Delik kapatıldı, Gördes Barajı'nda tekrar su tutulmaya başlandı

Güncelleme Tarihi:

Delik kapatıldı, Gördes Barajında tekrar su tutulmaya başlandı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 06, 2016 11:55

Delik kapatıldı, Gördes Barajı'nda tekrar su tutulmaya başlandı

Haberin Devamı

Ersan ERDOĞAN/MANİSA, (DHA)- MANİSA'nın Gördes İlçesi'nde, İzmir'e içme suyu bölgeye de sulama suyu sağlaması amacıyla Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından 250 milyon lira harcanarak yaptırılan ancak, rezervuarındaki delik nedeniyle 3 yıl önce su sızıntısı olduğu tespit edilen, baraj onarıldı. 20 milyon 899 bin lira harcanarak onarımı yapılan barajın tekrar su tutumaya başladığı aralık ayı sonunda tekrar faaliyete geçeceği bildirildi.
Gördes'te Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından yaklaşık 250 milyon liraya harcanarak yaptırılan Gördes Barajı 2009 yılında tamamlanıp, su tutmaya başladı. 2 yıl sonra da bölgeye sulama suyu ve İzmir'e içme suyu verilmeye başlanan barajda su sızıntısı olduğu ortaya çıktı. Sızıntının baraj göl alanının sağ sahilindeki rezervuarındaki jeolojik yapıdaki karstik kireç taşı ve mermer ufalanmasından kaynaklı olduğu belirlenip, onarımı için çalışma başlatıldı. Suyun depolandığı doğal arazideki deliğin giderilmesi için DSİ tarafından 3 yıl önce beton enjeksiyon çalışması yapılarak, su sızıntılarının önüne geçilmeye çalışıldı. Alınan tedbirlerin yetersiz kalması üzerine artan su sızıntısını ortadan kaldırmak için baraj gölündeki su tamamen boşaltılıp, zemin iyileştirme projesi hayata geçirildi. Geçen yıl temmuz ayında yapılan ihale sonucu projeyi Reyhanlı Barajı'nı yapan Durmaz İnşaat üstlendi. Tahliye kanallarından barajdaki suyun boşaltılmasının ardından zemine 'geomembran' denilen plastik malzeme serildi. Daha sonra ise plastik malzemenin üzeri betonla kaplandı. Baraj için 20 milyon 899 bin lira harcanarak delik kapatıldı.
"50 MİLYON METREKÜP SU KAYBI YAŞANDI"
AK Parti Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ, barajdaki su sızıntısnaı neden olan yerlerin onarıldığını belirtirken, şöyle dedi:
"Gördes Barajı'nda beklenen bir minimize su kaçağı tespiti vardı. Fakat barajda su yayıldıkça milli servet değerinde bir su kaybının yaşandığını tespit ettik. Ancak bu, barajın yapımındaki teknik bir hatadan kaynaklı değildi. Barajın rezervuarındaki delikten kaynaklanan bu sızıntı nedeniyleç 50 milyon metreküp su kaybı yaşadık. Bu çok büyük bir rakam. 50 küçük göletin suyu kadar. 448 milyon metreküp su kapasitesi bulunan Gördes Barajı'ndaki sızıntı gerekli onarım yapılarak giderildi. Barajda, şu an tekrar su toplanmaya başlandı. Su tutma denemeleri yapılıyor. Baraj aralık ayı sonunda yeniden faaliyete geçecek."

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!