280 TL nasıl 65 liraya düştü

ANKARA 29 Mayıs Hastanesi’nde yaşadığım bir olayı anlatmak istedim.

Haberin Devamı

26 Nisan’da bir arkadaşım hastanenin Kardiyoloji Polikliniği’nde randevu alarak muayene olmuş ve bir takım tetkikler için 280 TL. fark almışlar. (Sadece yazar kasa fişi karşılığı ile ve hiçbir ayrıntılı açıklaması olmadan)
Sonuçları almaya beraber gittik. Kardiyoloji Sekreterliğine bu farkın nereden kaynaklandığını gösteren ayrıntılı bir fatura ya da belge istedim. Yetkisi olmadığını söyleyerek giriş katındaki Yönetim Birimine başvurmamı istediler. Gittim, aynı isteği tekrarlayınca; bir yanlışlık yapılmış olduğu söylendi.
“Çift kayıt yapılmış, onun için paranın yarısı yani 140 TL. hemen iade edilecek” dendi.
Bunun üzerine kalan 140 TL için ayrıntılı döküm istedim. Benden istenen yazar kasa fişini iade edince 65 TL tahsilat yaparak 215 TL’yi iade ettiler.
Diyanet Vakfı’na ait bir hastahanede nasıl böylesi bir olay yaşanır.
Her sorduğum kişinin başka bir gerekçe gösterdiği böyle bir olay gün boyu yaşanmakta ise tahsil edilen paranın büyüklüğü gerçekten ürkütücü boyutlarda diye düşünüyorum.
Lütfen halkımız gittikleri hastahanelerde ‘neyi ne için’ ödediklerini çekinmeden sorsunlar. Bizler sesimizi çıkarmadığımız sürece çok şeyler ödemeye adayız.
Meral ERKAN

Haberin Devamı

Kümesin dışındaki kazlara bakılsın

İSMAİL Çatak adlı okuyucunun Torba Yasa konusunda bağlı bulunduğu vergi dairesinden gelen mükellefleri uyarıcı yazısını gereğinden fazla büyütüp sanki borcu varmış da tebliğ gelmiş gibi telaşlandığını belirten yazısını (2.5.2011) okudum. Aynı yazı Mart başında bana da geldi ancak emekli bir başmüfettiş olmam nedeniyle vergi konusunda son derece dikkatli olduğum ve hiçbir vergi borcum olamayacağı için bu yazıyı hiç önemsemeden yırtıp attım. Bundan iki yıl önce de bağlı bulunduğum vergi dairesinden kira vergilerinin ödendiği mart ayından önce bu konuda uyarıcı benzer bir yazı almıştım. Beyanname vermeye gittiğimde ilgili kişiye “Bizler kayıtlı mükellefleriz, yani kümesteki kazlarız, Sayın müdür beyin bu yazısına teşekkür ederim ama bu yazılar için harcadığı zamanı dairenizde hiç kaydı olmayan yani kümes dışındaki kazları izlemek ve onları kümese almak konusunda kullansa daha iyi olur” demiş ve gülmüştük. Vergi dairelerimiz biz mükelleflerin dosyalarını vergide zaman aşımının 5 yıl olması nedeniyle 4 yıl bekler ve 4. yılda incelemeye başlar varsa bir usulsüzlük hemen 4 yıllık faiz ve gecikme cezasını hesaplar ve rakamsal olarak ödeyeceğimiz tutarı eğer bir itirazımız yoksa ödemeyi yapmamız konusunu icra kanalıyla zaman aşımı dolmadan bizlere imzamız karşılığında tebliğ eder. Bu nedenle değerli okuyucunuz olayı büyütmesin.

Osman EGEMEN

Haberin Devamı

Medicana’ya teşekkür

‘SIRA için özür borcu’ (1.5.2011) yazınız üzerine Medicana Hastanesi Genel Müdürü Oğuz Bey ve Halkla ilişkilerden Caner Bey telefonla arayarak üzüntülerini dile getirip, bu tür konuların hassasiyetle üzerinde duracaklarını bildirdiler. Sizin de hassasiyet gösterdiğinizi biliyorum.
Başta şahsınız olmak üzere Medicana yetkililerine teşekkür ederim.
Ayşe Berrin MÜFTÜOĞLU

Yazarın Tüm Yazıları