İş kazalarına karşı denetim

Güncelleme Tarihi:

İş kazalarına karşı denetim
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 07, 2017 15:23

İş kazalarına karşı denetim

Haberin Devamı

SOSYAL Güvenlik Kurumu Manisa İl Müdürlüğü, iş kazalarında yaşanan ölümleri engelleyebilmek için inşaat, metal sanayi ve maden işyerlerinde denetim ve gözlem çalışmaları yapıyor.

SGK İl Müdürü Yavuz Kurt, Şehzadeler, Yunusemre, Akhisar ve Soma ilçelerinde kurulu maden ve inşaat işyerlerinde incelemelerde bulundu. Yavuz Kurt 2017 yılının ilk altı ayında 8 ölümlü iş kazası gerçekleştiğini söyleyerek, "Bunlardan 2'si kalp krizi, biri ise trafik kazası şeklinde vuku buldu. Diğer 5 kazanın ise bir dizi ihmal sonucu meydana geldiğini görüyoruz. İş kazaları, işçilerimizin uzuv kayıplarına, ağır yaralanmalarına sebep olduğu gibi hayatlarına da mal olabiliyor. SGK olarak hayatlarını kaybeden işçilerimizin hak sahiplerine ölüm geliri bağlıyoruz. Yahut kaza sonucu çalışamaz durumda olan işçilere sürekli iş göremezlik geliri ödeniyor. Ancak, iş kazaları can ve uzuv kayıpları ile insanımıza hiçbir maddi değerle ölçülemeyecek zararlar veriyor. Bunun yanı sıra işverenler için üretim kayıplarına sebep oluyor. Devlet içinse önemli ekonomik külfetler getiriyor. Bu olayları önlemenin, ödemeden daha ucuz olduğunu biliyoruz. Yaptığımız analizlerde, madencilik, inşaat, metal sanayi ve karayolları taşımacılığı yapan işyerlerinde kaza oranlarının yüksek olduğunu gördük. Ayrıca, ölçek olarak küçük olan işyerlerinde, kıdemi az ve vasıfsız işçilerin daha fazla kazaya maruz kaldığını tespit ettik" dedi.

Türkiye'de iş kazaları sonucu hayatını kaybedenlerin sayısının Avrupa Birliği'nden 5 kat fazla olduğunu kaydeden Kurt, 2014 yılında iş kazası nedeniyle bin 626 kişi hayatını kaybederken 2015 yılında ise bu rakamın bin 252'ye gerilediğini ifade etti. İşverenlerin duyarlılığı ile birlikte etkili bir devlet denetimi ve tedbirlere riayet eden işçilere ihtiyaç duyulduğunu dile getiren Kurt, "Nitelikli iş gücü, doğru ekipman kullanımı, küçük yaşta okul çağlarında edinilen iş güvenliği bilinci ile bu mücadelede başarılı olacağımıza inanıyorum. Bu tür konuların yalnızca polisiye tedbirlerle, cezalandırmayla çözülemeyeceğini düşünüyoruz.İşvereninden, işçisine, denetim elemanından, iş güvenliği uzmanına kadar hepimizin dikkatli ve sorumlu hareket etmesi gerekiyor. Yapı denetim firmaları, ortak sağlık güvenlik birimleri, sendikalar, müteahhitler, iş güvenliği uzmanları ve işyeri hekimleri ile görüşüyoruz. Bu amaçla Manisa'da ulusal düzeyde bir çalıştay düzenleme çalışmalarımızı da başlattık. Diğer yandan, Soma'da kurulu İmbat Madencilik A.Ş.'ne ait ocakta da bizzat ocağa inmek suretiyle denetimlerde bulundum. 700 metre derinlikte madencilerimizle konuştuk. Beklentilerini dinledik. Burada alınan tedbirleri ve işçi sağlığına verilen önemi memnuniyetle gözlemledim. Ümit ederim ki, bundan böyle işçilerimiz kazalara maruz kalmasın ve burunları dahi kanamadan helal lokmalarını temin edebilsinler" diye konuştu.

Mehmed Hakkı ÖZBAYIR/MANİSA,(DHA)

FOTOĞRAF

  

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!