1 Marmaris, her yıl geriye gidiyor

HÜRRİYET’in dünkü internet sayfasında Marmaris’te 879 işyerinin kapandığı yazıyor.

Haberin Devamı

Yaklaşık 25 senedir tatillerini Marmaris’te geçiren birisi olarak, bu duruma şaşırdım desem yalan olur. Dünyayı sarsan ekonomik krizin bunda etkisi olduğu bir gerçek ama asıl göz ardı edilmemesi gereken konu, turiste karşı davranıştır.

En son bu yaz yaşadığım bir olay, bu konuda çok küçük bir örnek. Benim 50 kuruşa aldığım küçük pet şişe içme suyunu, benden sonra gelen turiste 1 dolara sattılar. Bu kafayla günlük hesap yapan esnafın, fazla şansı olmayacağını da kabul etmek gerekir.

25 senedir Marmaris’teki turizm gelişmesini, daha doğrusu gelişememesini gözlemliyorum. Daha Antalya ve Alanya bu kadar meşhur olmamışken, zengin turistler Marmaris’e gelir, ertesi yıllarda tekrar gelmenin yollarını ararlardı. Bugün ise gelen turistlerin büyük bir çoğunluğu, bırakın başka bir ülkeye turist olarak gitmeyi, kendi ülkelerinde bile bir şehirden bir başka şehre gitmeyi on kere düşünecek olan çocuk yaşta sayılabilecek insanlar.

GÜNÜN SÖZÜ
“Yaşlı beyinlerin gençlere yol açmadığı bir ülkede genç insanlar yoldan çıkarak yol bulmaya çalışırlar.”
(Anonim)

Haberin Devamı

Kalite düşe düşe, bu gençleri akşamları hiç olmazsa birer bira satmak amacıyla mekânlara çağırmak için, sonuna kadar açılan sözde müzik yayını, masaların üstünde dans eden garsonlara kadar düştü. Böyle olunca da, tatilde hoşca vakit geçirip, kitabını okuyup, kafasını dinlemek isteyen orta yaş üzeri, para bırakacak turist de haliyle esnafın şikâyetçi olduğu ‘her şey dahil’ tesislere gidiyor ve dışarı çıkmıyor.

Çok ülke gezdim ama, gürültünün, sonuna kadar açılmış müziğin ‘turizm’ olduğunu zanneden başka ülke görmedim. Kitapçıya gidiyorsunuz, kitaplara konsantre olup kitap bakacaksınız, bangır bangır bir müzik sesi. Bu, çok hatırı sayılır kitapçılarda da maalesef böyle. Mağazasında, pastanesinde her yerde bu gürültü kirliliği.

Sayın Turizm Bakanı’nın ve belki İçişleri Bakanı’nın bu konuya eğilmeleri gerekiyor.
Tayfun ÇİLİNGİR-Diş Hekimi

2 150 bin turist ağırlayan Avşa Belediye Başkanı ne yapsın

KIŞIN yaklaşık üç bin kişinin yaşadığı, yaz aylarında ise 150 binin üzerinde ziyaretçiyi ağırlayan, Marmara Denizi’nin tam ortasındaki doğa harikası, denizi, kumu ve şarabıyla ünlü Avşa Adası’na gelen tatilciler, yazlıkçılar ve esnaf feryat ediyor.
İki pratisyen hekimle hizmet vermeye çalışan küçük bir sağlık ocağında uzman hekim olmaması yüzünden Erdek’e denizyoluyla uzun süren yolculuk sonucu ulaşan hastaların çektiği çile bitmek bilmiyor. Otel işletmecisi ve pansiyon sahipleri, sağlık sorununun bir an önce çözümlenmesini istiyor.

Haberin Devamı

Su sorunu, kanalizasyon, toz toprak içerisinde yollar, yıllardır açılamayan yat limanı, toplanmayan çöpler, el atılamamış sahil bandı ve sürekli kesilen elektrikler...

Üç bin kişilik bütçeyle 150 bin kişiye hizmet vermek için canını dişine takan, hava yapmayı sevmeyen, reklam yapmasını bilmeyen belediye başkanı ne yapsın?

Bu ülkenin deniz turizmi sadece Akdeniz’den, Ege’den mi ibaret?

