2 milyon Türk’ün seçimi

BULGARİSTAN’da genel geçimler yarın yapılıyor... 22 partinin afişleri, Türkiye gibi olmasa da belirli cadde ve sokaklarda dikkat çekiyor; ‘çirkin’ süslemelere rastlanmıyor.

Herşey televizyonların egemenliğinde; tartışmalar centilmence ve düzeyli yapılıyor. Hak ve Özgürlükler Hareketi’nin Genel Başkanı Ahmet Doğan dün gece Türkiye’nin Okan Bayülgen’i sayılan Slavi Trifonof’un programına çıkacaktı. (Ahmet Doğan, ‘Erdoğan ve bazı bakanların Bulgaristan’da katıldığı Şişe Cam’ın temel atma ve Hamzabeyli gümrük kapısının açılış törenlerine neden katılmaz, gibi sorulara çok yerde rastlanıyor nedense.)

Doğan’ın dün basında yer alan bir demecinde, iktidar oldukları NDSV (Çar Simeon’un partisi) ve DPS (kendi partisi) koalisyonu için şöyle diyor:

‘İktidarımızın bittiği dönemde saygı vardı, sevgi yoktu.’

Hükümet ortağı, olduğu NDSV’nin lideri Başbakan Simeon’u bir anlamda ‘dışlayan’ Doğan’ın bu sözlerinden bir çok ‘itiraf’ çıkarılabilir. Yeni bir sayfa açarak, muhtemel Sosyalist Parti iktidarına ‘ortaklık’ için yeşil ışık mı yakıyor acaba? İlk başlarda partisini ‘liberal demokrat’ tanıtırken, eski komünistlerin ağırlıklarını ortaya çıkması üzerine politikalarında rotayı değiştirmek istediği anlaşılıyor.

Seçim gezilerinde helikopter kullanan Doğan şunu da söylüyor:

‘Sağ ve sol partilerle işbirliği yapabiliriz, bize rağmen ne sağ ne de sol partiler hükümet kuramaz’

Bunlar çok iddialı sözler... Silistre’nin Dulova kasabasından Türk kökenli bir işadamına

Ahmet Doğan’ın gücünü koruyup koruyamadığını soruyoruz. Yanıtı şöyle oluyor:

‘Acaba güveni ve itibarı kaldı mı? HÖH 1990’ların başında kurulduğu ilk yıl 418 bin oy almıştı. 2001 seçimlerinde bu sayı 330 bine, geçen yılki yerel seçimlerinde 236 bine neden düştü?’

HÖH’ÜN ZORLUĞU

Ahmet Doğan
bu gerçeği kabul ediyor ancak %4 barajını yeni ve ‘genç taraftarları’yla %10’a yükseltmeyi hedef aldıklarını söylüyor.

Bulgaristan siyasetinde son günlerde, eski Başbakan Kostov’un partisinden ayrılanların kurduğu ve Bulgar milliyetçiliği üzerine söylemleri ile bir anda gündeme oturan ATAKA partisinin oy oranının anketlerde 5.8’e kadar çıkması hem sosyalistleri, hem de sağ partileri tedirgin ediyor. Üç ay önce kurulan ATAKA’daki bu yükseliş, ‘Türklerin oylarının da HÖH’e gitmesini sağlayabilmek amacıyla yapılmış organize bir düşünce mi’, sorusunu akla getirmiyor değil. Bulgaristan’daki Türklerin, HÖH’e desteğinin bir ölçüde azalması karşısında Türkiye’deki seçmenlerin otobüslerle buraya getirilmesi, bu yoldaki yorumları güçlendiriyor.

Bir not... Ahmet Doğan’ın girşimiyle çıkarılan bir yasa ile Türkiye’deki ‘çifte vatandaşların’ aday olmaları engellenmişti. Bu durumda Türkiye’deki seçmenler sadece oy kullanabiliyor.

Eğitim’de siyasi rant

SAĞLIK Bakanlığı, Sağlık Meslek Liseleri’nin ders kitaplarını karşılamak için, Sağlık Bakanlığı Yayın Kururu Kararıyla 100 civarında ders kitabı onayı verildi. Bunların 20’ye yakınını da AKP hükümeti Sağlık Bakanı verdi. Sağlık Bakanlığı’na bağlı Sağlık Meslek Liseleri, Milli Eğitim Bakanlığı’na (16.6.2004) tarihli protokolle devredilince, Sağlık Bakanlığı Yayın Kurulu kararıyla 100 civarında ders kitabı hiçe sayılarak, eşitlik ilkesine uyulmadan kendi yandaşlarına sipariş usulü ile yazdırılarak ve uzman tarafından incelettirilmeden denetimsiz olarak acele ile yapılarak ders kitaplarını devletleştirmiştir. Bu kitapların devletin parasıyla bastırılarak ve böylece yüksek fiyatla mal edilip zararına öğrencilere satılması (2 YTL) kararlaştırıldığı söylenmektedir. Böylece, devletin parasıyla siyasi rant elde edilmektedir. Ayrıca mahkeme kararıyla sivil yazarlar haklarını alsalar dahi, Milli Eğitim’in zararına satacakları kitaplarla rekabet edemeyeceklerdir. Buna da devlet eliyle uygulanan haksız rekabet denir. İşin siyasi şovu da budur.

