1 fidanın andezit taşı kadar bile değeri yok

(E) Top. Kur. Kd. Alb. M. Ali Akalın, yazısını okuyun, sonra dizlerinizi dövün.

"Bu güne kadar Çankaya’da MSB lojmanlarında ve halen ikamet ettiğim OYAK Sitesi çevresinde 35.000 ağacı 1990-1997 yıllarında dikmeyi ve diktirmeyi başardım. Halen de özel sektörde çalışıyor ve ağaç dikmeye devam ediyorum.

Çankaya Belediyesi Fen İşleri Müdürü Ferid Bey tüm imkanları ile bana destek veriyor. Halen OYAK Sitesi Çankaya 9-12 girişte 20 dönüm bahçe yaptım. OYAK Sitesinde 10 dönüm (parasal değeri en az 7-8 milyon dolar) park alanında 1.000 civarında çam ağacı diktim.

Toprak taşınması, ot temizliği, ağaç bakımlarını sadece ben ısrarla yapıyor ve belediye desteği ile yaptırmaya devam ediyorum.

BAŞTAN SAVMA İŞLER

Size çok ilginç ve bana göre Büyükşehir Belediyesinin ne kadar baştan savma kaldırım yenilemesi işi yaptığını, Fen İşleri Dairesi ile Çevre Dairesinin birbirinden haberi olmadığını anlatacağım:

Büyükşehir Belediyesi, Cumhurbaşkanlığı çevresinde ve OYAK Sitesinde kaldırımları yenilemeye başladı. Yaptıkları yanlışları faksla Fen İşleri Daire Başkanlığına ve Çevre Koruma Daire Başkanlığına İrfan Beye ve Hatice Hanımefendiye ilettim.

Kontrol mühendislerine kadar ulaştım. En son Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Özel Kalem Müdiresi Vesile Hanımefendiye telefon edip Sayın Genel Sekreter Prof. Mustafa İsen’e faks çektim. Bu faksı da bilgilendirme açısından belediyein kontrol mühendisleri Ali Bey ve Mehmet Nuri Beylere ulaştırdım. "Tabii efendim olur mu, ağaç yerleri bırakılmalı" dediler.

Ancak firmalar bildiğini okuyor ve kaldırımlara ağaç yerleri bırakılmadan ve kaldırımlara ağaç dikilmeden ’andezit taşı’, köşkün önündeki kaldırımlara ise ’granit taşı’ hem de hasır demirli betonla alt yapı ile yapıyorlar.

AĞAÇ YERİ BIRAKILIRSA MÜTEAHHİT AZ KAZANIR

Hangi yanlışlar yapılıyor:

1. Kaldırımlara 5-6 metre aralıkla ağaç yeri bırakılması ve ağaç dikilmesi gerekirken taşaron firmaların kaldırımları yaparken metre ile para aldıkları için dolu yaptıkları kaldırımdan daha fazla para istihkak aldıklarından ağaç yeri bırakılmıyor.

2. Büyükşehir kaldırım yenileme şartnamesinde 5-6 metrede ağaç yeri bırakılacak, ölçüleri şöyle olacak diye şartnamesi var mı, yok mu?

3. Kaldırımlara ileride kablo döşenirse diye kablo kanalı döşüyorlar. Onu bile getirip ağaç yeri hizasından geçiriyorlar. Duvar tarafından geçirin, daha sonra ağaç dikilirse kablo kanallları parçalanır dedim, "ya öyle mi" diyorlar

4. Kimse belediyeye kaldırımları ağaçsız kaldırım yapma hakkı vermiyor. Ancak uygulamada kontrol mühendisleri olayı kontrol edemiyor, ben firma yetkilileri ile görüşerek bizim site bölgesinde ve 5’nci bl. Ziyaülrahman Caddesi’nde kaldırımlara ağaç yerleri bıraktırmayı kontrol mühendisi ile beraber başardık ama ağaç diken yok.