‘Avşa turizm bölgesi ilan edildi gözünüz aydın’ diyen ve seçimden seçime uğrayan devlet büyükleri artık sesimizi duysun.
Bengü BELLİ

Kürt kökenli eski milletvekili Doğan 'Kürt'ün meselesi Apo ve PKK değil' diyor
Ülkenin kaymağını biz Kürtler yiyoruz

İŞADAMI Muharrem Doğan, 22. dönem CHP Mardin milletvekili oldu. 2004’te CHP’den ayrıldı ve ANAVATAN’a geçti, Genel Sekreterlik görevinde bulundu. Kürt kökenli olan Doğan, www.haber2000.com sitesine hükümetin ve DTP’nin Kürt açılımlarını değerlendirirken çarpıcı açıklamalar yaptı. Doğan, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin Kürt kökenli vatandaşa asla ‘üvey evlat’ muamelesi yapmadığını vurgulayarak şöyle diyor:

Haberin Devamı

“Ülkede Kürt meselesi denilince hemen Apo ve dağdakiler öne çıkarılıyor. Oysa ki Kürtlerin meselesi işsizlik, eğitim noksanlığı, ekonomik sıkıntılardır. Bu tür sıkıntılar da hemen hemen ülkemizin her bölgesinde vardır fakat Doğu ve Güneydoğu bölgesinde daha çoktur. İşte mesele budur, çözüm de bu noktadadır. Yoksa madalyonun diğer yüzünü çevirip baktığımızda ülkenin kaymağını biz Kürtler yemekteyiz. Büyük otellere ve turizm tesislerine, diğer büyük şirketlere bakın sahiplerinin hepsi Kürt kökenlidir. Biz bu firmaları kurarken bize kimse ‘Siz Kürtsünüz, kuramazsınız’ demedi.”

Söyleşide, DP ve ANAVATAN birleşmesini ‘topal’ birleşme olarak nitelendiriyor ve Cindoruk ile bu işin olmayacağına işaret ediyor. Doğan’a, milletvekili iken Milli Piyango’dan yüklü bir ikramiye çıkmış, görüştüğü Diyanet İşleri Başkanı’nın bu paranın zekâtının olmayacağını söylemesi üzerine “Fakirlere dağıt” öğüdünü yerine getirmiş. “Şu cep telefonumun bile zekâtını ödüyorum” demiş.

Haberin Devamı

Helal sana Samim Şenyüz

TÜRKİYEMİZDE sıcak yaz günlerinde sayısız olayların yaşandığı ortamda, TRT 1’de Samim Şenyüz’ün yıllardır hazırlayıp sunduğu perşembe akşamları yayınlanan ‘Akşam Sefası’nda birbirinden değerli saz ustalarının refakatinde şahane programları keyifle izliyoruz. Özellikle Ayşe Ekiz ve Alp Arslan gibi pırıl pırıl seslerle yine birbirinden yakışıklı ve şık solistlerin nefis ses ve repertuvarlarında ‘hicaz’ların, ‘hüzzam’ların en güzel bestelerinde tüm sıkıntılarımızı unutuyoruz. Bu nedenle Samim Şenyüz’ü kutluyor, başarısının devamını diliyorum.
Hulki İLGÜN

BİLİYOR MUSUNUZ

ZÜMRÜT Rize Gazetesi sahibi ve Rize Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Faik Bakoğlu’nun babası, Çaykur emekli müdürlerinden Ali Bekir Bakoğlu’nun tedavi gördüğü Bursa’da vefat ettiğini ve cenazesinin bugün Rize’den kaldırılacağını... ANKARA’dan Av. Nurettin Kaptan’ın, hukuk kitapları ve dergilerden oluşan özel kütüphanesini, Barolar Birliği Başkanlığı’na ya da baro başkanlıklarına, Bolu Gerede’deki evinde teslim şartıyla bağışlamak istediğini (0312-482 06 34)...

Haberin Devamı

İSTANBUL Büyükşehir Belediyesi, Florya Plajı’nı haşemalılara açtı... Ey Kürt açılımı ile ülkeyi demokrasiye açtığını savlayan ‘demokrasi avcıları’, söyler misiniz bu neyin açılımı?
E.B.

Yazarın Tüm Yazıları