümkün değil.

Adalarda yenen yemekler de işgallerin neden olduğu bu kültür mozaiğinden etkilenmiş. Arapların hurma, fıstık ve tatlısı, Türklerin böreği, yufkası ve diğer hamur işleri ile deniz ürünleri birleşince müthiş bir yemek kültürü çıkmış ortaya. Adalı olmak insanların ruh halini de etkiliyor tabii ki ve adalılar kurdukları sofralarla da dikkat çekiyorlar.

Biberiye, kabızlığı iyileştirir, hazım sistemini hızlandırır, idrar söktürücü olarak kullanılır.

Amasya usulü bat

6 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Malzeme listesi

3 adet taze yeşil soğan

1/2 demet maydanoz

1 su bardağı iri dövülmüş ceviz içi

4 adet orta boy domates

1 yemek kaşığı domates salçası

1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber, tuz

4-5 yemek kaşığı zeytinyağı

Çukur ve geniş bir cam kaba 1 su bardağı kadar su koyup salça ve tuzu da ekledikten sonra karıştırarak ezin. Üzerine rendelediğiniz domatesleri, yıkayıp incecik kıydığınız maydanozu ekleyin. Yeşil soğanları da yıkayıp incecik doğradıktan sonra diğer malzemelerin üzerine aktarın. Diğer taraftan, ekmekleri kabuklarını çıkarmadan tavla zarı formunda doğrayarak aynı kaba ilave edin. Son olarak, iri çekilmiş ceviz içini ve kırmızı toz biberi de aktarıp malzemeleri iyice harmanlayın. Tuzunu kontrol edip az geldiyse tuz serpiştirebilirsiniz. Sonra, karışımı bir servis tabağına alıp zeytinyağını da üzerine gezdirdikten sonra ceviz içiyle süsleyerek servise sunun.

Limon kremalı hayırsız

10 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi 35 dakika

Malzeme listesi

3 adet yumurta (oda sıcaklığında)

2 su bardağı toz şeker

1 su bardağı eritilip ılıtılmış margarin

1 adet limon kabuğunun rendesi

3 su bardağı un

2 yemek kaşığı kakao

1 paket vanilya

1 paket kabartma tozu

1 paket vanilyalı hazır puding

1 adet limonun suyu

1 adet limon kabuğunun rendesi

1 paket hazır süt kreması (200 ml)

Vanilyalı pudingi pişirin. Kaynamaya başlayınca, limon suyu, limon kabuğu rendesi ve hazır kremayı ekleyip birkaç dakika sonra ocaktan alın. Bu kremayı mikserle 3-4 dakika çırpıp, buzdolabında bekletin. Kek hamuru için; yumurtayı ve toz şekeri 5 dak. çırpın. Eritilmiş margarin, kakao, vanilya ve limon kabuğu rendesini ilave edip çırpmaya devam edin. Sonra, kabartma tozu ve elenmiş unu ekleyerek iyice karıştırın. Bu karışımı orta boy yağlanmış bir kek kalıbına aktarıp 175 dereceye ayarlı fırında 35- 40 dakika kadar pişirin. Soğuyan keki kalıptan çıkarıp enlemesine iki eşit parçaya ayırın. Servis tabağına birkaç kaşık krema yayıp üzerine kekin bir parçasını koyun. Spatula yardımıyla bir kat daha krema sürüp kekin diğer parçasını da üzerine yerleştirin. Kalan kremayı düzgün bir şekilde kekin üzerine yayıp renkli şekerlemelerle süsleyerek 1-2 saat buzdolabında beklettikten sonra servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları