12 yaşındaki oğlum cep telefonu istiyor

Güzin Abla
Haberin Devamı

Hamburg'dan Aylin

SEVGİLİ Güzin Abla, 12 yaşında bir erkek çocuk annesi, genç bir kadınım. Oğlum arkadaşlarından özenmiş olmalı ki, başımın etini yiyip cep telefonu istiyor. Ona ne kadar anlatmaya çalıştımsa da ikna edemiyorum. Aramızda bu yüzden sık sık tartışma çıkıyor. Bunu daha çok buradaki Türk çocuklarında görüyorum. Hemen hemen neredeyse 7-8 yaşındaki tüm çocukların elinde cep telefonu. Bu yaştaki çocuk cep telefonundan ne anlar? Anlam veremiyorum.

Anneler babalar neden böyle davranıyorlar? Buna neden bir yaş sınırı konmuyor? Teknolojiye karşı değilim ama, gitgide çocukların böyle ciddi bir iletişim aletini oyuncak gibi kullanmalarına, böyle savurganlık yapmalarına karşıyım. Benim bildiğim cep telefonları daha çok işadamları, iş kadınları içindir. Her şeyin cıcığını çıkarmakta üstümüze yok gibi.

SEVGİLİ Okurum, bu ülkemizde de önemli bir sorun. Bu yüzden bu yazıyı İstanbul ekinde de kullandım. Bu konuya parmak bastığınız iyi oldu. Ben de sizinle aynı fikirde olduğumu söylemek isterim. Bugün çocuklar 7 yaşında cep telefonu kullanıyor, daha sonra 15-16 yaşında da otomobil direksiyonuna geçiyorlar. Ve bu nedenle meydana gelen kazalar sonunda yüzlerce insan ölüyor. Çocuğa sorumluluğu çok küçük yaştan itibaren öğretmek gerekir. Ailelerin durumu ne kadar iyi olursa olsun, her şeyin bir yaşı olmalı. Çocuk çocukluğunu bilmeli. Gençlik gençliğini bilmeli. Çocuğa paranın, eşyanın, insanın kıymetini çok küçük yaşta öğretmek gerekir. Para kazanmanın zorluğunu bilmeyen çocuk, ilerde iyi bir fert de olamaz, iyi bir evlat da...

Ne yazık ki çocuklarımızı çok şımartıyoruz. Her istediklerine boyun eğmekle onları mutlu ettiğimizi sanıyoruz. Oysa tam tersi, görüştüğüm bir psikolog vardı.

Çocuğa çok fazla oyuncak verilmesine bile karşıydı. ‘‘Bu şekilde yarının tatminsiz, mutsuz fertlerini yetiştirirsiniz’’ derdi. Ne kadar doğru. Ancak bunları anne babalara nasıl anlatsak?

FAKS: 0212 677 04 21

Yazarın Tüm Yazıları