ABD’den Bugün Açıklanacak Veriler Önemli

Dün Euro / Dolar paritesi ABD’den zayıf açıklanan emlak kredileri başvurusu verilerine bağlı olarak yükselme eğilimindeydi.

ABD’den Stark’ın faiz artırımına yönelik konuşması ve petrol fiyatlarındaki yükseliş dün Dolar’ın değer kaybetmesine neden oldu. Bugün ABD'den açıklanacak veriler yakın vadeli faizleri direk olarak etkilediği için Avrupa verilerinden daha önemli. Philadelphia FED, öncü göstergeler ve istihdam ABD ekonomisinde sanayinin gidişatıyla ve talebi etkileyen istihdamın nasıl bir durumda olduğunu gösterecek ve bu da faizleri etkileyeceği için paritenin de buna göre hareket etmesi gerekir. Son 3 günden beri yükselişini durdurup düşüşe geçen faizler bugünde bu verilerin Dolar olumsuz gelmesiyle Dolar’ın düşüş devam edebilir. Ama önümüzdeki günlerden itibaren Euro / Dolar’ın yükselişi yavaşlayıp yerini tekrar gerilemeye bırakacaktır.
 
Altın 905 Hedefini Tutturabilir
 
Faizlerde aşağı yönlü başlayan gerileme dün bir miktar hızlanınca ve ABD’den gelen ekonomik veriler emlak piyasasının gerileme sürecinde kalmaya devam edeceğini gösterince Dolar’ın gerilemesi altının gün içinde yükselmesini sağladı. Diğer yandan her zaman takip ettiğim şeker ve diğer gıda ürünlerinin fiyatlarındaki sert ve ısrarlı yükselişler enflasyon baskısını artırırken, reel faizlerinde düşmesine enden olacak faktörler olduğundan altın fiyatı 905 hedefine doğru yol almak üzere 892 Dolar seviyesini geçti.
 
Öyle sanıyorum ki 905 Dolar hedefi yeninde ulaşılacak ve sonrasında eğer Dolar’daki düşüş devam ederse altın fiyatlarındaki yükseliş devam edecek ama 905’ten sonraki olası yükselişler oldukça sınırlı kalabilir. Hep beraber göreceğiz.
 
Stok Verileri Belirsiz ve Karmaşık
 
Zaten petrol fiyatlarıyla ilgili bir haber ya belirsizlik içerir ya da petrolün yükselmesine yönelik olur ama petrolün düşmesine sebep olacak bir durum ya olmaz ya da dikkate alınmaz. İşte bu petrol fiyatındaki trendin ne kadar güçlü ama bir o kadar da ne kadar kontrollü bir manipülasyon olduğunu gösteriyor. Dün açıklanan stok verileri, petrol stoklarının beklentilerin altında gerilediğini gösterdi ve bu arada benzin fiyatları talepteki azalmayla birlikte devam etti Bir gerçek var ki o da petrole olan talebin artık yavaş yavaş gerilediği ve önümüzdeki günlerde petrolün yeninden 126 Dolar’ın altına kayacağı.
Yazarın Tüm Yazıları