'Sıkı para politikasına devam edilmesi, enflasyonun aşağı çekilmesinde önemli adım'

Güncelleme Tarihi:

Sıkı para politikasına devam edilmesi, enflasyonun aşağı çekilmesinde önemli adım
Oluşturulma Tarihi: Şubat 01, 2024 12:25

'Sıkı para politikasına devam edilmesi, enflasyonun aşağı çekilmesinde önemli adım'

Haberin Devamı

MANİSA, (DHA)-MANİSA Ticaret ve Sanayi Odası (Manisa TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yılmaz, 2024 yılı için makro ekonomideki en temel başlığın enflasyon olmaya devam edeceğinin öngörüldüğünü belirtip, "Sıkı para politikasına devam edilmesi, enflasyonun makul seviyelere inmesi ve makroekonomik dengesizliklerin azalması, enflasyonun aşağı çekilmesinde atılması gereken önemli adımlar" dedi.

Manisa Ticaret ve Sanayi Odası ocak ayı olağan meclis toplantısı yapıldı. Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Ümit Türek'in başkanlığında gerçekleşen toplantıda, iş dünyasının 2024 yılından beklentileri ele alındı. Ocak ayında birçok gün ve hafta kutladıklarının altını çizen Manisa TSO Meclis Başkanı Ümit Türek 2024 yılında ekonomik olarak dalgalanmalar yanabileceğini söyledi.

'KÜRESEL KALKINMADA, EKONOMİK BÜYÜME TEK BAŞINA YETERLİ DEĞİL'
Toplantıda söz alan Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yılmaz da dünyada ve Türkiye'de yaşanan ekonomik gelişmelere değindi. Yılmaz, "Değerli meclis üyelerimiz, savaşlar, salgınlar, ticari anlaşmazlıklar, ambargolar derken dünyada sular durulmuyor. Bu durum ülkeler arası ticarette olumsuz etki yaratıyor. Ticaret rotalarında yaşanan sorunlar ülkelerin ticaretini etkiliyor. 2024 yılı için en önemli risk unsurları arasında enerji fiyatları üzerindeki yansımaları nedeniyle jeopolitik gelişmeler ön plana çıkıyor. Orta Doğu ile Ukrayna ve Kızıldeniz'de devam eden gerilimin enerji fiyatları kanalıyla enflasyon görünümünü kötüleştirmesi durumunda, küresel ekonomideki gidişatın pek parlak olacağı görünmüyor. Bu duruma en yakın yaşanan olayı örnek gösterecek olursak, Kızıldeniz'deki gerilim nedeniyle, küresel ticaretin yaklaşık yüzde 12'sinin yapıldığı, Akdeniz'i Kızıldeniz'e bağlayarak Avrupa ile Asya arasındaki en kısa rotayı sunan Süveyş Kanalı'ndan geçişler azalırken, Ümit Burnu'nu dolaşan gemilerin seyahat süreleri ve maliyetlerindeki yükseliş, navlun fiyatlarına da artış olarak yansımıştır.
Nitekim, Davos'ta gerçekleştirilen Dünya Ekonomik Forumu'nda da Ortadoğu ve Ukrayna'daki gerilimin devam etmesi halinde tedarik zincirlerinin bozulabileceği ve bunun da enerji ile gıda güvenliğini tehlikeye atabileceğine yönelik değerlendirmeler öne çıkmıştır. 2024 yılında küresel ekonomi için beklentilerin 'durgun' olmaya devam edeceği; sıkı finansman koşullarının ve jeopolitik gelişmelerin ekonomik aktivite üzerinde baskı yaratabileceği değerlendirilmiştir. Benzer şekilde, dünya bankası da yayınlamış olduğu küresel ekonomik beklentiler raporunda, yüksek borçlanma maliyetleri ve jeopolitik gerilimlerin etkisiyle, 2020-2024 yılları arasındaki dönemin ekonomik açıdan son 30 yılın en kötü dönemi olduğu yorumunda bulunmuştur" dedi.

Jeopolitik gelişmelerin küresel ekonomi için risk oluşturduğunu ifade edildiğini de vurgulayan Yılmaz, "Küresel kalkınmada, ekonomik büyüme tek başına yeterli değil. İnovasyonu özümseme veya üretme yetenekleri sınırlı olan ülkelerin küresel şoklara duyarlılıkları da düşük kalıyor. O nedenle, ekonomik büyümeyi değerlendirmede hem küresel hem de ulusal önceliklere uygun olarak, verimliliğin, uzun vadeli sürdürülebilirlik, esneklik ve eşitliğin yanı sıra geleceğe yönelik inovasyonla dengelendiği bir yol izlenmesi ön plana çıkıyor" diye konuştu.

'EKONOMİK BÜYÜME YAVAŞLAYACAK OLSA DA SIKI PARA POLİTİKASINDAN VAZGEÇİLMEMELİ'
Sözlerine Türkiye ekonomisi üzerine yaşana gelişmelerle devam eden Mehmet Yılmaz, "2024 yılı için makro ekonomideki en temel başlığın enflasyon olmaya devam edeceği öngörülüyor. Bildiğiniz üzere, yurt içinde net asgari ücret ocak ayından itibaren geçerli olacak şekilde yüzde 49 oranında artışla 17 bin 2 TL'ye yükseltilmiştir. 2024 için uygulanacak asgari ücrete gelen yüzde 49'luk zam enflasyonda beklentileri yeniden yukarı çevirmiştir.  Yılın ilk yarısında ücretlere gelen artışın etkisiyle enflasyonun hareketlenmesi beklenmektedir.  Kamu maliyesinin ise, Kahramanmaraş merkezli deprem nedeniyle yapılan harcamalar, emeklilik sistemi, kamu personeline yapılan yüksek reel maaş artışları ile artan faiz oranlarının etkisiyle bozulmaya devam edeceği öngörülmektedir. Para politikasındaki sıkılığın 2024 yılında devam etmesi beklenirken, bu durumun büyüme görünümü üzerinde de aşağı yönlü baskı yaratması beklenmektedir. Nitekim, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) beklentiler doğrultusunda 2024 yılının ilk toplantısında politika faizini 250 baz puan artırarak yüzde 45 seviyesine yükseltirken, karar metninde dezenflasyon tesisi için gerekli parasal sıklık düzeyine ulaşıldığı ve bu düzeyin gerektiği müddetçe sürdürüleceği mesajını vermiştir. TCMB, politika faizinin mevcut seviyesinin aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sürdürüleceğini belirtmiştir" dedi.

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) tarafından ikincisi yayımlanan Türkiye Ekonomik Görünüm Raporu'nda, Türkiye ekonomisinin 2024 yılında yüksek faiz oranları ve sıkı finansal koşullar nedeniyle yavaşlayacağı öngörüsüne yer verildiğini de vurgulayan Yılmaz, şöyle devam etti:
"Evet belki ekonomik büyüme yavaşlayacak, ancak sıkı para politikasına devam edilmesi, enflasyonun makul seviyelere inmesi ve makroekonomik dengesizliklerin azalması, enflasyonun aşağı çekilmesinde atılması gereken önemli adımlar. Enflasyonu düşürme sürecinde gereken politika önlemlerinin alınmaması halinde ise bunun istihdam ve toplumsal refah üzerine maliyeti çok daha ağır olacak" dedi.
Yılmaz, konuşmasının son bölümünde Manisa Ticaret ve Sanayi Odası'nın faaliyetleri hakkında bilgi verdi.(DHA)
FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!