2010 tehlikede

ÜLKEMİZDE basketbol hızlı bir gelişim göstermekte.

1992 yılına kadar kısıtlı olanaklarla Turgut Atakol ve daha sonrada Osman Solakoğlu’nun inanılmaz çabalarıyla futboldan sonra ikinci spor olmayı başarmıştı. 1992’de Turgay Demirel başkan olunca kurduğu yönetim kurullarıyla yaptığı ekip çalışması Türk basketbolunu erkeklerde ve bayanlarda Avrupa’nın sayılı ülkeleri arasına sokmayı başardı. Erkeklerde Efes Pilsen’in Koraç Kupası’nı kazanması, Final Four’un Efes sponsorluğunda İstanbul’da başarıyla yapılması, 2001 yılında yine ülkemizde "12 Dev Adam" sloganıyla Milli Takımımız’ın elde ettiği Avrupa ikinciliği, yıldız Milli Takımımız’ı Avrupa şampiyonluğu, iki kez Dünya Şampiyonası’na katılmamız, Mehmet Okur ve Hidayet Türkoğlu’nun NBA’deki başarıları 2010 Dünya Şampiyonası’nın ülkemiz verilmesini sağlayan önemli faktörlerdi.

Büyük sıkıntılar var

Olimpiyatlar kadar önemli böyle bir organizasyonu ülkemize getirmenin, Türkiye’nin tanıtımı açısından maddi olarak değer biçilemez bir organizasyon olduğu tüm spor kamuoyu tarafından bilinmesine karşılık, Ankara, İstanbul ve Antalya’da tesislerin yapılması konusunda büyük sıkıntılar yaşanmakta olduğunu görmekten üzüntü duymaktayım.

FIBA yöneticilerinin denetim için geldikleri ülkemizden tatmin edici verilerle ayrılmadıklarını da gözlemlemekteyim. Tesis olarak İzmir’de bir sorunumuz yok. İstanbul’da Apdi İpekçi (10 bin kişi) ve Olimpiyat Evi’nin yanındaki salonun (15 bin kişi) modern hale getirtilmesinde de bir sorun olacağını tahmin etmiyorum. Ankara ve Antalya’da ise problemler yaşanmakta. FIBA bir ay içinde bu iki şehrimizde gözle görünür bir ilerleme tespit edemezse 2010 Dünya Şampiyonası’nı başka bir ülkeye verebilir. Bu konuda Turgay Demirel’in inanılmaz bir çaba sarf ettiğini biliyorum. Spor Bakanımız’ın da büyük gayretleri var ama bürokratik engeller bugüne kadar aşılmış değil. Eğer Başbakanımız İzmir’de düzenlediğimiz Dünya Üniversite Şampiyonası öncesi yaşanan problemlere müdahale ettiği gibi tavrını koymazsa, Türkiye büyük bir yara almakla kalmaz, bundan sonra OLİMPİYATLAR dahil hiçbir organizasyonu alamayız.



Yazarın Tüm Yazıları