8 yılda 1.2 milyar dolarlık iş yarattık, TAI’den uçağa ayda 30 bin parça alıyoruz

BOEING International Başkan Yardımcısı, Türkiye’nin de Başkanı olan Greg Pepin, Türkiye’deki görevini ekim ayında devredeceği Bernard Dunn’u tanıştırırken 23 yıl geriye döndü:

Haberin Devamı

- 10 yılı Amerikan ordusunun Türkiye’deki uzantılarında geçip Ankara’daki büyükelçiliğimizde askeri ateşelikle noktalandı. Ardından Boeing’de göreve başladım. Boeing adına 13 yıldır Türkiye’de geçti. Yani, 23 yıldır Türkiye’deyim. Washington doğumluyum ama Türkiye benim için asıl memleket haline geldi.
23 yıllık Türkiye serüvenine emeklilikle nokta koymaya hazırlanan Grek Pepin, Boeing Türkiye’de attığı adımların kısa özetini ortaya koymaya çalıştı:
- Türkiye’de havacılık ve uzay sektörüyle çok iyi bir ilişki kurduk, işbirliği yaptık. Örneğin TAI, Boeing’e ayda 30 bin parça gönderiyor. Ayrıca başta Havelsan ve Aselsan olmak üzere Türkiye’de 20 kadar tedarikçiyle de çalışıyoruz.
- Türkiye’de yarattığınız iş hacminin parasal değeri ne kadar?
- 8 yılda 1.2 milyar dolarlık iş hacmi yaratmış olduk. Ayrıca Boeing Türkiye bünyesinde 1200 kişilik istihdam yaratmış durumdayız. Türkiye’deki 11 havayolu şirketi toplam 180 Boeing uçağı kullanıyor.
TAI’den aldıkları parçaların off-set anlaşmaları kapsamında olduğunu vurgulayıp ekledi:
- TAI’yle ilişkimiz belki off-set anlaşmasıyla başladı ama biz aldığımız parçalardan çok memnunuz. Eğer aldığımız parçalar kaliteli olmasa ve memnun kalmasak, asla bu işbirliğini sürdürmezdik.
Türkiye’de havacılık sektörüne parça üreten, yazılım geliştiren şirketlerle off-set anlaşması dışında da iş yaptıklarını vurguladı:
- Örneğin Havelsan’la, THY Teknik ile TAI’nin ortak şirketi TCI ile off-set anlaşması kapsamında olmayan bağlantılarımız var.
Sattıkları uçakların karşılığında ABD’nin muhatap ülkelerden ithalat yapması kuralını içeren off-set anlaşmalarıyla çeşitli ülkelerle 40 milyar dolarlık iş yaptıklarını kaydetti:
- Türkiye de dahil, bu kapsamda hiçbir malı ceza yememek için almadık. Yani, hiçbir zorlama olmadı. Eğer ürünleri beğenmesek, cezamız neyse öder, onları almayız. Böyle bir durumda kaldığımız hiç olmadı.
Boeing International Başkan Yardımcılığı görevinin yanısıra ekim ayında Boeing Türkiye Başkanlığını üstlenecek olan Bernard Dunn, Greg Pepin’le 18 yıl önce Amerikan ordusunda görevliyken tanıştığını vurguladı:
- Greg Pepin, Boeing Türkiye’nin temellerini çok sağlam kurmuş, çok önemli işlere imza atmış. Hedefim, Boeing Türkiye’yi daha fazla büyütmek, Türkiye’deki havacılık ve savunma şirketleriyle daha fazla iş yapmak. Pepin’in attığı sağlam temeller, bize Türkiye’de zıplama şansı verecek.
Greg Pepin, Boeing Türkiye’deki görev döneminde attığı bir adımın daha altını çizdi:
- Ben her yıl Amerikan Kongresi’ne gider, Boeing Türkiye’yi anlatırım. Sözünü ettiğim görüşmeler aslında bir anlamda Kongre’de Türkiye’nin lobisini yapmak gibidir. Emekli olsam da Türkiye adına ABD’de lobi yapmayı sürdüreceğim.
Türkiye, off-set anlaşmalarının ilk dönemlerinde ABD’ye daha basit ürünler ihraç ediyordu. Zamanla Türk havacılık ve savunma sektörünün gelişmesinin önünü açtı...
TAI’den Boeing’e ayda 30 bin parça gitmesi, Türk havacılık sektörünün ulaştığı noktayı gösteriyor...

