Unutulmaya yüz tutmuş dericilik sanatı, kadınların elinde hayat buluyor 

Güncelleme Tarihi:

Unutulmaya yüz tutmuş dericilik sanatı, kadınların elinde hayat buluyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 23, 2023 09:34

Unutulmaya yüz tutmuş dericilik sanatı, kadınların elinde hayat buluyor 

Haberin Devamı

Behçet DALMAZ/VAN,(DHA)-VAN'da, Büyükşehir Belediyesi Kadın  ve  Aile Hizmetleri Daire Başkanlığı bünyesinde açılan deri işleme kursuna gelen kadınlar, deri dağlama tekniği kullanarak geleneksel ürünler yapıyorlar. Kadın Aile Hizmetleri Daire Başkanı Selma Biçek, açılan dericilik kursuyla unutulmaya yüz tutmuş, deri işletmeciliği sanatının kadınların elinde yeniden hayat bulduğunu söyledi. 

Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Daire Başkanlığı bünyesinde deri işlemeciliği başta olmak üzere, el sanatları, dikiş nakış ve spor gibi çeşitli alanlarda kurslar açıldı. Merkeze gelen 20 kadın özellikle deri dağlama tekniği kullanarak çeşitli ürünler ortaya çıkarıyor. Geleneksel unsurlardan kopmadan farklı ve özgün ürünler yapan kadınlar, deri üzerine tablo, hediyelik eşya, aksesuarlar, çanta, sehpa ve kolye gibi eşyaları işliyor. Kadınlar, internet üzerinden aldıkları siparişlerle satış yapıp, aile bütçelerine katkıda bulunuyor, hem de meslek öğreniyor.

Kadın ve Aile Hizmetleri Daire Başkanı Selma Biçek, ilk kez açılan dericilik kursuna, ev hanımı  kadınların yoğun ilgi gösterdiğini belirtti. Merkez bünyesinde 40'a yakın meslek edindirme kursu bulunduğunu ifade eden Biçek,"Kadınlarımız bu kurslara çok ilgi gösteriyorlar. Çünkü buraya gelen kadınlar kendilerini meslek konusunda geliştirip hem sosyalleşiyor, hem de ev ekonomilerine katkıda bulunuyorlar. El sanatları, dikiş-nakış, spor kurslarımız var. Yine merkezimizde aile terapisti ve diyetisyen de bulunuyor. Bu hizmetlerimizi ücretsiz olarak tüm halkımıza veriyoruz."dedi.

'İNTERNET ÜZERİNDEN SİPARİŞ ALDILAR'
Amaçlarının dericilik sanatının yeniden canlandırmak olduğunu anlatan Biçek,"Deri kursumuz, çok ilgi görüyor. Çünkü kadınlarımız buraya, bu mesleği öğrenmek için geldiklerinde hem ev ekonomilerine katkıda bulunuyorlar, hem kendilerine çok güzel aksesuarlar, hem de tablolar yapıyorlar. İnternet üzerinden de sipariş almaya başladılar. Bu da onları ayrıca mutlu ediyor. Onların mutluluğu bizim mutluluğumuz demek.Bu konuda bize desteklerini esirgemeyen sayın Van valimize teşekkür ediyoruz." dedi.

'DERİCİLİKTE FARKLI TEKNİKLER UYGULANIYOR'

Dericilik kursu eğitmeni Gülsüm Aysu ise, kursta farklı teknik ve farklı el sanatlarının işlendiğini ifade ederek, "Dericilik unutulmaya yüz tutmuş bir sanat dalı. Şu anda endüstriyel olarak dericilik hala devam ediyor, ama sanat olarak pek uygulanmıyor. Takı üzerine daha çok çalışıyoruz. Dericiliğin geçmişi aslında çok eskilere dayanıyor. Takı, çanta üzerine çalışıyoruz. Farklı, farklı teknikler uyguluyoruz. Deri çok önemli bir malzeme. Şu an temini biraz zor. Onun için de kurumumuz deri temini sağlıyor.Alet ve bütün cihazlar da mevcut. " diye konuştu.(DHA)
FOTOĞRAFLI 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!