2013'ün en iyi Türkçe albümleri

Bu listeyi hazırlamak, tahminimden de zor oldu.

Haberin Devamı

Bu yıl piyasaya çıkan, daha doğrusu dönüp dönüp dinlediğim Türkçe albümler hangileri diye kendimi bir filtreden geçirdim, elde avuçta kalanları da sizlerle paylaşmak istedim.

2013’ün en iyi albümleri için liste hazırlarken, beni en çok zorlayan geçtiğimiz senenin sonunda lansmanı yapılan ama fiziksel olarak bu sene başında çıkan albümler oldu. Arada kalan bu albümlerin esas yerinin bu sene olduğuna karar verdim. Ha bu arada bir sene daha bitti ve yeni bir Vega albümü hala yok. Bu bakımdan hala çok buruğum ama beklemek de ayrı bir zevk veriyor insana.

Lafı uzatmadan huzurlarınızda benim için 2013’ün en çok dinlenen albümleri listem;

1)MABEL MATİZ –YAŞIM ÇOCUK

2013ün en iyi Türkçe albümleri

Haberin Devamı

Bu seneye Mabel ile başlamıştım. Albümün lansmanı 2012’nin son günlerinde Salon’da yapılmıştı, albüm ise Ocak’ın ilk günleri çıktı. Mete Özgencil’in “Zor Değil” şarkısı ile çıkış yapan Mabel’in “Yaşım Çocuk” albümü, bu sene belki de7’den 70’e herkesin dinlediği bir albüm oldu. Aysel Gürel’i anma albümünden öne çıkan şarkısı “Sultan Süleyman”ın enfes yorumu ile başarı hanesini zenginleştirdi. Sene boyunca konserleri dolup taşan, belki de Türkiye çapında en çok konser veren sanatçısı oldu. Galiba bunlara hep birlikte bakınca, sanırım 2013 senesi Mabel Matiz’in senesi. Keşke “Yaşım Çocuk” albümünün bir de plak versiyonu çıksaydı, tam olacaktı.

Kilit Şarkılar: Krallar, Alaimisema

Oscar’ımı Verdim Gitti: Zor Değil, Aldanıyor, Aşk Yok Olmaktır, Kerem Gibi

2)BİRSEN TEZER – İKİ CİHAN

2013ün en iyi Türkçe albümleri

Huzur dolu bir albüm, seneler boyu dinlemeye doyamaz kimse. Bütün sene ne zaman ne dinlesem dedim, karşıma çıkan ilk tercihlerden oldu.

Haberin Devamı

Kilit Şarkılar: Delikanlı, Şarkıcının Şarkısı, Boşver

Oscar’ımı Verdim Gitti: Kusura Bakma, Kendi Kendime

3)MİRKELAM – DENİZİN ARKA YÜZÜ

2013ün en iyi Türkçe albümleri

Belki de senenin konsept albüm olarak en iddialı çalışması. Mirkelam’ın inzivaya çekilerek yaptığı albüm, müzik arşivi yapanlar için bu senenin vazgeçilmez işlerinden biri.

Kilit Şarkılar: Evlenelim Gel, Kanarya, Bam Bam

Oscar’ımı Verdim Gitti: Aslında Ay Lav Yu, Priz 220

4)ÇİĞDEM ERKEN – İSTANBUL KIZI

2013ün en iyi Türkçe albümleri

Çiğdem Erken’in ikinci solo albümü. Albüm üzerine söyleşi yaptığımızda Gezi olayları tazeydi hala. Ne günler geçirdik bu sene aklıma geliyor da. “İstanbul Kızı”, Gezi Parkı’nın direniş dönemini hatırlatıyor bana.

Haberin Devamı

Kilit Şarkılar: Çakmak, Naz, Aşk Bu

Oscar’ımı Verdim Gitti: Cihangirde, Çakmak Gibi, Gonca Deli

5)MELİS DANİŞMEND – BİRAZ GÜLMEK İSTİYORDUM

2013ün en iyi Türkçe albümleri

Beyoğlu’nda albümü aldıktan sonra koşa koşa dinlemek için yanıp tutuştuğum albüm. Danişmend’in vokal tekniği çok hoşuma gidiyor, bütün gün şarkı söylese oturup dinlerim.

Kilit Şarkılar: Erik, Masa, Ufak Tefek Notlar

Oscar’ımı Verdim Gitti:Sükut, Gölgemde Dinlenmeye Gel

6)MOR VE ÖTESİ – GÜNEŞİ BEKLERKEN

2013ün en iyi Türkçe albümleri

15 seneyi geride bırakmış bir grup Mor Ve Ötesi. Türkiye’de ilham oldukları müzik grupları muhtemelen sonsuza yaklaşıyordur. 7. albümlerinde ilk defa Tarkan Gözübüyük yerine Serdar Ateşer ile çalışmışlar. Kayıtlarının Ayvalık’ta geçen dönemi için “çocuk bahçesinde gibi mutluyduk” demişler. Albüm lansmanı her ne kadar 2012’nin sonunda yapılmış olsa da, Ocak ayının ilk günlerinde müzik raflarına gelmişti. Her iki durumda da, 2012’nin sonunda doğmuş ama 2013’te dinleye dinleye daha da güzelleşmiş bir albümdür, bu listeye girmeyi her türlü hak etmiştir.

