Manisa'da organ bağışı artıyor

Güncelleme Tarihi:

Manisada organ bağışı artıyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 10, 2017 18:47

Manisa'da organ bağışı artıyor

Haberin Devamı

MANİSA Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Hastanesi Organ Bağışı Birimi yenilendi Merkezde her geçen yıl organ bağışının arttığı belirtildi.
Manisa Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Hastanesi Organ Bağışı Birimi, Doku ve Organ Nakli Koordinatörü Prof. Dr. Melek Çivi, Doku ve Organ Nakli Koordinatörlüğü'nün iyi bir noktada olduğunu ve daha iyi olmak için çalışmalarına Dr. Canan Gürsoy, Dr. Deniz Heppekcan, Dr. Serpil Ekin ve koordinatörler eşliğinde 24 saat hizmet vererek devam ettiklerini söyledi. Prof. Dr. Melek Çivi, "Bağışçılardan alınan organlar 8 böbrek, 2 dalak, 5 karaciğer, 3 kalp, 1 ince bağırsak, 10 kornea ve 1 akciğer olmak üzere toplamda 30 kişiye ikinci bir hayat verildi. Beyin ölümü ölümle eşdeğer. Tıbben yapılabilecek hiçbir şey yok. Öte yandan ülkemizde uygun organ bulunamazsa hayatını kaybedecek 70-80 bin hasta var. İşte bu işlem, bunların karşılaştırıldığı koordinasyon. Hayattayken organ bağışlamak aslında daha sonra ailelerin karar vermesine yardımcı oluyor. İşte bu noktadan yola çıkarak ölmüş olarak kabul ettiğimiz birisinin organıyla biz ölmek üzere olan birisini hayatta tutma şansını elde edebiliyoruz" diye konuştu.
Hafsa Sultan Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Emin Kurt ise, sürekli gelişen ve büyüyen bir üniversite hastanesi olarak, üniversitenin ve halkın büyük ihtiyacı olan pek çok ünitenin açılışına imza attıklarını ve açmaya devam edeceklerini ifade ederek, "Organ nakli Türkiye'de gün geçtikçe artıyor. Hayatını diyaliz makinesine bağlı geçirmek zorunda olan bir kişinin normal hayatına dönmesi veya görme duyusunu kaybeden bir insanın görmesinin sağlanması oldukça sevindirici bir durum. Ülkemizde organ nakillerinin yüzde 75'i canlıdan alınırken, yüzde 25'i beyin ölümü gerçekleşen veya ölen insanlardan alınmaktadır. Yurt dışında ise bu oran tamamen terstir. Türkiye'de organ bağışının istenilen düzeyde olmamasının sebepleri arasında bilgi eksikliği, önyargılar ve yanlış inanışlar önemli rol oynamaktadır" dedi. Hastane olarak ilk kornea nakillerinin 2007 yılında yapılmaya başlandığını ve 2012 yılında Kornea Bankası'nın kurularak Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırıldığını belirten Prof. Dr. Emin Kurt, "İlk yıl sadece 2 kornea nakli yapılırken, 2013 yılında 6, 2014 yılında 12, 2015 yılında 38, 2016 yılında 91, 2017 yılında iki aylık sürede ise 23 kornea nakli başarıyla yapılmıştır. Organ ve doku bekleyen bütün hastalarımıza umut olan organ bağışlarının giderek artmasını temenni ediyorum" diye konuştu. Beyin ölümü gerçekleşen ve organlarıyla 5 hastaya şifa olan bağışçının yakınlarına Başhekim Prof. Dr. Emin Kurt tarafından plaket verildi.

Mehmed Hakkı ÖZBAYIR/MANİSA,(DHA)
FOTOĞRAF

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!