Haberin Devamı

8 yılda 1.2 milyar dolarlık iş yarattık, TAI’den uçağa ayda 30 bin parça alıyoruz

Haberin Devamı

13 yaşındaki kızın yaptığı resim en büyük ödülüm oldu

BİR süre önce 3 doktor Greg Pepin’i Ankara’daki ofisinde ziyaret edip, ellerindeki fotoğrafları gösterdi:
- Bu kuvözleri hastanemize siz bağışladınız. Eğer bu kuvözler olmasa içinde gördüğünüz minik bebekler hayata tutunamayacaktı. Ardından 13 yaşındaki bir kızın yaptığı resmi hediye ettiler:
- Bu kızımız sizin bağışladığınız cihazlar sayesinde ameliyat oldu, hayata bağlandı. Size teşekkür etmek için de bu resmi yapıp, bizimle gönderdi.
Pepin, o resmi çerçeveletip ofisine astığını belirtti:
- Benim için o resim ödüllerin en büyüğü oldu...

Çocukların gülmesinin değeri asla ölçülemez

BOEING Türkiye Başkanı Greg Pepin, görev döneminde Türk toplumuyla kaynaşmaya, topluma karşı görevlerini yerine getirmeye özen gösterdiğini vurguladı:
- Boeing olarak 40 ilde 189 farklı sosyal sorumluluk projesine imza attık. Kimi zaman Anadolu’daki bir hastaneye kuvözler aldık, kimi zaman müzik festivallerini destekledik, arkeolojik kazıları finanse ettik.
İzmir’deki uzay kampının ana sponsoru olduklarının altını çizdi:
- Uzay kampında çocukların yaşadığı deneyim bambaşka. Ayrıca 2001 yılından bu yana uzay kampına katılan 330 öğrenciye burs verdik.
Boeing’in merkezinin bulunduğu Seattle’a Türkiye’den staj için üniversite öğrencisi götürdüklerini kaydetti:
- Örneğin bu yıl Boğaziçi Üniversitesi’nden 3 öğrenci Boeing’de 6 ay staj yapacak.
Çatalhöyük ve Kalehöyük’deki arkeolojik kazılara destek verdiklerini belirtti:
- Kalehöyük’teki kazılara katılan öğrencilerin başta konaklama olmak üzere masraflarını biz karşılıyoruz.
- Sosyal sorumluluk projelerine ne kadar bütçe ayırdınız?
- Sağlığına, eğitimine destek verdiğiniz bir çocuğun gülümsemesinin değeri bence ölçülemez. Bunun için 1 dolar veya milyon dolarlar da harcamış olsanız, onun değeri çok büyüktür.

Haberin Devamı

Çerkezmüsellim’e gitmiş olana yemek ısmarlarım

GREG Pepin, sosyal sorumluluk projelerini anlatırken cuma günü gittikleri Tekirdağ’ın Hayrabolu ilçesindeki Çerkezmüsellim İlkokulu’na kurdukları bilişim teknolojileri sınıfına dikkat çekti:
- Aranızda Çerkezmüsellim’i görmüş olan varsa, ona yemek ısmarlayacağım.
Pepin, bu sözüyle Türkiye’de en ücra köşelere sosyal sorumluluk projeleriyle uzandıklarını anlatmaya çalışırken araya girdim:
- İddiayı kaybettiniz. Benim eşim Hayrabolu doğumlu.
- Eşiniz sayılmaz. Ben sizleri kastediyorum.
- Ben yılda en az 4-5 kez hanımköye (Hayrabolu) gidiyorum. Çerkezmüsellim’in ünlü köftesini yemeden dönmüyorum.
Pepin, eğitime verdikleri desteğin çocukları, ailelerini ne kadar mutlu ettiğini en son Çerkezmüsellim’de de gördüklerini kaydetti:
- Çocuklar, velileri bizim küçük katkımızla çok mutlu oldular...

Haberin Devamı

Annelerimizin yanına dönüyoruz ama Ankara’da bir ev alıyoruz

GREG Pepin, Amerikan ordusunda görevliyken 14 kez taşınma yaşadıklarını belirtti:
- Eşim, kendisi için en zor taşınmanın 23 yıldır bulunduğumuz Türkiye’den ABD’ye dönmek olduğunu söylüyor. Gerçekten de öyle olacak.
- Madem öyle ABD’ye dönmeyin, emeklilik yıllarınızı Türkiye’de geçirin.
- Benin annem 88, eşimin annesi 85 yaşında. İkisi de yalnız yaşıyor. Onların bakıma ihtiyacı var. O nedenle Washington’a dönmek durumundayız.
- 23 yıldır Türkiye’desiniz, bir ev edinmediniz mi?
- Benim için yazlık evin önemi yok. En iyi yazlık, arkadaşının yazlığıdır. Bir tatil beldesinde ev almak yerine Ankara’da edinmeyi düşünüyoruz. Ankara’da bir evimiz olacak. Her yıl 2-3 ay Ankara’da kalıp, dostlarımızla görüşeceğiz.

Yazarın Tüm Yazıları