171 yıl sonra ilk kez İzmir'deler

1842’de kurulmuş ve dünyanın en “yaşlı” orkestralarından biri ama hep “yeni müziğin yanında” durmuş, müzik tarihine geçmiş eserlerin bestelenmesini desteklemiş...
Onların ilk seslendirilişlerini gerçekleştirmiş. Dvorak’ın 9 numaralı senfonisi, Rachmaninoff’un 3 numaralı Piyano Konçertosu, Gershwin’in konçertosu, Beethoven’ın 8 ve 9 numaralı senfonileri, Brahms’ın 4 numaralı senfonisinin ilk seslendirilişi bunlardan bazıları...
Orkestra, başta Grammy olmak üzere sayısız ödül kazanmış, 1917 yılından başlayarak 2 binden fazla kayıt yapmış.
New York Filarmoni, canlı kaydedilmiş konserleri, internetten erişilebilir kılan ilk orkestra olma özelliğini de taşıyor. ABD’nin müzikal dünyasında öncü bir role sahip.
Orkestrayı kuruluşundan bu yana Theodore Thomas, Antonin Dvorak, Gustav Mahler, Otto Klemperer, Richard Strauss, Willem Mengelberg, Wilhelm Furtwängler, Arturo Toscanini, Igor Stravinsky, Aaron Copland, Bruno Walter, Dimitri Mitropoulos, Klaus Tennstedt, George Szell ve Erich Leinsdorf’un da aralarında bulunduğu seçkin besteci ve şefler yönetmiş.
Bugüne kadar 63 ülkede toplam 431 kentte konser vermiş ama “171 yıllık tarihinde İzmir’e ilk kez gelecek...” 5 Mayıs 2010’da, 15 bininci konserini veren orkestra, bu rekorla, benzerleri arasında, benzersiz bir başarının da sahibi...
Orkestra, yılda 180’i aşkın konser veriyor. 2013 Bahar–Avrupa Turnesi’nde de 15 gün içinde 4 ülkede 13 konser verecek. Bunlardan 3 tanesi Türkiye’de ve turneye İzmir’den başlıyorlar. 18 yıl sonra tekrar İstanbulluların (3-4 Mayıs), 27. Uluslararası İzmir Festivali kapsamında ise “Festival Özel Konseri” tadıyla İzmirlilerin karşısına çıkacak. (Eli değenlere kuru bir teşekkür yetmez...)
Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde 2 Mayıs saat 20.30’da New York Filarmoni Orkestrası, göreve geldiği 2009 yılından bu yana, uluslararası müzik eleştirmenleri tarafından seçtiği eserler ve yenilikçi yaklaşımları nedeniyle övgüler alan şef Alan Gilbert’in yorumuyla, Joseph Anton Bruckner’in Wagner’e ithaf ettiği, bestecinin kariyerinde dönüm noktası olan ve son derece zor bir eser olarak kabul edilen 3 numaralı Re Minör Senfonisi’ni seslendirilecek.
Orkestra ayrıca Wolfgang Amadeus Mozart’ın Piyano Konçertosu’nda (No: 25 KV 503) 2012-2013 sezonunda “yerleşik sanatçı” onuruyla taçlandırdığı 21. Yüzyıl’ın en önemli virtüözlerinden piyanist Emanuel Ax’a eşlik edecek.
Yazarın Tüm Yazıları