Aç ve uykusuz direksiyon başına geçmeyin

Seyahatlere kendi kullandığınız araçla çıkmayı tercih ediyorsanız bazı küçük önlemler güvenli ve konforlu bir yolculuk yapmanıza yardımcı olacaktır. İlk kural uykunuzu almanız, ikincisi de aç karnına direksiyon başına oturmamanız.

Haberin Devamı

Maalesef trafik kazaları ne yaz ne de kışın gündemimizden düşüyor. Buna özel bazı günlerde artan yoğunluk da eklenince risk artıyor. Halbuki yola çıkmadan ve yolculuk esnasında alacağınız bazı önlemler sizin, sevdiklerinizin ve tabii seyir halindeki diğer sürücü ve yakınlarının kaza riskini azaltacaktır. Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Murat Girginer sürücülere şu önerilerde bulunuyor:
* Güvenli bir yolculuk için araç kullanıcıları uyku ihtiyacını gidermiş, dinç ve sakin bir ruh halinde olmalı.
* Uzun yol gitmesi gereken sürücüler, aç karnına direksiyona geçmemeli. Malum düşen kan şekeri dikkati bozar.
* Aşırı yemek veya sindirimi zor besinler almayın. Özellikle yağlı yiyecekler, direksiyon başında uyku getirir.
* Özellikle uzun yolculuk yapacak sürücüler her iki saatte bir mola vermeli.
* Ayrıca sürücülerin sinirlerini geren olayların yaşanması durumunda mola verilmeli, sakinleştikten sonra yolculuğa devam edilmeli.
* Sürücüler şeker, yüksek tansiyon, astım, havale gibi kronik sağlık sorunları nedeniyle ilaçlarını düzenli kullanmalı. Diyetlerine dikkatle uymalı.
* Güneşin en yakıcı ve kavurucu olduğu öğle saatlerinde sürücüler arabayı uygun bir yere çekerek dinlenebilir. Özellikle tansiyon hastaları için bu önemli.
* Şeker hastalarının, kan şekerlerini düşürecek ya da yükseltecek gıdalara dikkat etmeleri gerekiyor. Yolculuk boyunca aç kalmamaları gerektiğini birkez daha hatırlalım.
* Tansiyon hastaları öğlen sıcağında araç kullanmamak dışında ilaçlarını aksatmadan almalı, sık sık mola vermeli.
* Yolda rahat edeceğiniz giysileri tercih edin.

Yazarın Tüm Yazıları