5. Cumhurbaşkanlığı çevresi ise tam bir rezalet, eşim ile beraber Cumhurbaşkanı seçilsin kaldırımları yaparlar dedik, tahminim doğru çıktı, şimdi yeniliyorlar.

6. Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterine de konuyu ilettim. Tık yok bir daha da ne belediyeye, ne de Köşk’e sormam. Bu kadar vurdumduymazlık olmaz. Herkes "haklısınız, hemen düzelteceğiz" diyor.

İlgilenen yok, lütfen aracınızla Köşk’ün önünden geçin, köşk çevresinde bir tur atın, durumu görün.

7. OYAK Sitesinde kaldırım yapmaya 20 yıl sonra başladılar. Ekip 20 gün çalıştı. Şimdi tüm malzemeler yığılı, kaldırımlar sökük, adamlar 2 haftadır kayboldu. Oy almak için iş yaptırmak istediler. Onu da yüzlerine gözlerine bulaştırdılar.

AĞAÇSIZ KALDIRIM

Sonuçta gördüğüm şu, Köşk çevresi, Ayrancı Pazarı, Meclise kadar kaldırımların hepsi andezit taşı ile kaplandı, kaplanıyor. Ağaç yeri yok, ağaç dikilmiyor. Hele Köşk çevresindeki kaldırımlarda eğri büyrü ağaçlardan bahsetmiyorum. Bugüne kadar bir çok ülkeye gittim, gitmeye de devam ediyorum. Washington şehrinin kitabı var; 100 yıl önceki ve şimdiki halinde ağaçların nasıl büyümüş olduğunu görüyorsunuz. Sistem düzenli, şehir planlaması çok iyi...

Ben elimden geldiği kadar bu konularda belediyeye telefon ederek faks çekerek ilgilenmeleri sağlamaya çalışıyorum. Ancak bir vatandaş olarak gücümüz sınırlıdır. Ben inatçıyım ancak bazen kendilerini Allaha havale ederek ilgilenmeyi bıraktığım zamanlar da olmuyor değil."

Atatürk zamanında dikilenlerle mi yetinilecek

"BÜYÜKŞEHİR Fen İşlerinin ve Çevre Dairesinin bu konuyla hiçbir şekilde ilgilenmediği gördüğüm için ayrıca çok büyük imkanları olan, kaldırım taşlarını sökmek için Muhafız Alayı askerlerini kaldırımlarda taş sökmek için çalıştırmayı bilen (bu güne kadar ilk defa muhafız alayı askerlerini sivil kıyafette taş taşırken gördüm) Cumhurbaşkanlığı yetkililerinin, hele de Genel Sekreterliğinin ilgisiz kalmasını anlamadım.

Atatürk zamanında dikilen ağaçlardan kuruyanlar dışında kalan ağaçlarla mı yetinilecektir? Bu soruyu da telefon da sordum. "Olur mu öyle şey, ağaç yeri bırakacağız" diyorlar ama tık yok. Protokol Yolu başında Köşk kapısı karşısında kaldırımlara beş adet ağaç yerini işçilere söyleyip fidanları bıraktırdım; ağaç diken bile yok."

Melih Bey’e ulaşmaya çalışıyorum

"CUMHURBAŞKANLIĞI gibi bir kurumun çevresini bile düzeltemeyen bir ülkenin, Güneydoğu’da neden saplandığını anlamak mümkün... Köşk çevresine bakınca ne yazık ki, "Türkler böyle" dedirtiyor.

Belki siz yazdığınızda yanlıştan dönerler, Kaldırımların ağaç yeri bırakılmadan ve ağaç dikilmeden döşenmesi Ankara için çok büyük bir şehir planlaması, umursamazlığı olarak gelişiyor. Lütfen sonuç alana kadar Hürriyet olarak bu konu sürekli gündemde tutmalıdır.

Ben de ilgililere baskıya, telefon ve faksa devam edeceğim. Genel Sekretere bile telefon ederek durumu anlatacağım. Zor da olsa, kendisini tanıdığım Melih Gökçek Beye de ulaşmaya çalışıyorum."
Yazarın Tüm Yazıları