25 metrekareden doğan spor devi

Deniz Barçın, eski sporcu ve milli hakem babası Ali Barçın’ın öğüdünü dinledi, parası kadar iş yaptı.

Haberin Devamı

Temeli 1958’de İzmir’de 25 metrekarelik dükkanda atılan Barçın Spor’u günümüzde spor mağazacılığında Türkiye’nin lider kuruluşu yaptı. Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Barçın’la kuruluşunun 53’üncü yılını kutlayan firmayı ve iş dışındaki hayatını konuştuk.

· Toplam kaç şubeniz var?
İzmir, İstanbul, Aydın ve Balıkesir’de 300’ün üzerinde çalışanı bulunan toplam 22 şubemiz var. Ayrıca, www.barcin.com elektronik ticaret sitemiz aracılığıyla Türkiye’nin her yerine dünya markalarını kargoyla gönderiyoruz.
· Bunlara yenileri eklenecek mi?
Yıl sonuna kadar en az biri İstanbul’da olmak üzere üç yeni şube açmayı planlıyoruz. 2012’den itibaren de franchisigle Türkiye geneline yayılmayı, 15-20 mağaza daha hizmete sunmayı hedefliyoruz. Amacımız, 2015 yılında 150 şubeye ulaşmak. Bunu da gerçekleştirecebilecek güçteyiz.
· Çatınız altında hangi markalar var?
Adidas, Nike, Puma, Converse, Reebok, Onitsuka Tiger, Lotto, Diadora, Asics, Cat, Harley Davidson gibi dünya markalarıyla çalışıyoruz. Ayrıca, ‘Barçın’ markasıyla giyim ve aksesuvar ürünlerimiz de var. Sıfır hatayla yapıyoruz. Yüzde 100 müşteri memnuniyeti ilkesiyle hizmet veriyoruz.
· Temsilcilikleriniz de var diye biliyorum...
Diadora’nın Türkiye temsilcisiyiz. Ayrıca, Puma’nın Türkiye dağıtımınıbiz yapıyoruz. Bu şekilde de 350 civarında toptancı bayimiz mevcut.
· Şarapçılık nasıl gidiyor?
Can Ortabaş, Bülent Akgerman ve Yavuz Karacasulu’yla birlikte kurduğumuz Urla Şarapçılık’ın ürünleri daha birinci yılında umduğumuzun da üzerinde başarı yakaladı, ödüller aldı. Bu bizi hem mutlu hem de motive ediyor.
· Bir de inşaat işiniz var...
Bir grup arkadaşımla birlikte kurduğumuz Novart Gayrimenkul Yatırım İnşaat Sanayi A.Ş. olarak Alaçatı’da birtakım villalar yaptık. Şimdi de İzmir’de iş merkezi, rezidans projelerimiz olacak.

OTOMOBİL

Haberin Devamı

Olmazsa olmazım
· İlk arabam Renault 12’ydi. Şimdi Discovery cip sahibiyim.
· Özel durumlar dışında kendim kullanırım, büyük keyif alırım.
· Bir otomobilden beklentim güven, konfor, arazi şartlarına uygunluktur.
· Genelde kullanıcıyım. Lastik patlasa değiştiririm ama diğer arızalarla uğraşmam. Şoförüme bilgisini verir yaptırtırım.
· ‘Trafikte nasıl bir şoförsünüz’ derseniz iyiye yakınım.

TATİL

Haberin Devamı

Her yıl mutlaka Amerika
· Senede 2-3 kez birer haftalığına çıkarım. İş gereği yurtiçi ve dışına çok ziyaretim olduğu için önüne ya da arkasına birkaç gün ekleyerek onları da tatile dönüştürdüğüm olur.
· Tatil için genelde yurtdışını tercih ederim. Amerika ve Almanya’ya her yıl mutlaka giderim. Yurtiçini ise daha çok gezme görme amaçlı dolaşırım.
· Yazın hafta sonlarını Çeşme’deki yazlığımda geçiririm. Ancak, her gün gidip gelenlerden değilim.

SPOR

Yapmazsan        sıkıntı duyarım
· Uzun yıllardır sabahları yürürüm. Gün içinde de araba, taksi kullanmam. Alsancak’a kadar olan yerlere yürüyerek giderim.
· Yazın sürekli yüzerim.
· 3 sene öncesine kadar haftanın 3 günü tenis oynuyordum. Dirsek problemimden dolayı bıraktım.
· Spor yaşam biçimim. Vücudum alışmış. Yapmadığım zaman sıkıntı duyarım.
· Galatasaraylıyım. İzmir takımlarını da ayırmadan desteklerim.