Sağlık Bakanlığı’nın verdiği ders kitabı hakkını, Milli Eğitim Talim Terbiye Kurulu yetkilileri yok sayıyor, Sağlık Meslek Liseleri’nde okutulmaması yönünde ambargo uygulanıyor.

Hüseyin DURSUN

Deliormanlı Ali’den anlamlı mesajlar

‘DELİORMANLI Ali’,
seçimleri şöyle değerlendiriyor:

‘İlk önce şunu söylüyorum; 1980’lerin sonlarında itiltik, kakıldık, sürüldük. Ama Jivkov’u devirdik, Bulgar halkıyla elele vererek totaliter rejimi yok ettik. Berlin duvarının yıkılmasına öncülük ettik. Kanımız, canımız pahasına demokrasiyi getirdik Bulgaristan’a...

Ey soydaşlar,

Sandığa gidin, demokrasiyi koruyun. AB vatandaşlığınızı onaylatın. Güçlü Bulgaristan’a sahip çıkalım, Balkanlar’daki varlığımızı tescil ettirelim. Politikayı şahsi amaçları ve ‘konforizm’ için kullananlara geçit vermeyelim. Sağduyulu Bulgar kardeşlerimizle etnik bir yapılanma dışında, gireceğimiz AB’nin sırtında kambur olmayacak, yeni ve güçlü Bulgaristan’ın inşaasına katkıda bulunalım. Ve Türkiye’nin en yakın komşusu, AB içindeki en güvenilir savunucusu olalım. AB fonlarından adaletli bir şekilde aktarılacak, bölgeler arasındaki geri kalmışlığı ortadan kaldıracak oluşumların önünü açalım. Niye burada Türk kökenli Bulgar vatandaşlarını, yani bizleri cehaletten kurtaracak okullarımız, televizyonumuz, radyomuz ve gazetemiz olmasın?’

Özel Halk Otobüsü şoförlerine eğitim

ELİMDE bir kitapçık var. İETT, İstanbul Otobüs Özel Halk Otobüsü Sahipleri ve İşletmecileri Esnaf Odası ve ÖZULAŞ Toplu Taşım San. ve Tic. A.Ş. tarafından hazırlanmış. Kitapçığın üstünde ‘Personel Eğitim Projesi’ yazıyor. Mart 2005’te basılmış. Yıl içinde 350 ÖHO şoförüne ‘bilgilendirme ve bilinçlendirme semineri’ verilecekmiş.

Bu seminerde; şoförlere durak harici yolcu alınmayacağı, seyir halinde cep telefonu ile konuşulmayacağı, sigara içilemeyeceği... Muavinlere her yolcuya bilet kesmek zorunda oldukları, yolcuların suratlarına baka baka tespih çekmelerinin hoş bir davranış olmadığı da anlatılacak mı?

Eğer seminer programında bunlar yoksa derhal eklenmelidir. Özel Halk Otobüsleri, İstanbul trafiğinde bir yaradır. İETT tarafından ciddi denetimlerden geçirilmelidir.

Sevimgül CANTAŞKIN

Devlete zarar

KIRIKKALE’de DSP-MHP hükümeti döneminde inşaatı tamamlanmış hekimevi kaderine terk edildi. İl Sağlık Müdürlüğü’nün yakınında bulunan geniş alanda hekimevi ve atıl durumda çürümeye yüz tutmuş 5-6 tane dubleks lojman var. Hepimizin parasıyla yapılmış binaların durumunu öğrenmek için çalmadık kapı bırakmadık ama yetkililere ulaşmak ne mümkün. Kullanıma açılmayacaksa niçin yapıldı. İçimiz sızlayarak binaların çürümesini izliyoruz.

K.C

GÜNÜN SÖZÜ

‘Kaybedilmiş günlerin en kötüsü, bir defacık daha olsun gülmeden geçilenidir.’

(Chamfort)

MESAJ PANOSU

DÜNKÜ
‘Hangi OGS’ yazımıza Vakıfbank şu açıklamayı gönderdi: ‘Karayolları Genel Müdürlüğü ve bankamız arasında bir iş birliği olmayıp söz konusu OGS hizmeti bankamız tarafından verilmemektedir. Vakıfbank’ın OGS yükleme yetkisi yoktur.

DALYAN Belediye Başkanı Suat Tufan’dan... ‘6. Caretta Caretta Festivali’ 27 Haziran- 2 Temmuz tarihleri arasında yapılıyor. Festivalde Ukrayna, Gürcistan, Bursa Nilüfer Belediyesi, Yatağan Halk Oyunları’yla birlikte Suat, Sümer Ezgü, Murat Göğebakan ve İbrahim Tatlıses halk konserleri, yüzme, yağlı kazık, kano yarışları, balık ağı örme ve Çamur Güzeli yarışması yapılacak.

(Bilgi 0252 284 20 13-38)
Yazarın Tüm Yazıları