50 milyar dolarlık kömür çıkaracak, 10 milyar dolarını TTK’ya aktaracak

HATTAT Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hattat, Bayraktar Grubu’nun kurucusu Hüseyin Bayraktar’ın iki yıl önce Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü ağırladığı iftarda karşılaştığımızda önermişti:

Haberin Devamı

- Bartın-Amasra’da hem kömür madenciliği konusunda önemli adımlar attık, hem de orada toplam 2000 megawatlık enerji üretecek 2 termik santral kurmak üzere çalışmalara başladık. Görmenizi isterim.
Mehmet Hattat, aynı önerisini kısa süre önce Çinli Harbin’le anahtar teslimi santral hizmeti verebilecek tesis kurmak üzere düzenlediği imza töreninde de yineledi:
- Gelin Amasra’da Türkiye’nin kömüre dayalı yerli enerji fırsatlarını yerinde görün.
Bir grup meslektaşımla birlikte Mehmet Hattat’ın kömür madeni turuna katıldık. Turda Hema Enerji Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İpek Hattat, Hema’nın enerjiyle ilgili tüm şirketlerinde Yönetim Kurulu Başkan Vekili olan 82 yaşındaki Şerafettin Yılmaz, Hema Endüstri Murahhas Azası Halil Beyenal, Hema Enerji Genel Müdür Yardımcısı Selim Şenkal ve Metan-Gazifikasyon Grup Müdürü Selçuk Gürpınar bize rehberlik etti.
Hema Enerji’nin Türkiye Taş Kömürü Kurumu’ndan (TTK) devralıp yenilediği 250 odalı misafirhanede Selim Şenkal’ın hazırladığı sunumu izlerken Mehmet Hattat sık sık söze girdi:
- TTK, 490 milyon ton tesbit ettiği kömür rezerviyle ihaleye çıktı. Biz de 400 milyon liralık rödovans bedeliyle 20 yıllığına ihaleyi kazandık. 2006 sonunda da devir alıp kolları sıvadık.
İhalenin en önemli koşulunun altını çizdi:
- Biri 1320, diğeri 660 megawat olmak üzere toplam 2000 megawata yakın güçte iki termik santral yapma şartı var.
Selim Şenkal, sondajlarla birlikte saptadıkları rezervin daha fazla olduğunu vurguladı:
- Şu ana kadar rezervin 780 milyon ton olduğunu saptadık.
Şerafettin Yılmaz, sondaj ve kuyu açma hızlarına değindi:
- Devlet 30-40 yılda 134 kuyu açmış. Biz 2006’dan buyana 70 kuyu açtık.
Mehmet Hattat, kısa süre önce Enerji Bakanı Taner Yıldız ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın Amasra’yı ziyaret edip kömür ocağına indiğini anımsattı:
- 700 metre derinlikte 8 metre çapındaki tünellerimizi gören Sayın Taner Yıldız, “Yerdelen yapmışsınız” dedi. 780 milyon ton rezervin tamamının çıkarılması halinde bugünkü değeriyle ne kadarlık parasal değer oluşacağını, onun ne kadarının TTK’ya aktarılacağını sordum.
Mehmet Hattat, Şerafettin Yılmaz ve Selim Şenkal’ın yardımıyla hesabı ortaya koydu:
- 780 milyon ton rezervin şu ana kadar 268 milyon tonun çıkarılmasını projelendirdik. Aslında 500 milyon tonu çıkarılabilir görünüyor. Yani, bugünün değeriyle 50 milyar dolarlık kömür var. Bunun 10 milyar doları TTK’ya gider.
Mehmet Hattat, Bartın’da kendileriyle ilgili ortaya atılan söylentilere değindi:
- Bizim burada kömür çıkaracağımıza inanmıyorlar. 2000 megawatlık santralı kurup, ithal kömürler çalıştıracağımızı iddia ediyorlar. Öyle olsa, yerin altında bu kadar tüneli neden yapalım. Bugüne kadar kömür ocaklarına 305 milyon Euro para harcadım. Çıkaracağımız kömürü kuracağımız santrallarda kullanmak zorundayız.
İpek Hattat, Selim Şenkal ve Şerafettin Yılmaz’la birlikte geçici asansörün hızıyla 3-4 dakikada 700 metreye indik. Yer altında gidiş-dönüş 1.5 kilometre yürüdük. Oradaki çalışmaları yerinde gördük...
Hattat Holding’in Amasra’da ilk kömürü 2013’te çıkaracağını, üretimin kısa sürede yılda 5 milyon tona, zamanla 15 milyon tona yükseleceği iddiasına tanık olduk.

Haberin Devamı

50 milyar dolarlık kömür çıkaracak, 10 milyar dolarını TTK’ya aktaracak

Haberin Devamı

2 ameliyat oldum bu işe benden başkası asılmaz

HATTAT Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hattat, Enerji Bakanı Taner Yıldız ile Çevre Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın Amasra’yı ziyaretlerinin arkasında yatan nedeni anlattı:
- Kuracağımız santral için ÇED raporu çıkmıyordu. Hem de bize santral için gösterilen Delikliburun mevkiinde zeminin uygun olmadığını gördük. Yerin değişmesi gerekiyordu. Bunları anlatmak için sayın bakanlarımızı ziyaret ettik.
Ziyarette kullandığı cümleyi bize de aktardı:
- 2001 krizi sırasında kolon kanseri ameliyatı geçirdim. 2008 krizinde de akciğer kanseri ameliyatı oldum. Sayın bakanlarımıza bunu anlatıp, “Bu işi yapacak benden başkasını bulamazsınız” dedim.
- Santralın yeri değişecek mi?
- Sayın Bakanımız yerin değişmesi gerektiğine ikna oldu.

Haberin Devamı

/images/100/0x0/55eb4610f018fbb8f8b690a2

2.5 milyar dolarlık yatırım

HATTAT Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hattat, kamuya ait Çatalağzı Termik Santralı ile onun hemen yanıbaşındaki Eren Holding’e ait santralın bacalarını gösterdi:
- Bakın, kamuya ait sanralın bacasından nasıl duman çıkıyor. Çünkü, teknolojisi eski ve çevreyi kirletiyor. Eren’in santralının bacalarından ise neredeyse duman çıkmıyor. Çünkü, onun teknolojisi yeni.
İki santral dahil
bölgeye 2.5 milyar dolarlık yatırım yapacaklarının altını çizdi:
- Bizim santral Eren’inkinden sonra kurulacağı için teknolojisi daha da ileri olacak. Santral dahil, bölgede 11 bin kişiyi istihdam edeceğiz.
Yapacakları işin cari açığa katkısı üzerinde durdu:
- Santrallarımız faaliyete geçtiğinde ülkemizin enerji üretiminin yüzde 12’sini gerçekleştireceğiz. Yerli kömür kullanarak yılda 5 milyar dolarlık ithalatın da bitmesini sağlayacağız.

Haberin Devamı

150 Çinli açıyor

HEMA Enerji Genel Müdür Yardımcısı Selim Şenkal, patlatma yöntemiyle tünel açma işini Çinli Datong adlı şirketin yaptığını vurguladı:
- Çinliler madenlere dönük tünel açma işinde uzmanlar.
Tüneldeki Çinli işçileri sorduk:
- Şu anda 150 dolayında Çinli işçi çalışıyor.

Yazarın Tüm Yazıları