BESLENME

Haberin Devamı

Uşak’a bile giderim
· Kahvaltısız evden çıkmam. 05.00-05.30’da kalkacak uçağa yetişeceksem sadece o zaman yapmam.
· Eskiden daha mükellef kahvaltı yapmakla beraber son yıllarda kalori hesabıyla tahıllı gevrekler ve sütle geçiştiriyorum.
· Hafta sonları domates, salatalık, biraz peynir ve kızarmış bir dilim ekmek. Eğer coşacaksam bal-kaymak ve lor-karadut çok severim.
· Öğlenleri eğer misafirim yoksa salata ya da kepek ekmeğe yapılmış kaşarlı küçük bir tost tüketirim.
· Akşamları dışarıdaysam kilo almamak adına kısıtlı yerim. Evdeysem salatayla frenimi yapar, sonra zeytinyağlı bir yemekle noktayı koyarım.
· Öğlenle akşam arası meyvem eksik olmaz.
· Yemek seçmem. Ancak iyi yemek için yapamayacağım yoktur. Örneğin; tarhana çorbası için Uşak’a, köfte için Ödemiş’e hatta Tire’ye giderim, hiç üşenmem.
· Balık ve eti kimseye bırakmam ben yaparım. Yumurtayla da aram iyidir.
· Mutfak eşyası almaya bayılırım.

SADIK DOSTLAR

Haberin Devamı

Çiftliğimde yok yok
· Urla’daki çiftliğimde Saanen ve cüce keçilerim, Kamerun ve Muflon koyunlarım, cins tavuklarım, sülünlerim, kekliklerim, ördeklerim, tavus kuşlarım, Hollanda lop tavşanlarım, sırtında kama işareti olan Rodesian Ridgeback köpeklerim, Akbaşlarım, boxerlarım, Alman kurtlarım, Kangallarım, kedilerim var.
· İşyerimde ‘Jako’ cinsi papağanım mevcut. Gri Afrika papağanı. Adı, Bora. Ayrıca, akvaryumum var. Onlar benim en iyi arkadaşlarım, dert ortaklarım.

MODA

Uç rekleri tercih etmem
· Çok aşırı takip ettiğim söylenemez ama iyi giyinmeye özen gösteririm.
· Hazır alırım, diktirmeyle uğraşmam.
· Alışverişimi kendim yaparım, eşime ya da bir başkasına bırakmam.
· Giysilerimi genelde İzmir’den değil de ya İstanbul’dan ya da yurtdışından satın alırım. Bu, tamamen seyahat psikolojimle ilgili bir durum.
· Uç rekleri tercih etmem. Genelde daha klasiğimdir.
· Yazın pantolon gömlek, kışın ise takım elbise tercih ederim.

Haberin Devamı

HAYAT FELSEFESİ

Dürüstlük, çalışmak, sosyal derneklerde insanlığa ve çevreye hizmet.

MEKAN

Hijyen, lezzet, ferahlık
· İzmir’de Sipari, Deniz Restoran, Ferdi Baba, Körfez ve Cumba.
· İstanbul’da İskele ve Lacivert. Ayrıca, basını takip ederim. Son açılan trend mekanlar hangileriyse sırayla gitmeye çalışırım.
· Yurtdışına giderken mutlaka araştırırım. Bazen o ülkeye özgü yemeklerin yapıldığı yere giderim. Bazen de uluslararası mutfakların sunulduğu mekanları seçerim. Memnun kalırsam ikinci, üçüncü defa gittiğim olur.
· Gittiğim yerde önce hijyen, sonra lezzet ve ferahlık ararım.

HOBİ

Tirbuşon biriktiriyorum
· Hayvanlar, gezmek, yürümek en büyük hobilerim.
· Ayrıca, tirbuşon (300 civarında), dürbün (250 kadar) ve kadranında ‘Smyrna’ ibaresi bulunan saat biriktiriyorum. 35’i buldu.
· Sabahları ortalama 1.5 saat gazete okumadan evden çıkmam.
· Kitapla aram çok iyi değil ama müzik dinlemekten hoşlanırım.

GÜNE BAŞLANGIÇ

Erken kalkmayı severim
· 23.00 gibi yatarım. Gece insanı değilim. Sabah da çok erken kalkmayı severim. Gece çok geç yatsam da kalkış saatim değişmez, 6 gibi uyanırım. Sabahın sakinliği, dinginliği bana huzur ve keyif verir.
· Bu, okul yıllarında kalma bir alışkanlık bende.
· Hazırlanır, 6.15-6.30 gibi spora çıkarım.

TEKNOLOJİ

Bozulana kadar devam
· Bilgisayarımı da telefonumu da çok sık değiştirmem. İşimi görmeyene, arıza çıkarmaya başlayana kadar kullanmaya devam ederim, kolay vazgeçmem.

TOPLANTI

Son sözü ben söylerim
· Yönetim kurulu olarak ayda bir toplanırız. 3 saat sürer. Gündemimizi başta belirleriz, ona göre herkes söz hakkı alır, fikrini söyler. Kararları genelde ortak alırız. Ondan sonra da uygulamaya geçeriz.
· Toplantıyı ben yönetirim. Herkesi dinlerim. Karşı fikrim varsa neden öyle olduğunu da anlatır, ikna eder, son kararı yine ben veririm.

KARİYER

2. üniversitem Kemeraltı
· Ankara’da Hacettepe Üniversitesi’nde işletme eğitimi aldım.
· Sonra askere gittim. İyi ki de gitmişim. Erken yaşta ticarete atıldım.
· Aslında işim baba mesleği. Bu nedenle çok küçük yaşlardan beri işin içindeyim. Ondan çok şey öğrendim. Bir de Kemeraltı’nda yetişmiş olmanın avantajını yaşadım. Bu nedenle tarihi Kemeraltı Çarşısı benim ikinci üniversitemdir.

Yazarın Tüm Yazıları