72 yıllık bir maç yazısı

1940’ta oynanmış bir Fenerbahçe-Galatasaray maçının haberi nasıl mı yazılırdı? Buyrunuz, buradan okuyunuz

Haberin Devamı

Geçen hafta, yapılacak spor temalı mezatı duyurmuştum. “Gittim, aldım, geldim” netice itibariyle!
Neler aldığımı sayıp dökmeyeceğim fakat sizin de okumanız gereken bir parça var elimde.
Eskiden maç yazıları nasıl kaleme alınırmış bakın...
Kırmızı-Beyaz, 1937-1948 arasında toplam 500 sayı yayınlanmış bir haftalık spor gazetesi.
Telât Midhat Hemşeri, Cihad Baban ve Burhan Felek tarafından yayınlanan Kırmızı-Beyaz, ağırlık noktası futbol olmakla birlikte sayfalarını kış sporlarından güreşe, bokstan atletizme, bisikletten spor tarihine kadar çeşitli alanlarda yazılara açıyor.
‘Bitaraf (tarafsız) Spor Gazetesi’ ilkesiyle yola çıkan Kırmızı-Beyaz’ın 8 İkincikânun 1940 pazartesi günü yani 8 Ocak 1940’ta yayınlanan nüshasının kapağında Erzincan’daki deprem felaketinde zarar gören vatandaşlar yararına düzenlenen turnuvanın haberi yer alıyor.
“İstanbul takımları, zelzele felâketzedeleri menfaatine karşılaştılar. Galatasaray Fenerbahçe’yi kazandı: 2-0” başlığıyla duyurulan haberi aynen aktaracağım.
S.T. Öget imzalı habere göre Taksim Stadı’nda oynanan, 5 bin taraftarın izlediği, Ahmet Adem’in hakemlik, Müeyyet ve İhsan’ın yan hakemlik yaptığı maçta takım kadroları şöyle:
Galatasaray: Osman, Faruk, Salim (Necdet), Musa, Enver (Salim), Celâl, Bedii, Eşfak, Gündüz, Buduri, Bülend.
Fenerbahçe: Cihat, Faruk, Fazıl, M. Reşat (Hayri), Esat (Ali Rıza), Boncuk Ömer, K. Fikret, Ankaralı Niyazi (Esat), Melih, Orhan, Basri.
Muhabirimizin “Seyrini bir vazife olarak kabul ettiğim maçların tafsilatına geçerek okuyuculara karşı da vazifemi yapayım” diyerek başladığı 72 yıllık haberimiz şöyle. (Yazımına dokunmayacağımı da belirteyim...)

Haberin Devamı

FENERLİLERİN MUNTAZAM HÜCUMU

“Oyuna Fenerin hücumile başlandı. Soldan inkişaf eden bu hücum Faruk tarafından kesildi.
İlk dakikalarda Fenerliler muntazam hücum ediyorlar. Oyun, sahanın çok çamurlu oluşuna rağmen seri ve canlı devam ediyor.
İlk hücumlardan sonra Galatasaray haf hattının açılması, muhacimlere hücum fırsatı hazırlıyor. Fakat bu hücumlarda görülür bir faikiyet yok... Oyun mütevazin... Rüzgâr aleyhlerine olmakla beraber Fenerliler de mıntazam hücum yapabiliyorlar.
Melihin sıkı ve güzel bir şütü direk kenarından avuta çıktı.
Devrenin 20’nci dakikasından sonra Galatasaraylılar hissedilir bir hâkimiyet tesis etmiye muvaffak oldular. Bunda bilhassa uzun zamandır yerinde göremediğimiz Gündüzün çok yardımı var. Merkezden büyüyen hücumlarda Gündüz Fener kalesi için oldukça tehlikeler yaratabiliyor.
Birinci devrenin son 15 dakikası tekrar Fenerlilerin açılmasile hâkimiyetleri altına girdi.
Fakat muhacimler kale önlerinde ne kadar beceriksiz...
Bazı anlar kendimizden şüphe ediyoruz: Gördüğümüz muhacimler Sarı-Lâcivertliler ni diye...
Bu devrenin geri kalan zamanı Galatasaray müdafaasının yerinde müdahalelerle zaten birşeyler yapmaktan uzak Fener muhacimlerini rahat rahat durdurduklarını seyrettik.
Birinci devreyi takımlar 0-0 neticesiz bitirdiler.

Haberin Devamı

CİHAT’IN PLONJONU

“Devreye Fenerliler bazı değişiklik yapmış olarak çıktılar. Fazıl yerini Hayatiye terketmişti.
Bu devrede Fenerbahçe yine sık hücumlarla Galatasaray müdafaasını yokluyor.
5’nci dakikada bu tevali edn hücumlardan sıyrılan Galatasaray, Fener müdafaasının sıkışık bir anında Bülendin çektiği bir şüt sayesinde ilk golünü kazandı.
Bülend’in çektiği bu şüt, ayağını ileri doğru ızatmış olan Faruğa çarparak istikametini değiştirdi ve Fener kalesine girdi. Halbuki Cihat topu almak için dışarı çıkmıştır.
Bu gol Galatasarayı canlandırdı. İleride Gündüz ve Budurinin anlaşması tam bir tehlike...
13’üncü dakikada Eşfağın çok güzel bir şütünü Cihat bir plonjonla yakaladı.
Galatasaray Faik vaziyette...
İşte bu faikiyetin devam ettiği 16’ncı dakikada Eşfak, münakaşalı bir (ofsayt) kokusu taşıyan sıyrılışla müdafaayı geçerek Galatasarayın ikinci golünü yaptı.
Devrenin bu golden sonraki 30 dakikası zaman zaman Fenerin hâkimiyeti altında zaman zaman da mütevazin cereyan etti.
Çok güzel bir oyun oynıyan Galatasaray müdafaası -bilhassa Faruk- rakip muhacimlerle gol fırsatı bırakmadı. Ve maç 2-0 Galatasarayın galebesiyle neticelendi.
Dünkü maçta Galatasaray müdafaası her zamanki güzel oyunile takımına bir galebe daha kazandırdı. Pek yeni bir şekilde sahada gözüken hücum hattı muvaffak oldu sayılabilir.
Fenerde hücum hattı çok bozuk... Anlaşma yok. Dünkü maçı kaybettiren hücum hattının beceriksizliğidir.”

Yazarın Tüm Yazıları