8 yıllık eğitimde sanata yer yok

Doğan HIZLAN
Haberin Devamı

Gözlüğümüz, en pahalı ve şık marka olabilir, dış görünümü herkesin dikkatini çekebilir, farklılık sizi aldatmasın, türü, at gözlüğü'dür.

8 yıllık eğitim tartışmaları, politikacıların elinde, fen kafası ile din kafasının mücadelesine dönüştü.

Eğitim görecek insanları iki bölümde sınıfladılar, aradan sanat eğitimini çıkardılar, her iki taraf da bunun sözünü etmediler.

Çocuklarımızın estetik duygularını geliştirmeyi, yönlendirmeyi hiçe saydılar.

Daha o yaşta, müzik, resim, edebiyat konusunda ilk bilgileri, ilk zevkleri edinebilme konusunda bir girişimde bulunan parti başkanı, bakan ya da milletvekili yok.

Şaşırtıcı, üzücü eksikliği farkeden ilk sanat kuruluşu TOBAV (Devlet Tiyatroları Opera ve Balesi Çalışanları Yardımlaşma Vakfı) oldu. Yayınladığı bildiride; unuttuğumuz bir gündem maddesini hatırlattı ve yardım önerisinde bulundu:

‘‘8 yıllık eğitim ile ilgili çalışmaların yoğunluk kazandığı şu günlerde, TOBAV, sanat eğitiminin 8 yıl müfredat uygulaması içerisinde yer almamasının büyük bir eksiklik olduğunu önemle vurgulamayı görev bilmektedir.

Bu planlamada, sanat eğitimi ve eğitimin sanatsallaştırılması 8 yıl uygulamasına ruh verecek, yapılan çalışmanın özünü anlamlandıracaktır.

TOBAV, 8 yıl uygulamasında okullarda sanat eğitimi ve eğitimin dramatizasyonu konularında 8 yıl komisyonuna yardımcı bir çalışma yapabileceğini komisyon üyelerine duyurmak istemektedir.''

***

Sekiz yıllık kesintisiz eğitim; öğrencilerin dünyayı algılayış, yorumlayış konusundaki kalıcı bilgilerin verildiği bir zaman dilimidir. Hayatları boyunca vazgeçemeyecekleri, düzeltemeyecekleri alışkanlıkları bu sürede kazanacaklardır.

Bunların içinde en önemlisi estetikle ilgili olanlarıdır.

Özellikle iyi, kaliteli müziğin önemli parçaları burada dinletilecek, ilk müzik bilgileri verilecek, daha sonra seçim ona bırakılacaktır.

Okulda dinleyemediği müziği, çok az öğrencinin evinde bulabileceği düşünülürse, onun kulak terbiyesini piyasa müziğine terkedeceğimiz anlamı çıkmaktadır.

Resim bilgisi öğretilemezse, çocukta görsel estetik nasıl gelişecektir?

İyi kitaplar salık verilmezse, edebiyatın, hayatındaki, kültüründeki yerinin ne olduğunu nasıl anlayacaktır? Okul kitaplıklarının zenginleştirilerek bu imkanı ona sunmasıdır.

Tasarı yasalaştıktan sonra, sanat eğitimi konusunda ayrıca bir yönetmelik, ya da ayrı bir yasa çıkarılmalıdır. Harika çocuklar kanununa yeniden işlerlik kazandırılmalıdır.

Ayrıca yetenekli çocuklar daha küçük yaşta yönlendirilmelidir. 8 yıllık kesintisiz eğitimden sonra, 15 yaşında mı geleceğin önemli solistlerini, balecilerini yetiştireceğiz.

***

TOBAV'ın bildirisi doğrultusunda, diğer sanat kurumları, konservatuarlar da konuya ilgi göstersinler.

Hükümet de onların görüşlerini değerlendirsin.

Sanatsız 8 yıl eğitimin eksikliğini giderin.



Yazarın Tüm Yazıları