Nilgün Tekfidan Gümüş
Nilgün Tekfidan Gümüş
Nilgün Tekfidan GümüşYazarın Tüm Yazıları

2013 dileklerim

KRİZLERİ, savaşları, iktidar çatışmalarıyla bir yıl daha geride kaldı. Umutların eridiği, karamsarlığın yükseldiği bir yıl oldu 2012. Ama umut etmek mayamızda var. Bugün size dış haberci şapkasıyla tuttuğum dileklerimi sıralayacağım.

Haberin Devamı

*
SURİYELİ ÇOCUKLAR İÇİN: Suriyeli muhaliflere göre, 21 aydır süren içsavaşta ölenleri sayısı 45 bini geçti. Suriyeli çocuklar, Esad’ın ordusu ya da muhaliflerin attığı bombalardan can vermeye devam ediyor.
Bir yandan ekonomik krizle baş etmeye çalışan Batı, öte yanda Noel ve yılbaşı rehavetiyle, dünyanın şu andaki en ciddi sorununu BM ve Arap Temsilcisi Lakhdar Brahimi’nin omuzlarına yüklemiş durumda. Cezayir asıllı Brahimi, başarılı bir diplomat olabilir, ancak bu krizi aşabilmek için ne yetki ne de güce sahip. Dünya yeni ve etkili bir arabulucu bulmalıdır. Rusya, “Esad’a artık gitmelisin” deme cesaretini göstermeli, Suriye muhalefeti de “Rusya özür dilesin, Esad’ı da kınasın” gibi şımarık kaprislerden vazgeçmelidir. Dileğim Suriyeli çocuklar için. Savaş bir an önce sona ersin.
*
AB İLE YARIM ASIR: Türkiye’nin bilinçaltındaki en büyük marazalardan biri Avrupa Birliği’dir. Akdeniz’den Çin’e uzansanız, Göktürk’ü uzaya yollasanız da Avrupa ile hesabını kapatamamış bir Türkiye, eksik kalmış olacaktır.
AB’nin kendi içinde yaşadığı kriz bir yana. Avrupa topluluğu, Türkiye ile kaçamak oynamak yerine, hem vize, hem de tam üyelik konusunda samimi adımlar atmalıdır. Vize meselesi, işadamları ve bazı meslek gruplarına ayrıcalık tanınarak aşılacak bir mesele değildir.
Birincisi, AB, Türk vatandaşlarına vizeyi kaldırmalı, ikincisi ‘ucu açık müzakere’ yerine Türkiye’ye yeni bir yol haritası sunmalı ve olası üyelik için bir tarih telaffuz etmelidir.
Türkiye’nin Avrupa Topluluğu’na başvurmasının 50’nci yılında böyle bir talepte bulunma hakkı vardır. Bu benim de dileğimdir.
*
 ANNELERİN DİLEĞİ: Türkiye’yi yeni dönemde zorlayacak en önemli meselelerden biri Kuzey Irak’taki Kürdistan Yönetimi’nin Irak’tan bölünme olasılığıdır. Irak’ta bir ayrılık Türkiye’nin Güneydoğusu ve tüm ülkeyi etkileyebilecek bir soruna dönüşme potansiyeline sahiptir.
Acıya, gözyaşına ve kana doymuş Anadolu’nun her zamankinden daha cesur kararlar verecek kadınlara ve erkeklere ihtiyacı vardır. Barış olsun. Biliyorum zor bir dilek. Ama inanın, tanıdığım, bildiğim oğlunun askerlik zamanı yaklaşan pek çok annenin de ortak dileğidir.
*
İYİ OLAN KAZANSIN: 2013, İsrail’den İran’a, Almanya’dan İtalya’ya kadar seçim yılı. Bu seçimlerde ortaya çıkacak yeni hükümetler, yılın gidişatını da farklı yöne çekebilir. İsrail’de yeniden Başbakan seçilmesi beklenen Binyamin Netanyahu’nun İşçi Partisi ile olası işbirliği, Ortadoğu’da Filistin lehine gelişmelere yol açabilir. Almanya’da Başbakan Angela Merkel’in yeni ortağının kim olabileceği, ekonomik krize ne yönde müdahale edileceğinin belirleyicisi olacaktır.  Dileğim polemik üretmek yerine çözüme ve barışa odaklı hükümetlerin iş başına gelmesidir. 2013’te aklı ve yüreği iyiliğe çalışanlar kazansın.

Haberin Devamı

TEK CÜMLELİK DİLEKLER

Haberin Devamı

 Milyonlarca euro’luk talanla suçlanan, çıkardığı yasalar sayesinde aklanan eski İtalya Başbakanı Berlusconi, mümkünse  yeniden seçilemesin.
 Medvedev, Putin’den sonra başkan olur mu tartışması bitsin.
 Demokrasi sayesinde iktidar olan Mısır Devlet Başkanı Muhammed Mursi’nin gözünü hırs bürümesin.
 Hıristiyan radikaller, saçma sapan projelerle Müslümanları tahrik etmeye kalkmasın.
 Kadınlar, kızlar, namus cinayetlerine kurban gitmesin.
 Messi mi, Ronaldo mu tartışması son bulsun.
 Ajanslar, “En yaşlı insan öldü” haberlerinden vazgeçsin.
 Dünyada biber gazı kullanımı yasaklansın.
 Mültecilerin tekneleri devrilmesin.
 Kilo aldırmayan çikolatalar üretilsin.
 Bir de şu İstanbul’un trafik sorunu çözülsün.

Yazarın Tüm Yazıları