Haberin Devamı

Kilit Şarkılar: Güneşi Beklerken, Eski Şarkı, Sana Değmez, Oyunbozan, Gel Söndür Beni

Oscar’ımı Verdim Gitti: Bahar, Denize Doğru

7)MODEL – LEVLA’NIN HİKAYESİ

2013ün en iyi Türkçe albümleri

Sene bitmeden raflara yetişen harika bir Model albümü. Tüm haftasonu albümü enine boyuna dinledim, bu listeye girmesi gerektiğine karar verdim. Yeni albüm “Levla’nın Hikayesi” burada bitmez, albümün hikayesi, detaylarını daha sonra detaylı olarak tekrardan yazacağım.

Kilit Şarkılar: Antidepresan Gülümsemesi (Pazarlık), Bize Susmak Yakışır (Öfke), Müzik Kutusu

Oscar’ımı Verdim Gitti: Ağlamam Zaman Aldı (İnkar), Kehanet, Sarı Kurdeleler

8)MERİVA – HEPBERABERYALNIZ

2013ün en iyi Türkçe albümleri
2013’ün en iyi çıkışlarından Meriva ve ilk albümleri karşınızda. Övgülere doymayan grubun ilk albümü mutlaka dinlenmeli, bilinmeli.

Haberin Devamı

Kilit Şarkılar: Partibozan, Ruhsuz, İkinci Bir Sebep

Oscar’ımı Verdim Gitti: Hepberaberyalnız, Yeni Çocuk

9)YÜZYÜZEYKEN KONUŞURUZ – EVDEKİLERE SELAM

2013ün en iyi Türkçe albümleri

Sofar İstanbul’un benim için en büyük kazancıdır. Hikayelerle dolu bir albüm, kimi zaman mırıl mırıl, bazen de akılda kalan yumruk gibi sözlerle dolu. “Yüzyüzeyken Konuşuruz” adıyla bile çok “cool” bir grup.

Kilit Şarkılar: Kendi Evimde Deplasmandayım, Ateş Edecek Misin?

Oscar’ımı Verdim Gitti: Cenaze Evi, Bir Sinema Filmine Bilet Almışım.

10) AYLİN ASLIM – ZÜMRÜDÜANKA

2013ün en iyi Türkçe albümleri

Aylin Aslım’ın 4. albümü Zümrüdüanka, önceki albümlerine göre daha melankolik hem de aşk şarkıları içeriyor. Benim hala umudum var, Aylin Aslım belki bir gün yine elektronik bir albüm daha yapar.

Kilit Şarkılar: İki Zavallı Kuş, Ölünür De,Hasret

Oscar’ımı Verdim Gitti: Zümrüdüanka, Hasret

11) NİLÜFER – 13 DÜET

2013ün en iyi Türkçe albümleri

Prodüksiyon olarak belki de senenin en meşakkatli albümü. Nilüfer gibi dev bir ismin şarkılarını rock temalı yeniden hayata geçirmesi bence hala güzel bir proje. Bir tane daha gelir mi bilmem, ama gelecekse Özlem Tekin de o albümde mutlaka olmalı diye düşünüyorum.

Kilit Şarkılar: Kavak Yelleri, Başıma Gelenler, Agora Meyhanesi

Oscar’ımı Verdim Gitti: Değişir Dünya, Ta Uzak Yollardan

12) ÖZLEM TEKİN – KARGALAR

2013ün en iyi Türkçe albümleri

Galiba “Kargalar” albümü bu senenin en cesur işi. Özlem Tekin, müzik piyasası ticari albümlerle doluyken, hepsine nispet yaparcasına oldukça sert ve nefis bir albümle geri geldi. Kargalar’ı dinleyip de gaza gelmemek imkansız.

Kilit Şarkılar: Kıyamet, Dünyam, Sebepsiz Savaş

Oscar’ımı Verdim Gitti: Kargalar

13) KORAY CANDEMİR – YARIM KALAN

2013ün en iyi Türkçe albümleri

Koray Candemir ikinci solo albümü ile bu sene tekrar müzik raflarını doldurdu. 12 yıl sonra gelen yeni albümün prodüktörlüğünü Mor Ve Ötesi’nden Burak Güven üstlenmiş. Esin İris, Melis Danişmend, Harun Tekin’in de şarkılarının olduğu albüm, bu senenin öne çıkan işlerinden.

Kilit Şarkılar: Kar, Yakın , Keklik İdim Vurdular

Oscar’ımı Verdim Gitti: Kalan Giden Benim, Yeni Bir Gün

14) DUMAN – DARMADUMAN

2013ün en iyi Türkçe albümleri

Duman “Eyvallah” gibi bir şarkıyla Gezi dönemini benim için olduğu gibi belki de birçok kişi için ölümsüzleştirmiştir. Bir önceki duble albümlerinden 4 sene sonra piyasaya çıkarttıkları “Darmaduman”grubun kendileri için de en olgun albümleriymiş.

Kilit Şarkılar: Seviyorsan İnanıyorsan, Deli, Öyle Dertli, Sınana Sınana

Oscar’ımı Verdim Gitti: Eyvallah, Yürek

15) AYYUKA – KİRACI ODALAR

2013ün en iyi Türkçe albümleri

2007 senesinden sonra çıkarttıkları ilk albüm “Kiracı Odalar”, geçtiğimiz sonbaharı renklendirdi. Web sitelerinde “3 Karadenizli, ellerinde gitarlar, Eskişehir'de buluştular. Davulcuya kavuştular. Kafadan uydurup çaldılar.” demişler, iyi ki buluşmuşlar. Müzik piyasasında nev-i şahsına münhasır olan, başka bir benzeri olmayan bir grup Ayyuka.

Kilit Şarkılar: Başsız Tavuk, Paranoya, Hatır İçin

Oscar’ımı Verdim Gitti: Namık Abi’nin Türküsü

Yazarın Tüm Yazıları