4+4+4

Genel Kurul'da 4+4+4 geçti, geçmesine ama kafalardaki sorular dağılmadı. Şu anda okul yöneticilerinin kapısını 2007 doğumlular çok sık çalıyor.

Haberin Devamı

"Çocuğumuz okula başlayacak mı, başlamayacak mı?" ya da "Göndermesem, daha çok küçük" sözlerine yanıt vermek, veliye yol göstermek için yöneticiler de henüz bir şey bilmiyor. Özel okullar 2007 doğumlularla, 2006'ları ayrı sınıflarda okutmakdan yanalar, ama fiziki alt yapıları buna göre hazırlanmadığı için arayış içindiler. Bütün bunlara rağmen yine ümitlerin kaybetmemişler, keşke bir mucize olsa da 60 değil de, 66 aylık çocuklar alınsa hepsini aynı sınıfta okutsak düşüncesi de akıllarından geçmiyor değil.

Apar topar önlerine konulan bu gündeme ayak uydurmak için çok zamanları da yok. Okulların kapanışı, sınavlar ve ardından yeni döneme hazırlık için harıl harıl her okulda çalışma yapılıyor, toplantılarda öneriler alınıyor.

Sisteme bu yıl geçilmesi halinde yeni müfredat, yeni yayın konusunda da okul yönetimleri endişeli. Çünkü, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, müfredatın değişeceği mesajını verdi. Şimdi bu konuda da onlarca senaryo yazılıyor, çiziliyor.

Haberin Devamı

Okulların kafasındaki en büyük soru işaretlerden biri de yabancı okulların orta kısımlarını açıp açmayacağı. Duyduğuma göre Amerikan Robert Lisesi orta kısmını açmaktan yana değil. Fransız ve İtalyan okulları ise şimdilik Bakanlığın kararını bekliyor, ancak öğrenci sıkıntısı çektiklerinden açma eğilimindeler.

Okulların kafasındaki diğer soru da tabletler. Bu konuda da büyük tereddüt yaşıyorlar. Hangi tablet, hangi firma, hangi akıllı tahta? Bu soruların da cevabını vermek kolay değil. Özel okulların bir kısmı bu alt yapıyı sağlamak için Milli Eğitim Bakanlığı'na tablet ve akıllı tahta veren kurumların kapısını çalıyor, ama umduğunu bulamıyor. Çünkü, Bakanlığa verilen rakamların neredeyse iki katı önlerine konuluyor.

Okul yönetimleri şimdilik bu soruların yanıtını ararken, Bakanlığın işaretini de bekliyor.

***

Dershaneler kapanır mı?

Ülkemizde 5 bine yakın dershane bulunuyor. 1 milyonu aşkın öğrenci buralara devam ediyor. Şimdi bu dershaneleri kapatıp özel okula dönüştürmek konuşuluyor. Ama bunların ancak 40 ya da 50'sinin fiziki alt yapısı okula dönüştürülmeye uygun. Diğerleri için neredeyse bu mümkün değil. Konuştuğum büyük dershane sahipleri bu konuda devlet ya da hükümet yetkililerinden herhangi birinin kendilerine bu yönde telkinde bulunmadığını, böyle bir konuşmanın da aralarında geçmediğini belirtiyorlar. Ancak, okula dönüşme konusunda çok da iyimser değiller.

Haberin Devamı

Keşke Başbakanın dediği gibi dershaneler daha doğrusu sınavlar ortadan kalksa da çocuklarımızın hafta sonları geri verilse.

Yazarın Tüm Yazıları